Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «τέλεια καταιγίδα» στα ομόλογα του Νότου

Οι προθέσεις της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο "έστειλαν" στα ύψη τις αποδόσεις των ομολόγων. Οι "πυροσβεστικές" δηλώσεις Κερέ και Σαμαρά. Οι δημοπρασίες ομολόγων της επόμενης εβδομάδας.

Η «τέλεια καταιγίδα» στα ομόλογα του Νότου

Την μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας διετίας εμφάνισαν την περασμένη εβδομάδα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς η ώθηση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην έξοδό της από το μνημόνιο επανέφερε στη μνήμη τα χειρότερα της κρίσης κρατικού χρέους της Ευρώπης.

Τα γερμανικά bunds κινήθηκαν ανοδικά, όπως και τα αμερικανικά ομόλογα, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις αμερικανικές λιανικές πωλήσεις του Σεπτεμβρίου, που υποχώρησαν περισσότερο απ' όσο ανέμεναν οι αναλυτές, δείχνοντας πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της.

Τα ισπανικά ομόλογα κατέγραψαν την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους μετά από έναν μήνα, καθώς η δημοπρασία ομολόγων στην οποία προχώρησε η Ισπανία δεν έπιασε τον ανώτατο στόχο που είχε τεθεί, λόγω των αναταράξεων στις αγορές. Χθες, πάντως, μετά την παρέμβαση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η επόμενη φάση της στήριξης από την ΕΚΤ, τα ισπανικά ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά.

«Υπήρξε μια τέλεια καταιγίδα αυτήν την εβδομάδα, η οποία εξαπολύθηκε από τα χειρότερα του αναμενόμενου δεδομένα από τις ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Matteo Regesta της Citigroup Global. Όπως επισήμανε, το κλίμα επιβαρύνθηκε από την ελληνική υπόθεση, από την προσφορά, αλλά και από τις δηλώσεις του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης της Ιταλίας ότι θα ζητήσει δημοψήφισμα για την συμμετοχή στην ευρωζώνη.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε κατά 147 μ.β., ή 1,47%, αυτήν την εβδομάδα στο 8,07% χθες, καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάιο του 2012. Η απόδοση είχε αγγίξει έως και το 9,10%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιανουαρίου. Η απόδοση του 5ετούς τίτλου κατέγραψε άνοδο 236 μ.β. στο 7,07%.

Μιλώντας από τη Ρίγα της Λετονίας, ο Κερέ, αναφερόμενος στο σχέδιο της ΕΚΤ για αγορά ABS και καλυμμένων ομολόγων, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ «θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών να αγοράζουν τους τίτλους που προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων με στόχο να οδηγηθεί ο ισολογισμός προς υψηλότερα επίπεδα και να βελτιωθεί η μετάδοση στην πραγματική οικονομία».

Το ελληνικό sell-off αμβλύνθηκε και μετά τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά χθες ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους διεθνείς πιστωτές της για μια πιθανή προληπτική γραμμή πίστωσης, η οποία θα είναι διαθέσιμη εάν το κόστος δανεισμού από την αγορά εκτιναχθεί μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσής της.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 17 μ.β. αυτήν την εβδομάδα στο 2,5%, ενώ του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου κατά 10 μ.β. στο 2,17%. Εν τω μεταξύ, τα κέρδη στα γερμανικά ομόλογα οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς bund στο ρεκόρ χαμηλό του 0,715% στις 16 Οκτωβρίου.

Την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για την μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν συρρίκνωση, με ταυτόχρονη αύξηση του τομέα των υπηρεσιών με μικρότερο του αναμενόμενου ρυθμό. Παράλληλα, Γερμανία, Βέλγιο και Φινλανδία πραγματοποιούν δημοπρασίες ομολόγων την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σε δημοπρασία εντόκων θα προχωρήσουν Ισπανία, Γαλλία και Ολλανδία.

Τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης έχουν αποδώσει 10% από την αρχή του έτους μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, έναντι του 2,7% στο αντίστοιχο διάστημα του 2013, σύμφωνα με το Bloomberg World Bond Indexes. Η μέση απόδοση ήταν στο 1,1%, μετά το ιστορικό χαμηλό του 1% που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v