Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ληξιπρόθεσμα: Νέα ρύθμιση για τους «αδικημένους»

Μπόνους για τους συνεπείς, αυτούς που είναι ήδη ενταγμένοι στη ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο ή και τα ασφαλιστικά ταμεία αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα σενάρια που εξετάζονται λίγες μόλις ημέρες πριν από την κατάθεση της τελικής διάταξης νόμου στη Βουλή.

Ληξιπρόθεσμα: Νέα ρύθμιση για τους «αδικημένους»

Σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, καθώς αναζητείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση των δανειστών στο θέμα της νέας, βελτιωμένης ρύθμισης χρεών.

Ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων, καθώς μέρα με τη μέρα, μειώνεται ο αριθμός αυτών που συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους.

Με στόχο να κρατήσει εντός παλαιάς ρύθμισης όσο το δυνατόν περισσότερους οφειλέτες, επιβραβεύοντάς τους μάλιστα, καθώς αποδείχθηκαν οι πλέον συνεπείς, μέσα στην ασυνέπεια των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στελέχη των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι σύμφωνα με πληροφορίες, τρία. Τα δύο πρώτα αφορούν στην προσπάθεια διατήρησης των συνεπώς, στις ρυθμίσεις που ήδη τρέχουν. Το τρίτο, αφορά στην επιβράβευση των «αδικημένων», σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, από το βήμα της Βουλής, την περασμένη εβδομάδα.

Με βάση το πρώτο σενάριο, το συνολικό ποσό της οφειλής και όχι μόνο αυτό που έχει απομείνει, θα υπολογιστεί με τις νέες μειώσεις στις προσαυξήσεις και τους τόκους, ώστε να μειωθεί σημαντικά το τελικό ποσό της οφειλής. Στο δεύτερο σενάριο, προβλέπεται ένα επιπλέον μπόνους 20% στη μείωση των προσαυξήσεων, κίνητρο ισχυρότατο για να παραμείνουν στη ρύθμιση των 33 πλέον δόσεων (ήταν 48 όταν ξεκίνησε η ρύθμιση τον Ιούλιο του 2013).

Το τρίτο σενάριο, στην περίπτωση που δεν ισχύσει κάποιο από τα παραπάνω, είναι να υπάρξει επανυπολογισμός του αρχικού ποσού οφειλής με βάση τις νέες προβλέψεις, και για αυτούς που θα μεταπηδήσουν από τις παλαιές ρυθμίσεις, στη νέα.

Τι δεν αλλάζει

Στα «σίγουρα» της νέας ρύθμισης συγκαταλέγονται ο αριθμός των δόσεων σε 100 για χρέη έως 15.000 ευρώ και 72 για οφειλές πάνω από αυτό το ποσό. Το επιτόκιο, από 8,05% σήμερα εκτιμάται ότι θα κλείσει πολύ λίγο πάνω από 4,5%, ενώ είναι πιθανό, να βρεθούν εκτός ρύθμισης οι πολύ μεγάλες οφειλές, άνω του 1.000.000 ευρώ.

Ο αρχικός σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προέβλεπε επίσης, εκπτώσεις έως και 100% των προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής σε όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ, το χρέος τους. Το ποσοστό έκπτωσης από τις προσαυξήσεις, σε όσους επιλέξουν τη λύση των δόσεων θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των δόσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v