Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οκτώβριος των ρεκόρ για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Πανευρωπαϊκή πρωτιά χάρισαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας οι εντυπωσιακές επιδόσεις του Οκτωβρίου. Προϋποθέσεις για συνέχιση της θετικής κίνησης και το χειμώνα. Με περισσότερα από 15 εκατομμύρια επιβάτες θα κλείσει το 2014.

Οκτώβριος των ρεκόρ για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σε προορισμό παντός καιρού μετατρέπεται σταδιακά η Αθήνα, η οποία επιτυγχάνει την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής της περιόδου καταγράφοντας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, ένα ακόμη εντυπωσιακό ρεκόρ.

Τον προηγούμενο μήνα το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρέθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών αεροδρομίων σε ό,τι αφορά την αύξηση της επιβατικής κίνησης και των πτήσεων.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο η επιβατική κίνηση έφτασε στο 1,43 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 28%, η οποία προήλθε τόσο από τους επιβάτες εσωτερικού (+34,8%) όσο και από τους επιβάτες εξωτερικού (+24,6%).

Η συγκεκριμένη επίδοση καθίσταται ακόμα πιο σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για μία από τις καλύτερες επιδόσεις που καταγράφει το μεγαλύτερο ελληνικό αεροδρόμιο στη 15ετή ιστορία του για τον μήνα Οκτώβριο, καθώς μόνον τον ίδιο μήνα του 2008, δηλαδή πριν από την οικονομική κρίση, είχε οριακά υψηλότερη κίνηση.

Ισχυρή θετική ένδειξη για τον χειμώνα

Τον προηγούμενο μήνα οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν σημαντική άνοδο 17%, με παράλληλα μεγάλη αύξηση (36%) στο σκέλος του εγχώριου ταξιδιού. Οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα κατέγραψαν επίσης σημαντική άνοδο της τάξεως του 39%, στοιχείο ιδιαίτερα ενδιαφέρον αν συνυπολογιστεί ότι ο Οκτώβριος είναι μήνας στη διάρκεια του οποίου η τουριστική κίνηση στη χώρα μας φθίνει. Η ανοδική εξέλιξη της κίνησης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου είναι ισχυρή ένδειξη για συνέχιση της δυναμικής ανόδου της ταξιδιωτικής ζήτησης και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, όπως είναι το ζητούμενο για ολόκληρη την τουριστική αγορά.

Συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 20,3%, έφτασε τα 13,10 εκατομμύρια, ξεπερνώντας την αντίστοιχη επίδοση του 2013 κατά 2,2 εκατ. επιβάτες. Τόσο οι επιβάτες εξωτερικού, όσο και οι επιβάτες του εσωτερικού παρουσίασαν παρόμοια επίπεδα αύξησης (20% και 20,5% αντίστοιχα).

Επίσης, σημαντικά αυξημένος ήταν τον Οκτώβριο και ο αριθμός των πτήσεων στον ΔΑΑ, που ανήλθαν στις 14.070 σημειώνοντας άνοδο 18,4%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων από πολλές αεροπορικές εταιρείες κατά το θερινό πρόγραμμα. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι πτήσεις εξωτερικού αυξήθηκαν σημαντικά, 15% και 21,1% αντίστοιχα.

Ακόμη καλύτερα το 2015

Η χρονιά φέτος αναμένεται ότι θα κλείσει με την επιβατική κίνηση ελαφρώς πάνω από τα 15 εκατομμύρια, καταγράφοντας σαφέστατη αύξηση σε σχέση με τα 12,5 εκατ. επιβάτες του 2013. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης του ΔΑΑ, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αναφέρουν περαιτέρω άνοδο της κίνησης για το επόμενο έτος. Εφόσον η τάση επιβεβαιωθεί και η άνοδος συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, δεν αποκλείεται το αεροδρόμιο της Αθήνας να καταγράψει σύντομα νέο ιστορικό υψηλό επιβατικής κίνησης, αφού το ρεκόρ των 16,5 εκατ. επιβατών κρατάει από το 2008.

Οι επενδύσεις έπονται των κινήσεων για τη σύμβαση

Περαιτέρω αύξηση της επιβατικής κίνησης αναμένεται να ανακινήσει και ζήτημα αύξησης της χωρητικότητας του αερολιμένα. Οι υφιστάμενες υποδομές θεωρούνται υπερεπαρκείς για την εξυπηρέτηση περίπου 21 εκατ. επιβατών τον χρόνο.

Επιπλέον υπολογίζεται ότι με μεσαίας κλίμακας επεμβάσεις η χωρητικότητα του αεροδρομίου μπορεί να αυξηθεί στα 25 - 26 εκατομμύρια ετησίως. Πάντως με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς να λυθεί το ζήτημα επέκτασης της χρονικής διάρκειας της σύμβασης, η οποία λήγει το 2026, οι Καναδοί μέτοχοι, που έχουν και την ευθύνη της διοίκησης, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις με στόχο την αύξηση της χωρητικότητας του αεροδρομίου.

Αυτό αναμένεται να γίνει σε δεύτερη φάση και αφού προηγηθούν οι εξελίξεις που αφορούν τη σύμβαση. Αντικείμενο, βεβαίως, αυτής της κουβέντας αναμένεται ότι θα είναι και η μείωση των χρεώσεων του αεροδρομίου, κίνηση που, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αεροπορικές εταιρείες, μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για πτήσεις προς την ελληνική πρωτεύουσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v