Η πιθανότητα πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το υφιστάμενο πρόγραμμα προσαρμογής προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στην Μπρατισλάβα.
Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετική θέση σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Διευκρίνισε επίσης ότι τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης AQR των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου θα καθορίσουν και το ύψος των αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας. «Δεν είναι εξ ολοκλήρου σαφές προς το παρόν, επειδή η Ελλάδα περιμένει τα αποτελέσματα των AQR και των stress test» δήλωσε.
Σημειώνεται πως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπάρχουν ακόμη 11,4 δισ. ευρώ, τα οποία η Αθήνα θέλει να χρησιμοποιήσει ως μαξιλάρι για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών μετά το τέλος του έτους και μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο Reuters, δήλωσε πως μία επιλογή για την Ελλάδα είναι η γραμμή πίστωσης, στην οποία θα μπορούσε να προσφύγει η Αθήνα σε περίπτωση έντονης αναταραχής των αγορών.
«Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες στο επόμενο Eurogroup το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε» δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στη συζήτηση περί εκμετάλλευσης των κεφαλαίων του ESM για επενδύσεις στην ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι ο μηχανισμός πρέπει να κρατήσει τα κεφάλαιά του για την αντιμετώπιση τυχόν κρίσεων στο μέλλον.
«Το ESM είναι θεσμός αντιμετώπισης κρίσεων και είναι σημαντικό να έχει πολλά αχρησιμοποίητα πολεμοφόδια» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Ενώ βγαίνουμε από την κρίση, όλοι γνωρίζουμε ότι κάποια μέρα θα υπάρξει νέα κρίση»