Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΑΑ: Οι προϋποθέσεις για το επίδομα μητρότητας

Κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών καθορίζει τους όρους λήψης του επιδόματος μητρότητας από τις γυναίκες ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ.

ΕΤΑΑ: Οι προϋποθέσεις για το επίδομα μητρότητας

Η απόφαση για καταβολή του επιδόματος μητρότητας λόγω κυοφορίας και λοχείας, για ασφαλισμένες του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, καθώς υπεγράφη η σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Αναλυτικά, η απόφαση που υπογράφηκε από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει ότι το επίδομα θα χορηγείται για 4 μήνες μετά τη γέννα και οι ενδιαφερόμενες θα εισπράττουν ποσό 200 ευρώ το μήνα.

Μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων που τίθενται είναι να υποβάλλεται σχετική αίτηση προς το ΕΤΑΑ, τουλάχιστον έως έξι μήνες μετά τη γέννα. Οι ενδιαφερόμενες μητέρες – ασφαλισμένες του Ταμείου θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι ασκούν αποκλειστικά ελευθέριο επάγγελμα και δεν είναι ασφαλισμένες σε άλλο Φορέα Κύριας Ασφάλισης, συνεπώς δεν λαμβάνουν και από άλλη πηγή, το αντίστοιχο επίδομα.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να καταθέσουν και σχετική υπεύθυνη δήλωση. Επίσης, θα πρέπει να μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν καταβάλλει τις απαραίτητες ασφαλιστικές εισφορές από τις οποίες προκύπτει η ύπαρξη ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας σε είδος.

Οι ασφαλισμένες πρέπει επίσης να καταθέσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΑΑ τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου, αλλά και βεβαίωση από το γυναικολόγο τους ή από το μαιευτήριο, που θα επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση του τοκετού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v