Kλινικές: Θα περνούν από “κόσκινο” για να πληρωθούν από ΕΟΠΥΥ

Ο υπουργός Υγείας έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα την απόφαση που θα καθορίζει τη διαδικασία αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ.

Kλινικές: Θα περνούν από “κόσκινο” για να πληρωθούν από ΕΟΠΥΥ

Ένα περίπλοκο σύστημα αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ, θέτει σε λειτουργία το υπουργείο Υγείας, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Το ποσό θα κατανέμεται με βάση το ποιοτικό προφίλ κάθε κλινικής και θα εξαρτάται από το εάν οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι η κλινική δεν είχε αντισυμβατική συμπεριφορά έναντι του Οργανισμού.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε – μεταξύ άλλων – τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, δίνοντας στη δημοσιότητα την απόφαση, η οποία θα καθορίζει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, διατηρείται μεν η κατανομή του προϋπολογισμού ανά πάροχο, αλλά εισάγονται ταυτόχρονα μία σειρά από ποιοτικά στοιχεία, με τα οποία τίθενται σε ανταγωνισμό οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς από τα στοιχεία αυτά θα εξαρτηθεί το τελικό ποσό που θα κατανεμηθεί.

Εισάγονται, δηλαδή, ποιοτικά κριτήρια για τον τρόπο κατανομής του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα:
Εάν έχουν απορριφθεί κονδύλια που έχουν υποβάλλει ή όχι.

Η ποιότητα του νοσηλευτικού έργου. Για παράδειγμα, στις κλινικές, όπου το βασικό κριτήριο ποιότητας είναι οι επανεισαγωγές.

Την επάρκεια των υπηρεσιών της κλινικής. Αυτό υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των ενεργών ειδικοτήτων σε σχέση με το μέγιστο αριθμό συνολικά στον κλάδο.

Τη βαρύτητα των περιστατικών που χειρίζεται η κλινική. Με βάση τον αριθμό και την βαρύτητα των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν σε αυτή, σε σχέση με τον κλάδο, ο οποίος προσδιορίζεται κυρίως με βάση τους δείκτες βαρύτητες των ΚΕΝ.

Ο δείκτης αξιοπιστίας και φερεγγυότητας. Αυτό είναι στην πραγματικότητα οι μη αποδεκτές δαπάνες που έχουν υποβληθεί.
Ο δείκτης υποδομών αυξημένης φροντίδας, ο οποίος υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας της κλινικής σε σχέση με τον κλάδο της.

Για όλους αυτούς τους δείκτες υπάρχει ένας συντελεστής βαρύτητας:

Ποσοστά

Ο δείκτης αξιοπιστίας και φερεγγυότητας έχει ένα συντελεστή 30%, ο δείκτης ποιότητας νοσηλευτικού έργου ένα συντελεστή 25%, ο δείκτης βαρύτητας περιστατικών ένα συντελεστή 20%, ο δείκτης επάρκειας υπηρεσιών ένα συντελεστή 10%, ο δείκτης υποδομών αυξημένης φροντίδας ένα συντελεστή 10% και ο δείκτης υποδομών ένα συντελεστή 5%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το ετήσιο κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία ασφαλισμένων του σε κλινικές ανέρχεται στα 235 εκατομμύρια.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους – είπε – το ποσό εμφάνιζε υπερβάσεις της τάξης του 40%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v