Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To 84% των Ελλήνων θεωρεί μεγάλο πρόβλημα την ανισότητα

Η ανισότητα αποτελεί "πολύ μεγάλο πρόβλημα" σύμφωνα με το 84,4% των Ελλήνων, δείχνει έρευνα του ινστιτούτου Pew Research. Μόλις το 21% πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά οδηγεί στην επιτυχία. Οι πλούσιες χώρες πιο απαισιόδοξες για το μέλλον σε σχέση με τις αναδυόμενες.

To 84% των Ελλήνων θεωρεί μεγάλο πρόβλημα την ανισότητα

H πλειοψηφία των πολιτών στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πιο απαισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές των επόμενων γενιών, σύμφωνα με έρευνα του Pew Institute, στην οποία οι Έλληνες εμφανίζονται περισσότερο προβληματισμένοι για την ανισότητα.

Oι περισσότεροι από τους πολίτες των πλουσιότερων κρατών που μετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι τα παιδιά στην χώρα τους θα είναι χειρότερα οικονομικά από τους γονείς τους.

Στον αντίποδα, οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιο αισιόδοξες ότι η νέα γενιά θα έχει υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης.

Ανεξάρτητα από την αισιοδοξία που επικρατεί σε μερικές χώρες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, η ανησυχία για την διευρυνόμενη ανισότητα εμφανίζεται τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες.

Μεγάλη πρόκληση η ανισότητα

Η πλειοψηφία των πολιτών και στις 44 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν πως η ανισότητα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους. 

Πάνω από επτά στους δέκα εκφράζουν μια τέτοια άποψη στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Στην Ελλάδα ειδικότερα, το 84,4% πιστεύει ότι το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι «πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα»

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις θεωρούνται η πρώτη αιτία για την διεύρυνση των ανισοτήτων. Συγκεκριμένα το 29% των ερωτηθέντων στις 44 χώρες που διενεργήθηκε η έρευνα κατηγορούν τις πολιτικές αυτές για το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Η επιτυχία καθορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες

Το 62% των Ελλήνων εκτιμά πως η επιτυχία καθορίζεται από δυνάμεις που δεν τις ελέγχουμε.

Το 31% πιστεύει πως η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για να προχωρήσει κάποιος στην ζωή του. Την ίδια ώρα μόλις το 21% πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντική η σκληρή δουλειά. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών στις οποίες διενεργήθηκε η έρευνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v