Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oλοι μιλούν με όλους στην αντιπολίτευση

Οι διεργασίες μεταξύ μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετεκλογική συνεργασία. Πιο κοντά από χθες ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η στάση της ΔΗΜΑΡ και ο ρόλος του Σταύρου Θεοδωράκη. Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Σαμαράς.

Oλοι μιλούν με όλους στην αντιπολίτευση

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια συντονισμού των κινήσεών τους εν όψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών.

Η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, με αφορμή την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τα κόκκινα δάνεια, είναι ενδεικτική των προθέσεων αμοιβαίας προσέγγισης των δύο πλευρών, ενώ στα σκαριά βρίσκονται και άλλα αντίστοιχα ραντεβού.

Κοινή συνισταμένη του συνόλου της αντιπολίτευσης είναι να μην υπερψηφιστεί το πρόσωπο που θα προταθεί για να διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τους υπαινιγμούς για βουλευτές που χρηματίζονται προκειμένου να πουν "ναι" στην κυβερνητική πρόταση, χθες ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, έκανε ένα επιπλέον βήμα προσέγγισης ανεξάρτητων -και όχι μόνο- βουλευτών.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Real FM, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με όσους βουλευτές συνταχθούν με την Κουμουνδούρου, καταψηφίζοντας τον προτεινόμενο Πρόεδρο. "Δεν νομίζω ότι κανείς θα εκπλαγεί αν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βρεθούν δυνάμεις ευρύτερες που αυτήν τη στιγμή δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν κάποιος δεν θεωρήσει ότι είναι σημαντικό να τερματιστεί αυτή η πολιτική και ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κόβει τις γέφυρες συνεργασίας μαζί μας", δήλωσε, κλείνοντας το μάτι προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Το φλερτ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Λίγες ώρες αργότερα, στο τετ α τετ Τσίπρα - Καμμένου που διήρκεσε μία ώρα, διαπιστώθηκε σύγκλιση των δύο πλευρών, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να δηλώνει πως το κόμμα του θα στηρίξει την πρόταση των ΑΝΕΛ για την προστασία των δανειοληπτών αν έρθει στη Βουλή. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ταύτιση απόψεων και όσον αφορά την καταψήφιση όποιου προσώπου προταθεί για τη θέση του Προέδρου.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, δεν πρόκειται να περάσει αναίμακτα η διαφαινόμενη αυτή συνεργασία, καθώς ήδη τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν βγάλει τα μαχαίρια από τις θήκες τους. Από την άλλη, συνεργάτης του Πάνου Καμμένου εξέφραζε χθες την ικανοποίησή του από την ανταπόκριση του κ. Τσίπρα, εκτιμώντας πως "ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι θα μας έχει ανάγκη". Για πρώτη φορά, επισημαίνουν στους ΑΝΕΛ, η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί με πρότασή τους, ενώ θεωρούν εαυτούς εγγυητές της πολιτικής σταθερότητας του τόπου στο μετεκλογικό τοπίο.

Τις επόμενες μέρες επίκεινται και νέες συναντήσεις του κ. Καμμένου με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για τα κόκκινα δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα συνάντηση είχαν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, με δεδομένη άλλωστε την αριστερή στροφή του κόμματος του Φώτη Κουβέλη μετά και τις αποχωρήσεις των πιο... συντηρητικών βουλευτών.

Ο ρόλος Θεοδωράκη

Ξεχωριστός θεωρείται ο ρόλος του Ποταμιού και του επικεφαλής του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος ψάχνει τη δική του θέση στο νέο πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις επόμενες εκλογές και έχοντας ήδη καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματός του και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για συνεργασίες.

Μάλιστα ήταν προγραμματισμένα δύο ραντεβού του, με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, κατόπιν δικού του αιτήματος, ωστόσο μάλλον αυτά μετατίθενται για αργότερα. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος στην εκπομπή "Ενικός", δεν πρόκειται τη δεδομένη στιγμή να πραγματοποιήσει τις δύο συναντήσεις, όταν "γίνονται όλα αυτά με τους εισαγγελείς και τις καταγγελίες".

Υπουργικό συμβούλιο στη σκιά των εξελίξεων

Εν τω μεταξύ το αποψινό υπουργικό συμβούλιο γίνεται στη σκιά των χθεσινών εξελίξεων σε ομόλογα και χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση θέλει να μαζέψει όσο μπορεί το κακό κλίμα που αρχίζει να δημιουργείται και παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση που διαμορφώνεται. 

Ο πρωθυπουργός θέλει να περάσει το μήνυμα στους υπουργούς του ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο έργο της και στην προσπάθεια να βγει με ασφάλεια η χώρα από το μνημόνιο μένοντας πιστή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v