Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ψήφος εμπιστοσύνης και η επόμενη μέρα

Η κυβέρνηση κέρδισε τα 155 «ναι». Τα μηνύματα από τους ανεξάρτητους βουλευτές και το σενάριο ανασχηματισμού. Τακτική απόλυτης κόντρας από ΣΥΡΙΖΑ. Ζητά εκλογές «εδώ και τώρα» και αρνείται να αναγνωρίσει αποφάσεις για το χρέος.

Η ψήφος εμπιστοσύνης και η επόμενη μέρα

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και με την αντιπαράθεση να φτάνει στα ύψη, η Βουλή έδωσε χθες, κατά πλειοψηφία, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Θετικά ψήφισαν και οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αρνητικά 131 βουλευτές.

Πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν το «παρόν» που δήλωσαν οι ανεξάρτητοι Γρηγόρης Ψαριανός και Αικατερίνη Μάρκου, καθώς και οι απουσίες δύο ακόμα ανεξαρτήτων βουλευτών, του Γιώργου Νταβρή και του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

Η αντιπολίτευση επιχείρησε να συσχετίσει τη χθεσινή ψηφοφορία με την Προεδρική Εκλογή το Φεβρουάριο, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς, πέρα των άλλων, υπάρχουν ανεξάρτητοι βουλευτές που χθες καταψήφισαν την κυβέρνηση, ωστόσο έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμούν την πολιτική αστάθεια και τις πρόωρες εκλογές.

Στη χθεσινή μάχη στη Βουλή κυριάρχησε η πόλωση, όπως και τα σκληρά διλήμματα που έθεσαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να εφαρμόζει το σχέδιό της για έξοδο από τα μνημόνια, διαμηνύοντας ότι η χώρα είναι κοντά στην «έξοδο του τούνελ» και ότι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές για τον τόπο

Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση, εφαρμόζοντας την τακτική της απόλυτης κόντρας, προαναγγέλλει ότι θα αμφισβητήσει όποια σημαντική απόφαση ληφθεί και στην οποία δεν έχει δώσει τη συναίνεσή της (αναφερόμενη κατά βάση στο χρέος) και μιλά για «κυβέρνηση υπό προθεσμία» και ζητά επιτακτικά την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Εξερχόμενος από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δηλώνοντας: «Η εμπιστοσύνη και η εντολή που πήραμε απόψε δεν θα διαψευσθούν και οι ελπίδες του ελληνικού λαού θα δικαιωθούν». Σχετικά με το χρόνο των εκλογών, επανέλαβε: «Εκλογές το 2016». Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε με εμφανή δόση ειρωνείας: «Άνθρακες ο θησαυρός. Ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον».

Μετά και τη χθεσινή ψηφοφορία, η συγκυβέρνηση -θεωρητικά τουλάχιστον- κερδίζει χρόνο, προκειμένου να αποφευχθούν οι κάλπες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και να μπορέσει να ξετυλίξει τα σχέδιά της. Την ίδια ώρα, θέλει να στείλει και στις διεθνείς αγορές το καθησυχαστικό μήνυμα ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα, η ανάγκη της οποίας αναδείχθηκε και από τις χθεσινές ομιλίες στη Βουλή.

Αυτό, πάντως, θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και οι βουλευτές της ΝΔ και κυρίως του ΠΑΣΟΚ που ακόμα και κατά τη διάρκεια του τριημέρου, παρέκκλιναν και πάλι της κομματικής γραμμής (μιλώντας για εκλογές και για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας), διαταράσσοντας εκ των πραγμάτων οι ίδιοι τις λεπτές ισορροπίες στη συγκυβέρνηση. Και η αλήθεια είναι ότι η εκλογολογία πολύ δύσκολα θα σταματήσει, με πολλούς να κάνουν λόγο για την έναρξη μιας άτυπης μακράς προεκλογικής περιόδου με ορίζοντα την εκλογή για το διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Να σημειωθεί τέλος ότι από τα σημεία των ομιλιών που σχολιάστηκαν περισσότερο χθες ήταν όταν ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη και την κόντρα του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύο καθοριστικές συναντήσεις

Πλέον, το βλέμμα της κυβέρνησης στρέφεται στις διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό με τους δανειστές και συγκεκριμένα σε δύο μέτωπα. Την αυριανή συνάντηση στην Ουάσινγκτον του Γκίκα Χαρδούβελη, του Γιάννη Στουρνάρα και του Σταύρου Παπασταύρου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και το Eurogroup της Δευτέρας.

Η βούληση της ελληνικής πλευράς να απεμπλακεί η χώρα άμεσα από τα μνημόνια δείχνει να βρίσκει αρκετές αντιστάσεις. Τόσο ο Μάριο Ντράγκι που ζήτησε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να αγοράσει ελληνικά ABS όσο και η Κρ. Λαγκάρντ η οποία έκανε λόγο για προτίμηση σε μια «προληπτική στήριξη» έθεσαν το πλαίσιο που επιθυμούν να θέσουν οι δανειστές.

Η συζήτηση με την κ. Λαγκάρντ, που θα γίνει στον απόηχο των δηλώσεων της ίδιας περί "προληπτικής στήριξης της Ελλάδας" αλλά και του Πολ Τόμσεν (χαρακτήρισε "επισφαλή" την πρόσβασή μας στις αγορές), όπως αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση, δεν θα είναι εύκολη και σίγουρα όχι η τελευταία. Βασικά σημεία της ατζέντας των αυριανών συνομιλιών θα είναι η αξιολόγηση της τρόικας, η αναδιάρθρωση του χρέους και η συμφωνία της εξόδου από τους μηχανισμούς στήριξης.

Η τριμελής ελληνική αντιπροσωπεία θα ζητήσει από την επικεφαλής του Ταμείου ένα "απολύτως συναινετικό διαζύγιο", εξηγώντας ότι δεν χρειαζόμαστε τα υπόλοιπα χρήματα του ΔΝΤ αφού μπορούμε να βγούμε στις αγορές.

Τα στρες τεστ των τραπεζών

Εξαιρετικά κρίσιμα, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου, τα στρες τεστ των τραπεζών που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου. Εφόσον, όπως ελπίζουν, είναι καλά, τότε ανοίγει ο δρόμος και την επίτευξη του επόμενου βήματος, που δεν είναι άλλο από τη συμφωνία με την τρόικα, μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, όπως είπε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα καυτά ανοιχτά μέτωπα που έμειναν σε εκκρεμότητα από το "πρώτο ημίχρονο" της επίσκεψής της θα τεθούν, υπό άλλη βάση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, εφόσον οι έλεγχοι των τραπεζών δεν επιφέρουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Και μετά την αξιολόγηση, θα ανοίξει πλέον και επισήμως ο δρόμος για τη διευθέτηση του χρέους, με τα πάντα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, να πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Σενάρια ανασχηματισμού

Την ίδια ώρα, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος από τον Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή την ανάληψη από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο της θέσης του Επιτρόπου της χώρας μας στην Ε.Ε. Δεν αποκλείεται η αλλαγή στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας να συνδυαστεί και με άλλες στοχευμένες αλλαγές προσώπων που δεν έχουν ικανοποιήσει με τη μέχρι τώρα παρουσία τους.

Τα ονόματα που ακούγονται, διάφορα, όπως και ο χρόνος πραγματοποίησης του μίνι ανασχηματισμού, ο οποίος -αν τελικά γίνει- ενδέχεται να λάβει χώρα τις επόμενες μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v