Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση την «έξοδο από το Μνημόνιο»

Οι κινήσεις του Μαξίμου και η διαπραγμάτευση για προληπτική πιστωτική γραμμή από την ΕΕ. Για μείωση χρέους το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ. Στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως 18/12 χωρίς νέα μέτρα και με «κλειστό» το ασφαλιστικό. Κρίσιμο ραντεβού Χαρδούβελη-Λαγκάρντ.

Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση την «έξοδο από το Μνημόνιο»

Τις κινήσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το Μνημόνιο περιέγραψαν Σαμαράς και Βενιζέλος στις ομιλίες τους στη Βουλή, αποκαλύπτοντας μάλιστα κρίσιμες λεπτομέρειες για το πώς έχει χαραχτεί η ελληνική στρατηγική.

Οι κινήσεις στην σκακιέρα ξεκινούν και επίσημα με το ραντεβού της Κυριακής μεταξύ Γκ. Χαρδούβελη, Γ. Στουρνάρα και Σ. Παπασταύρου με την Κριστίν Λαγκάρντ και εξελίσσονται με τους δανειστές να πιέζουν να υπάρχει «επιτήρηση» για την Ελλάδα και μετά το 2014.

Η κυβέρνηση αποκλείει την υπογραφή νέου μνημονίου με τη μορφή του σημερινού. «Δεν θα χρειαστούμε άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού» υποστήριξε ο Σαμαράς επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα δεν θα ζητήσει τα κεφάλαια του ΔΝΤ που προβλέπονται για μετά το 2014 (συνολικά 9 δισ. ευρώ) προκειμένου να απεμπλακεί από το Ταμείο. «Δεν χρειαζόμαστε καν ούτε τα υπόλοιπα χρήματα που ήταν να πάρουμε από το τωρινό Μνημόνιο, από τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο ενάμιση χρόνο νωρίτερα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει επιστολή προς το ΔΝΤ μέσω της οποίας θα ζητά την διακοπή του προγράμματος χρηματοδότησης από το Ταμείο. Η επιστολή θα σταλεί μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stresst test.

1. Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα. Όπως είπε η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία με την τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση ως τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε προγραμματίζεται συνεδρίαση του Eurogroup. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να εισπραχθούν τα υπόλοιπα χρήματα που προβλέπονται για την Ελλάδα από την ΕΕ (1,8 δισ. στον ESM και 1,8 δισ. από επιστροφές κερδών από τα ομόλογα) και πιθανότατα μέρος των κεφαλαίων τα οποία βάση προγράμματος έχει λαμβάνειν η χώρα από το ΔΝΤ για το 2014.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα λιτότητας και ότι «δεν ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις ρυθμίζονται στο πλαίσιο της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας», επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Euro2day.gr για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σαμαρά – Γιούνκερ.

2. Το παζάρι γίνεται για την «προληπτική γραμμή πίστωσης» η οποία θα είναι «ευρωπαϊκής» προέλευσης, δεδομένου ότι ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε «ευρωπαϊκό πρόγραμμα» προκειμένου να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ABS και καλυμμένων ομολόγων. «Πιστεύει η κ. Λαγκάρντ, ότι θα έπρεπε να δοθεί στην Ελλάδα, αφότου βγει από το Μνημόνιο, μια ευρωπαική προληπτική γραμμή χρηματοδότησης. Προφανώς για να είναι καλύτερα προστατευμένη στις αγορές. Αυτό, βέβαια, δεν έχει κλείσει, δεν έχει αποφασιστεί, είναι κάτι που και αυτή τη στιγμή στη Ουάσινγκτον και εδώ συζητάμε», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «αξιοποίηση των υφισταμένων τακτικών μηχανισμών της Ευρωζώνης για στήριξη όλων των κρατών-μελών. Υπάρχουν οι μηχανισμοί αυτοί. Είναι στη διάθεση όλων των κρατών-μελών, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Δεν χρειαζόμαστε στήριξη προληπτική εκτός Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης».

3. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να εμφανιστεί ότι διαμορφώνει η ίδια το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, καθώς θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για να έχει πρόσβαση σε πιστωτική γραμμή. Στόχος είναι οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει η χώρα να μην εμφανιστούν ως υπογραφή «νέου μνημονίου», αλλά ως ελληνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο. «Πρέπει να διασφαλίσουμε πλήρως την 'αποσύνδεση'. Που δεν πρέπει να είναι συγκρουσιακή. Άλλωστε, οι μεταρρυθμίσεις είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν. Μόνο που θα είναι μεταρρυθμίσεις που εμείς προτείνουμε, για να βελτιώσουμε κι άλλο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αλλά η εποχή των Μνημονίων τελειώνει!», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού που γνωρίζει ότι οι δανειστές επιμένουν να υπάρχουν δεσμεύσεις από την Αθήνα.

4. Το μαξιλάρι του ΤΧΣ (περί τα 11 δισ. ευρώ σήμερα) θα κατευθυνθεί για τη μείωση του χρέους και όχι για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, γεγονός που θα περιορίσει τις απαιτήσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Ποιο είναι ακριβώς το ποσό που θα προκύψει θα εξαρτηθεί από τα stress test της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου και από το εάν και πόσες ανάγκες θα προκύψουν για τις τράπεζες. «Τότε θα ξέρουμε και πόσο υπόλοιπο απ' αυτό που δανειστήκαμε - και παραμένει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - θα μπορούμε να επιστρέψουμε, ώστε άμεσα, με αυτά που θα επιστρέψουμε να μειωθεί το χρέος μας», είπε ο Σαμαράς. Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα διεκδικήσει από τους εταίρους περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με βάση τα συμφωνηθέντα.

5. Η μείωση του χρέους, και η «επισημοποίηση» της βιωσιμότητας, σύμφωνα με την κυβέρνηση θα οδηγήσει σε μείωση των spreads και αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών από τις αγορές.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι μετά από τυχόν αναβάθμιση της χώρας σε «επενδυτική βαθμίδα», κάτι βέβαια που απαιτεί να «ανέβει» πέντε κλίμακες στη κατηγοριοποίηση των ξένων οίκων δεν θα απαιτείται ειδική ρύθμιση για να αγοράζει η ΕΚΤ ελληνικά χαρτιά ή να τα αποδέχεται ως ενέχυρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v