Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα και Κύπρος στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου

Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ποιες κατηγορίες ανταλλάσσουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Η τακτική των δύο πλευρών και η μάχη για την προεδρική εκλογή. Η τρόικα και το ραντεβού Σαμαρά - Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τρόικα και Κύπρος στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να συνεχίσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, που, όπως έδειξαν και από τις προχθεσινές επαφές στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης. Ουσιαστικά, όπως αναγνωρίζουν και οι δύο πλευρές, το διαμορφωμένο κλίμα παραπέμπει έντονα σε προεκλογική περίοδο με ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Αμφότερες συμφωνούν ότι οι επόμενες σαράντα ημέρες θα κρίνουν τα πάντα και σκοπεύουν να επιστρατεύσουν κάθε όπλο τους για να πετύχουν τον στόχο τους.

Στη μάχη αυτή χθες επιστρατεύτηκε μέχρι και η Ιστορία, με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο να επιχειρεί να ταυτίσει τον Αλέξη Τσίπρα του σήμερα με τον Γ. Παπανδρέου του 2009. Συγκεκριμένα, μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. σημείωσε: "Ο Αλέξης Τσίπρας αντιγράφει την τακτική που κάποιοι άλλοι ακολούθησαν το 2009. Λέει το αδιανόητο. Να συμφωνήσουμε σε Πρόεδρο, να μην τον ψηφίσουμε τώρα και να πάμε σε εκλογές. Και μετά να εκλέξουμε το ίδιο πρόσωπο. Είναι ευτελισμός του θεσμού και εκβιασμός της χώρας. Άλλαξαν οι πρωταγωνιστές, αλλά το σενάριο παραμένει ίδιο. Και το αποτέλεσμα για τη χώρα δε μπορεί παρά να είναι τραγικό".

Από το Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας συνέχεια στη στάση του κ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, έλεγαν χθες ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης, διότι ο κ. Τσίπρας ζητά κάτι συγκεκριμένο: Σύγκληση πολιτικών αρχηγών για να οριστεί ημερομηνία εκλογών. Η χώρα, υπογραμμίζουν, αυτήν τη στιγμή δεν θέλει εκλογές, αλλά να προχωρήσει σταθερά προς την έξοδο από το μνημόνιο και τη δημιουργία ενός δικού της προγράμματος. Αναφέρουν δε μια σειρά "δομικών αντιφάσεων και έλλειψη αξιοπιστίας" του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τον τον καλύτερο... θιασώτη του μνημονίου. "Ως δημοσιογράφος και ως πολιτικός, έχω το καθήκον της έγκαιρης προειδοποίησης. Εγώ είμαι υποχρεωμένη να προστατέψω τον κόσμο λέγοντάς του 'με αυτήν την επιλογή κινδυνεύεις να πάθεις αυτό και με αυτήν το άλλο'", δήλωσε χαρακτηριστικά χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη (Παραπολιτικά FM).

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές εδώ και τώρα, χωρίς, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του, αυτό να σημαίνει ότι αποκηρύσσεται η ανάγκη για συνεννόηση και σταθερότητα. "Άπαντες μπορούμε και θα κινηθούμε με ευθύνη", ανέφερε στον real ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Στην Κουμουνδούρου επικρίνουν τον πρωθυπουργό ότι ψάχνει με κάθε τρόπο να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απορρίπτει τη συναίνεση για εκλογή από μια πιο αντιπροσωπευτική βουλή μετά τις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, και πέραν της ανταλλαγής πυρών, στην κυβέρνηση βιάζονται να κλείσουν τις εκκρεμότητες με την τρόικα, ώστε αυτή να επιστρέψει αμέσως στην Αθήνα, ίσως στις αρχές της άλλης εβδομάδας. Το θέμα θα συζητήσουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου σε νέα τους συνάντηση ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, θα κληθούν να χαράξουν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Στην ατζέντα του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα βρεθούν και τα εθνικά θέματα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή και με τις τουρκικές προκλήσεις να έχουν ενταθεί, μία μέρα πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κύπρο και στην Αίγυπτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v