Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΦΙΑ: Εως το βράδυ τα «εκπτωτικά» εκκαθαριστικά στο taxis

Περνούν στις καρτέλες των φορολογούμενων στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ με τις εκπτώσεις 50% - 100% για τους οικονομικά αδύναμους. Στην εφορία η λύση για όσους δικαιούχους δεν δουν... φως μέχρι την Τρίτη το βράδυ. Πώς θα δοθούν οι εκπτώσεις.

ΕΝΦΙΑ: Εως το βράδυ τα «εκπτωτικά» εκκαθαριστικά στο taxis

Ως σήμερα το βράδυ θα ανεβαίνουν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με μειωμένο φόρο κατά 50% ή πλήρη απαλλαγή για περισσότερους από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να τσεκάρουν τα εκκαθαριστικά τους και αν ορισμένοι διαπιστώσουν στο τέλος της διαδικασίας ανάρτησης αυτών έως αύριο το βράδυ ότι δεν τους έχουν περάσει τις εκπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία τους. Αν έχουν πληρώσει ήδη κάποιο μέρος της συνολικής οφειλής και δικαιούνται έκπτωση 50% αυτόματα οι επόμενες δόσεις θα αναπροσαρμοστούν, ενώ αν έχουν εξοφλήσει τον φόρο και δικαιούνται είτε έκπτωση είτε απαλλαγή, οι επιπλέον πληρωμές θα τους επιστραφούν.

Οι μειώσεις αφορούν εισοδηματικά αδύναμους. Με κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας, η έκπτωση που χορηγείται είναι από 50% έως και 100%. Η πλήρης απαλλαγή ισχύει μόνο για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά και για άτομα με αναπηρία άνω του 80%.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έτρεξε εκτεταμένες διασταυρώσεις των εισοδημάτων όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις και της περιουσιακής κατάστασης όπως αποτυπώνεται στο Ε9, ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι εκπτώσεων.

Ποιοι κερδίζουν λιγότερο φόρο

Οι σχετικές διατάξεις νόμου, όπως τροποποιήθηκαν με την τελευταία τροπολογία στις αρχές Σεπτέμβρη, ορίζουν ότι έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και για άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων.

Για τις εκπτώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα ακολουθήσει νέος γύρος εκκαθάρισης και τα σχετικά σημειώματα θα αναρτηθούν στο Taxisnet τον Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ, εντός των ημερών αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9 με την ΓΓΔΕ να σχεδιάζει την παροχή παράτασης της αρχικής προθεσμίας της 30ής Νοεμβρίου έως και το τέλος Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v