Φέσσας: Νέα αρχή στη χρηματοδότηση της οικονομίας

Τις τέσσερις προϋποθέσεις για την αναγκαία βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά περιγράφει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας σε ανακοίνωση στην οποία σχολιάζει το αποτέλεσμα του stress test. Οι τράπεζες να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας, σημειώνει.

Φέσσας: Νέα αρχή στη χρηματοδότηση της οικονομίας
Η υγεία των τραπεζών μας σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναλυτικά, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε ακραίες καταστάσεις, ολοκληρώνεται θετικά ένα κρίσιμο στάδιο, που αφορά στη χρηματοοικονομική υγεία του τραπεζικού μας συστήματος. Σήμερα, παραμονές της ένταξής τους στην Τραπεζική Ένωση και την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να αφήσουν πίσω τους τις τρομακτικές επιπτώσεις της κρίσης και να βρεθούν σε σταθερή πορεία εξυγίανσης και ανάταξης, ώστε να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η πολυπόθητη όμως ρευστότητα στην αγορά δεν θα έλθει, αν δεν γίνουν και άλλες παρεμβάσεις που απαιτούν συλλογική διαχείριση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, όπως:

Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς τις βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτές που εξυπηρετούν κανονικά και χωρίς συνεχείς ρυθμίσεις τις υποχρεώσεις τους. Ο ΣΕΒ προτίθεται να ξεκινήσει συζητήσεις με τις Διοικήσεις των Τραπεζών και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ώστε να προκύψει από κοινού ένα πλαίσιο αρχών με στόχο τη σταδιακή, επιλεκτική αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων και την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας.

• Η αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ( NPLs ), που αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση και το μεγαλύτερο κίνδυνο για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τις προοπτικές της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Ο ΣΕΒ είναι παρών για τη συνδιαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αρχών και διαχείρισης των NPLs, στο πλαίσιο των συζητήσεων με την Κυβέρνηση και τις Τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία και πρακτική.

• Η επαναξιολόγηση των επίσημων προγραμμάτων χρηματοδότησης της οικονομίας που προέρχονται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (ΣΕΣ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ΤΑΝΕΟ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Αναπτυξιακή Τράπεζα κ.ο.κ.). Χρειάζεται συστηματικός διάλογος με την Πολιτεία και τις επιχειρήσεις για την επαναξιολόγηση των στόχων, των προτεραιοτήτων και της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων. Δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί πολύτιμο κεφάλαιο σε μικρά, τοπικά συντεχνιακά και ρουσφετολογικά έργα, οριακής οικονομικής και κοινωνικής αποδοτικότητας.

• Η βελτίωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Είναι αναγκαίο να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης ομολόγων από μεσαίες επιχειρήσεις ή να διοχετευθούν πόροι του ΣΕΣ (νέου ΕΣΠΑ) με τη μορφή εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις .Επιβάλλεται επίσης να εκσυγχρονισθεί το θεσμικό πλαίσιο και να επιτραπεί η μη Τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, όπως, πχ από ασφαλιστικές εταιρείες, funds κοκ.

Πιστεύουμε ότι η σημερινή, θετική εξέλιξη είναι η απαραίτητη αφετηρία εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου πλαισίου παρεμβάσεων για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και την έξοδο από την ύφεση. Σε αυτήν την προσπάθεια, ο ΣΕΒ θα είναι παρών και έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, με ευθύνη και σεβασμό στο θεσμικό ρόλο όλων».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v