Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ανοικτά μέτωπα στην ατζέντα Σαμαρά-Βενιζέλου

Τρόικα, αντικατάσταση Αβραμόπουλου και ελληνοτουρκικά στο τραπέζι του σημερινού τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου. Η στρατηγική, τα... αγκάθια και τα «όπλα» στην κυβερνητική φαρέτρα. Ποια ονόματα ακούγονται για τη θέση του υπουργού Αμυνας.

Τα ανοικτά μέτωπα στην ατζέντα Σαμαρά-Βενιζέλου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα και την ολοκλήρωση, όπως ευελπιστεί το Μέγαρο Μαξίμου, του ελέγχου του ελληνικού προγράμματος, αρκετά όμως είναι τα κομμάτια του παζλ που δεν έχουν μπει ακόμα στη θέση τους. Οι εκκρεμότητες, αρκετές και αυτά που πρέπει να κάνει ακόμα η χώρα μας, ουκ ολίγα.

Τα δεδομένα θα βάλουν επί τάπητος οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος στη σημερινή νέα τους συνάντηση στις 2.30 στο Μέγαρο Μαξίμου, καλούμενοι να αποφασίσουν τη στρατηγική που θα χαράξουν για το επόμενο διάστημα. Και η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών μας δεν θα είναι το μόνο θέμα που θα συζητήσουν πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθώς στην ατζέντα τους βρίσκονται τόσο τα ελληνοτουρκικά, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονικά συγκυρία, όσο και οι αλλαγές στην κυβέρνηση, με αφορμή την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τις Βρυξέλλες.

1.Τρόικα. Τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υπάρχουν αρκετά ανοιχτά μέτωπα, ωστόσο αισιοδοξούν ότι, έστω με δυσκολία, οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, γνωρίζουν καλά ότι χωρίς την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ο ελληνικός σχεδιασμός για συμφωνία στην προληπτική γραμμή στήριξης και στη διευθέτηση του χρέους, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να προχωρήσει.

Το μεγάλο "αγκάθι" είναι το ασφαλιστικό, το οποίο η ελληνική πλευρά δεν θέλει να ανοίξει σε όλο του το εύρος αυτή τη στιγμή. Επιδίωξη της χώρας μας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, είναι να γίνουν μικρές αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα, με "αντάλλαγμα" προς την απέναντι πλευρά ένα ικανοποιητικό μεταρρυθμιστικό πακέτο άλλων θεμάτων. Έτσι, δεν αποκλείονται μικροί συμβιβασμοί σε θέματα όπως το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο και τα εργασιακά.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης θα στηριχθεί εν πολλοίς στα πρόσφατα ανακοινωμένα stress tests των τραπεζών, καθώς και στα υπόλοιπα αριθμητικά στοιχεία που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιβεβαιώνουν τη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας μας.

2.Αντικατάσταση Αβραμόπουλου. Το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας αποχωρεί από τη σημερινή του θέση, προκειμένου να αναλάβει Επίτροπος της Ε.Ε. εκ μέρους της χώρας μας. Για τη διαδοχή του, έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα, χωρίς πάντως να αποκλείεται τελικά το υπουργείο να το κρατήσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, ακούγονται για πιθανοί διάδοχοί του, μεταξύ άλλων, οι Κώστας Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Γιάννης Μιχελάκης. Η συγκεκριμένη αλλαγή, ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους, ενδέχεται να συνοδευτεί και από κάποιες ακόμα στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα από τον πρωθυπουργό. Κάτι που θα ξεκαθαριστεί στο σημερινό τετ α τετ του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

3. Ελληνοτουρκικά. Η κυπριακή ΑΟΖ έχει ανάψει φωτιές στη Μεσόγειο, οι Τούρκοι έχουν πολλαπλασιάσει τις προκλήσεις τους και η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει στην περιοχή μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο. Οι ισορροπίες στην περιοχή είναι πολύ λεπτές, οι συζητήσεις για το Κυπριακό έχουν "παγώσει" και η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά να αποσυρθούν τα τουρκικά πολεμικά και το "Μπαρμπαρός" για να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες.

Ο κ. Βενιζέλος ήταν το προηγούμενο διήμερο στην Κύπρο, όπου την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει να μεταβεί και στην Αίγυπτο στις 8 Νοεμβρίου για να συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής, Ελλάδας- Κύπρου – Αιγύπτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v