Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιπρας: Οι αγορές μπορεί να είναι για καιρό εχθρικές προς την Ελλάδα

Μόνο μετά από ελάφρυνση του χρέους θα πάψουν οι αγορές να είναι εχθρικές, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας. «Φθηνή δικαιολογία» ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνητική αυταπάτη η έξοδος από το Μνημόνιο χωρίς ρύθμιση χρέους. Επίθεση στην ηγεσία του ΚΚΕ και άνοιγμα σε προοδευτικές δυνάμεις.

Τσιπρας: Οι αγορές μπορεί να είναι για καιρό εχθρικές προς την Ελλάδα

Στις κινήσεις της κυβέρνησης για έξοδο από τη δανειακή σύμβαση χωρίς να έχει ρυθμιστεί το θέμα του χρέους απέδωσε μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας τις επιθέσεις των αγορών, ενώ ξεκαθάρισε ότι ξέρει πως οι αγορές θα είναι ενδεχομένως για μακρά περίοδο εχθρικές για την Ελλάδα.

«Ζούμε το απόλυτο αδιέξοδο της κυβερνητικής αυταπάτης ότι κάνοντας τον καλό μαθητή και εφαρμόζοντας κατά γράμμα το μνημόνιο, θα είχαμε την επιείκεια των πιστωτών και τη στοργή των αγορών. Η κυβέρνηση Σαμαρά ξεφουσκώνει με πάταγο και μαζί της ξεφούσκωσε ήδη η φούσκα του success story, το προεκλογικό επικοινωνιακό τέχνασμα της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο και από το ΔΝΤ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε φθηνή δικαιολογία ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο από τη δανειακή σύμβαση και λύση χωρίς διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε μια κοινωνικά βιώσιμη λύση στο θέμα του χρέους, δε πρόκειται να συνοδευτεί από διαφορετική στάση των αγορών».

«Ξέρουμε ότι οι αγορές θα είναι ενδεχομένως για μακρά περίοδο εχθρικές στην Ελλάδα. Οι αγορές παίζουν τα δικά τους παιχνίδια. Εμείς όμως έχουμε το δικό μας στόχο. Και ξέρουμε επίσης ότι μόνο μετά την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, θα σταματήσουν οι αγορές να είναι εχθρικές», είπε ο Τσίπρας.

Αναρωτήθηκε ποιος πιστεύει ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί. «Ο κ. Σαμαράς δεν είχε το σθένος ούτε καν να διεκδικήσει αυτό που το πρόγραμμα που συνυπέγραψε ορίζει: πως μετά την επίτευξη πλεονασμάτων θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το πλεόνασμα καταγράφηκε το περασμένο Μάρτιο, καμιά κουβέντα όμως δεν έγινε για τη ταμπακιέρα».

Υπενθύμισε ότι «οταν η Λαγκάρντ τους ζήτησε, αμέσως μετά τις εκλογές του 2012, να διευθετήσουν και με δική της στήριξη το αναγκαίο κούρεμα του χρέους, αυτοί το κάρφωσαν στο θείο Σόιμπλε. Και τους είπε ξεχάστε το. Και αυτοί γύρισαν πίσω ήσυχα ήσυχα και συνέχισαν να κάνουν τα μαθήματά τους, σαν πειθαρχημένοι και υπάκουοι μαθητές».

«Όλα όσα μας έταξαν, δυο χρόνια τώρα, αποδεικνύονται ένα μεγάλο ψέμα, ένα κάλπικο επικοινωνιακό παιχνίδι. Ούτε διέξοδος στο πρόβλημα του χρέους υπάρχει, ούτε έξοδος στις αγορές υπάρχει, ούτε απαλλαγή της χώρας από τα Μνημόνια. Όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησαν ένα άθλιο σχέδιο, που οδήγησε την χώρα στην καταστροφή και το λαό μας στην εξαθλίωση. Το σχέδιο αυτό έλεγε ότι αν σπείρεις στην κοινωνία την φτώχεια, την ανεργία και την δυστυχία, η χώρα θα μπορέσει να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Θα μπορέσει να ξαναδανειστεί από τις αγορές. Είναι το πιο χυδαίο, το πιο υποκριτικό, το πιο απροκάλυπτο ψέμα που έχει ειπωθεί ποτέ».

Το σχέδιο

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Έχουμε πλήρη επίγνωση της πραγματικής εικόνας. Δεν επιχαίρουμε για τις εξελίξεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το δικό μας σχέδιο όμως δεν είναι να κοροϊδεύουμε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, ενώ κρατάμε το καθεστώς του μνημονίου. Προϋποθέτει τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας, την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου και ένα κοστολογημένο και λεπτομερώς επεξεργασμένο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως το παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη. Και ταυτόχρονα τη σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση για μια κοινωνικά βιώσιμη λύση στο βραχνά του χρέους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ξεκαθαρίζουμε λοιπόν δυο κρίσιμα πράγματα, που εσκεμμένα η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώνει τα νερά:

Πρώτον: Μνημόνιο δεν είναι το δάνειο, η δανειακή σύμβαση αλλά οι εκατοντάδες οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης, της κοινωνικής διάλυσης.

Δεύτερον: Καμία ουσιαστική και οριστική διέξοδος στο πρόβλημα της χώρας δε θα υπάρξει, αν δεν διεκδικηθεί και δεν επιτευχθεί δίκαιη και κοινωνικά βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους».

Οι συνεργασίες

Οι εκλογές αυτές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό γιατί η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια θα συνεχίσει αυτόν τον καταστροφικό δρόμο, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε στο ΚΚΕ για τη στάση του.

«Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με άλλες προοδευτικές δυνάμεις και πρόσωπα. Ξεκαθαρίζουμε όμως από την αρχή ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τακτικισμούς και πολιτικά παιχνίδια. Η διαχωριστική γραμμή έχει ήδη τραβηχτεί. Ας μην επικαλείται τους θεσμούς όποιος είναι με το μνημόνιο και έχει την πρόθεση να στηρίξει την κυβέρνηση»

Κατηγόρησε το ΚΚΕ για τη στάση του λέγοντας ότι «την ώρα που ανοίγουν οι προϋποθέσεις να σηκώσει ο λαός κεφάλι, να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο, να αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί, μας είναι αδιανόητο η ηγεσία του ΚΚΕ να οχυρώνεται πίσω από μια αδιέξοδη γραμμή. Να ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων, παραμένοντας ουσιαστικά έξω από τις εξελίξεις».

Το μήνυμα στο εσωτερικό

«Η διαρκής ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μας εφησυχάζει», σημείωσε μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο. Όπως είπε πρέπει «να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες. Τον μικροπαραγοντισμό και τον μεγαλοπαραγοντισμό. Τις τρικυμίες μέσα στα ποτήρια. Τις υπαρξιακές κρίσεις και κρίσεις ταυτότητας για ψύλλου πήδημα. Να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην παγίδα της υποτιθέμενης ιδεολογικής καθαρότητας.

Η εξωτερική πολιτική

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στις εξελίξεις στο διεθνές μέτωπο. «Στην Ανατολική Μεσόγειο, η τουρκική αναγγελία της διεξαγωγής ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και υφαλοκρηπίδα της Κύπρου συνιστά απαράδεκτη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο. Ενέργειες σαν και αυτές, όχι μόνο υπονομεύουν τις συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, επί τη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά συνεισφέρουν στην αποσταθεροποίηση μιας ήδη εύφλεκτης περιοχής».

Χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική η εξέλιξη του αιματηρού εμφυλίου πολέμου στην Συρία», ενώ μιλώντας για το Κομπάνι υποστήριξε ότι «οι κάτοικοι της πόλης πρέπει να υποστηριχθούν, χωρίς να δημιουργούνται νέα τετελεσμένα εις βάρος τους. Οι ευθύνες της Τουρκίας για την τύχη της πόλης είναι δεδομένες.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συνεισφέρει με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την δίκαιη κατανομή των Σύρων προσφύγων που συρρέουν στη χώρα μας, στις χώρες Schengen».

«Η χώρα χρειάζεται εξωτερική πολιτική που να διεκδικεί δυναμικά εντός, αλλά και πέρα από την ΕΕ, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Που να προασπίζει και προωθεί Ενεργά τα συμφέροντα της Ελλάδας, να ενισχύει το διεθνή της ρόλο και να συνεισφέρει στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα. Και μια τέτοια εξωτερική πολιτική θα υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v