Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεπτές ισορροπίες για την κυβέρνηση

Η «προληπτική γραμμή στήριξης» και το δίχτυ ασφαλείας για έξοδο από το μνημόνιο. Που ποντάρει το Μαξίμου για αντιστροφή του κλίματος. Στρατηγική συμμαχιών και προεκλογική ετοιμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Λεπτές ισορροπίες για την κυβέρνηση

Με ανακούφιση δέχτηκαν στην κυβέρνηση τη χθεσινή ανάκαμψη του χρηματιστηρίου και την ελαφρά έστω πτώση των spreads, μετά τα συνεχόμενα «κτυπήματα» των τελευταίων ημερών. Η εικόνα των αγορών, εκτιμούν, θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες και η ηρεμία θα αποκατασταθεί, καθώς, όπως λένε, η καλή εικόνα των οικονομικών δεικτών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Όσο για τις πρόσφατες αναταράξεις, τις αποδίδουν στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργήσει ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας, αδιαφορώντας για το εθνικό συμφέρον, κάτι όμως που σταδιακά αντιμετωπίζεται.

Πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν έτοιμοι για την επόμενη κρίσιμη φάση, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα στρες τεστς των τραπεζών (θα γίνουν γνωστά την άλλη Κυριακή), την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και ακολούθως τη συζήτηση για το τέλος των μνημονίων, αλλά και τους όρους της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής, με την οποία οι δανειστές θα επιτηρούν την πορεία των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η διαμόρφωση ενός όσο το δυνατόν λιγότερο ασφυκτικού πλαισίου, χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και υπό την πιστή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση καλείται για μία ακόμα φορά να συμμετάσχει σε ασκήσεις ισορροπίας, προκειμένου αφενός να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με τους δανειστές και να συμφωνηθεί ομαλά η νέα μεταξύ τους σχέση και αφετέρου να μην περάσει στο εσωτερικό το μήνυμα ότι μπορεί τα δύο μνημόνια να τελειώνουν, αλλά αρχίζει η εφαρμογή ενός άλλου.

Δίχτυ ασφαλείας

Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής Ασίας - Ευρώπης στο Μιλάνο, για δεύτερη φορά (μετά την ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση) αναγνώρισε ότι συζητά με τους δανειστές της ΕΕ και ΔΝΤ «μια πιθανή προληπτική πιστοληπτική γραμμή», αποδίδοντάς την στην ανάγκη προστασίας της χώρας από ενδεχόμενες πιέσεις των αγορών μετά την έξοδο από το Μνημόνιο. Πρόκειται για «ένα δίχτυ ασφαλείας», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο, σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, μπαίνει ως στοιχείο της διαπραγμάτευσης με σκοπό τη σταθερότητα των χρηματαγορών.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, πάντως, υποστηρίζει η ίδια πηγή, δεν αλλάζει, τα μνημόνια σε λίγο καιρό θα αποτελούν παρελθόν και γι' αυτό υπάρχει θετική ανταπόκριση και από την πλευρά των εταίρων.

Θετικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτιμούν και τη χθεσινή παρέμβαση του Βερολίνου που ξεκαθάρισε ότι στηρίζει έξοδο αγορές με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες, ενώ καθοριστική –λένε- ήταν και η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Τετάρτη οι Γιάννης Στουρνάρας και Μάριο Ντράγκι για ενίσχυση της ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με ένα ποσό γύρω στα 12 με 15 δισ. ευρώ.

«Έχουμε ξεκινήσει τη συζήτηση για την μεταμνημονιακή εποχή», σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός, που απηύθυνε κάλεσμα ενότητας και σοβαρότητας προς κάθε κατεύθυνση, κάτι που «η Ελλάδα το χρειάζεται και ο λαός το απαιτεί».

Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Σαμαράς αποκήρυξε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2015, αλλά τον Ιούνιο του 2016, στο τέλος της τετραετούς θητείας της Βουλής.

Καθησυχαστική εμφανίστηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, σε δήλωσή της στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore»: «Αυτό που αποφασίσαμε είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξόδου από το Μνημόνιο, γεγονός που δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση ούτε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Δε θα πρόκειται για ένα διαζύγιο, αλλά για μία διαδικασία η οποία θα γίνει σε συμφωνία με τους εταίρους», ανέφερε.

Σε εκλογική ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη στρατηγική της οξείας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τα πυρά προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, ενώ σε κάθε ευκαιρία θα επαναλαμβάνει το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες.

Οι εκλογές, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, δεν είναι μακριά, οπότε ο κομματικός μηχανισμός τίθεται σε πλήρη ετοιμότητα. Αυτό είναι στο επίκεντρο της διήμερης (Σάββατο και Κυριακή) συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το σχέδιο που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να διευρύνει τη διαφορά της από τη ΝΔ, όπως τουλάχιστον αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v