Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με όπλο το δημοσιονομικό κενό πρεσάρει η τρόικα

Τρύπα κοντά στα 2 δισ. ευρώ για το 2015 βλέπει η τρόικα, λόγω των φοροελαφρύνσεων του 2015. «Εξωπραγματικό» χαρακτηρίζει το νούμερο η ελληνική πλευρά. Οι αβεβαιότητες για τα έσοδα και τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Με όπλο το δημοσιονομικό κενό πρεσάρει η τρόικα

Δημοσιονομικό κενό κοντά στα 2 δισ. ευρώ για το 2015 επαναφέρει η τρόικα στη σκακιέρα των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας ενδεχομένως στίγμα προθέσεων για τη στάση που θα κρατήσει προκειμένου να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για τη μετά μνημόνιο εποχή και τη νέα ειδική σχέση.

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποδέχονται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για το επόμενο έτος. Πηγές της τρόικας, όμως, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη και πλήρης εικόνα, εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους κινείται κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Ως γενεσιουργές αιτίες αυτού περιγράφονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση για το 2015, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και η μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30%. Επίσης εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσον η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2,9% το επόμενο έτος δεδομένων των αβεβαιοτήτων στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Αβεβαιότητα χαρακτηρίζει και την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, όπου τα πρώτα αρνητικά μηνύματα σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναμονή εν όψει της ενεργοποίησης της ρύθμισης οφειλών σε 100 δόσεις επέδρασε αρνητικά στις εισπράξεις φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο.

Το ποσό των 2 δισ. ευρώ χαρακτηρίζεται εξωπραγματικό από ελληνικές πηγές που θεωρούν ότι ίσως η τρόικα να θέτει στο τραπέζι ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό με στόχο να πιέσει για να κλείσουν άλλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Και στο παρελθόν άλλωστε η τρόικα είχε εμφανιστεί σε διαπραγματεύσεις με προβλέψεις για μάξι δημοσιονομικό κενό, το οποίο περιοριζόταν δραστικά στη διάρκεια της αξιολόγησης, όσο έκλειναν άλλα μέτωπα.

Το σκηνικό αναμένεται πως θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από το αυριανό Eurogroup όταν και -σε πρώτη φάση- αναμένεται να διαφανεί πότε και με ποια στάση θα επανέλθουν οι επικεφαλής των δανειστών στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Προς το παρόν, πηγές της τρόικας αναφέρουν ότι οι προτάσεις που έστειλε η κυβέρνηση για τα ανοικτά μέτωπα δεν καλύπτουν πλήρως τις υποχρεώσεις της χώρας, ιδίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v