Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κυνήγι των αναποφάσιστων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ποια η στρατηγική προσέγγισής τους από τις δύο πλευρές. Η καθημερινότητα των πολιτών στο επίκεντρο της κυβερνώσας παράταξης. Εκκλησία, Ένοπλες Δυνάμεις και σώματα ασφαλείας στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κόντρα για τα εθνικά θέματα.

Στο κυνήγι των αναποφάσιστων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί όλες οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται καθαρά της Ν.Δ., ωστόσο μία άλλη διαπίστωση από τις έρευνες είναι πως οι αναποφάσιστοι ακόμα είναι πολλοί, και μάλιστα προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τη μεσαία -τη λεγόμενη αστική- τάξη. Στο πλαίσιο αυτό, και τα δύο στρατόπεδα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη όσο περισσότερων πολιτών ανήκουν στην κατηγορία αυτή, ξεδιπλώνοντας μια συγκεκριμένη στρατηγική πάνω στο θέμα αυτό.

Η Ν.Δ. ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή δύο πτυχές του ευρύτερου σχεδιασμού, όπως αποφασίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στη Συγγρού. Κατ' αρχάς, οι κορυφαίοι γαλάζιοι υπουργοί και βουλευτές προετοιμάζονται για εξορμήσεις στην περιφέρεια, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Ν.Δ.

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι προορισμοί του κάθε υψηλόβαθμου στελέχους για το επόμενο διάστημα, καθώς το μεγάλο πρόβλημα, όπως έχει εντοπιστεί, είναι η έλλειψη επικοινωνίας με την κοινωνία και η απουσία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Ένα από αυτά τα πεπραγμένα είναι -και να τεθεί σε γνώση των πολιτών- ο νέος θεσμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που μπαίνει σε δοκιμαστική εφαρμογή, για πρώτη φορά στη χώρα μας, από τη νέα χρονιά. Έτσι, από μεθαύριο, Κυριακή, έως και την Τρίτη οι Νομαρχιακές Οργανώσεις του κόμματος θα επιδιώξουν να προβάλουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία σε δεκατρείς πόλεις όπου ήδη αυτή εφαρμόζεται.

Εν προκειμένω, η γαλάζια κινητοποίηση θα λάβει χώρα στη Δράμα, την Έδεσσα, τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, την Καρδίτσα, τη Λευκάδα, το Μεσολόγγι, τη Χαλκίδα, την Καλλιθέα, την Τρίπολη, τη Σάμο, τη Σύρο και το Δήμο Μαλεβιζίου Ηρακλείου Κρήτης.

Όπως λένε στη Συγγρού, μετά από δύο χρόνια δύσκολων αποφάσεων, καλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και ολοκληρώνονται τα απαραίτητα για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση, όπως ακριβώς εξήγγειλε πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παίρνει αποφάσεις που δίνουν ανάσα στους πολίτες, επικεντρώνοντας τις δράσεις και τις προτάσεις της στη βελτίωση της καθημερινότητας.

Κουμουνδούρου και Εκκλησία

Στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων στοχεύει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που, ανάμεσα στις άλλες πρωτοβουλίες κατά το τελευταίο διάστημα, έχει κάνει στροφή προς την Εκκλησία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, που ανέκαθεν παραδοσιακά κοιτούσαν προς τα... δεξιά. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει το δρόμο, επισκεπτόμενος τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Χθες, συνεχίζοντας την ίδια τακτική, αντιπροσωπεία της Κουμουνδούρου, αποτελούμενη από τον υπεύθυνο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για Θρησκεύματα και Παιδεία, Γιάννη Αμανατίδη, και τον σύμβουλο για τα θρησκεύματα, Ευστάθιο Λιαντή, επισκέφθηκε εκ νέου τον Αρχιεπίσκοπο στο Συνοδικό Μέγαρο. Κατά τον κ. Αμανατίδη, συζητήθηκαν θέματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, αλλά και η ανάγκη συγκέντρωσης απαραίτητων ειδών για τους πρόσφυγες στο Κομπάνι της Συρίας.

Ελληνοτουρκικά και εκλογή Προέδρου

Στο μεταξύ, κόντρα ξέσπασε χθες ανάμεσα στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου με αφορμή δηλώσεις του υπευθύνου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ήσυχου, για την ένταση με την Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, "φοβάμαι ότι υπάρχει μια μερίδα ακραίων απόψεων εντός της κυβέρνησης -και αυτοί συνήθως κινούνται γύρω από τον κ. Σαμαρά- που φλερτάρουν με την ιδέα να ανέβει το θερμόμετρο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με κάποιες κρίσεις που δεν μπορεί κάποιος να προσδιορίσει, με στόχο να αναζητήσουν, να επιζητήσουν συναίνεση εδώ και τώρα, να βρεθούν και οι 180, λόγω της κρίσης".

Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, που επεσήμανε: "Οι παραπάνω δηλώσεις δεν είναι μόνο ακραία επαίσχυντες και απαράδεκτες, αλλά κυρίως εθνικά επικίνδυνες. Θέλω να ελπίζω ότι οι δηλώσεις αυτές δεν απηχούν τις απόψεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτελούν μνημείο προσωπικής ανευθυνότητας και εκδήλωση αδίστακτης ανοησίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v