Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπ. Εργασίας: Οι υπερωρίες θα δηλώνονται στην «Εργάνη»

Την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν πριν από την έναρξη του ωραρίου τις υπερωρίες ή τις αλλαγές στις ώρες εργασίας προβλέπει διάταξη που προωθεί ο Γ. Βρούτσης. Έρχεται και το λευκό μητρώο εργοδοτών, με μπόνους στους συνεπείς.

Υπ. Εργασίας: Οι υπερωρίες θα δηλώνονται στην «Εργάνη»

Με στόχο τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και την επιβράβευση των συνεπών εργοδοτών, το υπουργείο Εργασίας προωθεί μέτρα όπως η εφαρμογή του λευκού μητρώου επιχειρήσεων και τη δήλωση οποιασδήποτε αλλαγής στο ωράριο εργασίας, ηλεκτρονικά, στο σύστημα "Εργάνη", πριν ο εργαζόμενος ξεκινήσει να δουλεύει.

Πρόκειται για δύο σημαντικές παρεμβάσεις που αναμένεται να οδηγήσουν σε δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής, καθώς διαπιστώνεται ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων είτε δεν δηλώνει τις υπερωρίες είτε εισφοροδιαφεύγει, δηλώνοντας ότι οι εργαζομένοι τους κάνουν χρήση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ενώ στην πράξη εργάζονται πλήρες ωράριο ή και περισσότερο.

Με διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, εκτιμάται ότι περίπου 195.000 επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να δηλώνουν ηλεκτρονικά κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο πληροφορικό σύστημα "Εργάνη".

Στην πράξη, οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται στην υποβολή συμπληρωματικών πινάκων, το αργότερο την ίδια ημέρα της τροποποίησης και σίγουρα πριν από την ανάληψη εργασίας, από τον απασχολούμενο. Στην πράξη, η διάταξη αυτή θα διευκολύνει και τους ελέγχους που διενεργούν το ΣΕΠΕ και η αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ, ΕΥΠΕΑ.

Μάλιστα, με βάση τον υπουργό Εργασίας, η ΕΥΠΕΑ αναμένεται να εξελιχθεί σε πολυδύναμη υπηρεσία ελέγχων, όχι μόνο σε επιχειρήσεις που απασχολούν μισθωτούς ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, αλλά και σε εταιρείες με εργαζόμενους ασφαλισμένους σε άλλα ταμεία όπως είναι το ΕΤΑΑ (δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί).

Στόχος είναι η αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι θα σημειωθεί αύξηση της πλήρους απασχόλησης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι επιχειρήσεις εισφοροδιαφεύγουν, δηλώνοντας εργαζόμενους ως μερικώς απασχολούμενους, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται με πλήρες 8ωρο.

Το μέτρο αναμένεται να συνδυαστεί με την εφαρμογή του λευκού μητρώου επιχειρήσεων, προκειμένου οι συνεπείς εργοδότες να επιβραβευθούν στο άμεσο μέλλον, εντός του 2015, με επιπλέον μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, άλλωστε, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας προς την τρόικα των δανειστών, ενώ τίθεται ως αίτημα και από τον ΣΕΒ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, ο πρόεδρος Θεόδωρος Φέσσας επανέλαβε το αίτημα, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v