Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας να αποφασίσει πως θα χειριστεί τα οικονομικά της δεδομένα, υποστήριξε η διευθύντρια του ΔΝΤ κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Σαμαρά ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς τα κεφάλαια του Ταμείου.
«Πρώτον, είναι ξεκάθαρα ζήτημα της κάθε χώρα και της Ελλάδας, να αποφασίσει τι θέλει και πως θέλει να διαχειριστεί την οικονομική της κατάσταση» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.
Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να έχει μια στήριξη και μια σχέση «προληπτικής υποστήριξης» με το ΔΝΤ, η οποία θα ήταν χρήσιμη για να προχωρήσει μπροστά η χώρα. Ετσι, μετά τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ που δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ελληνικά ABS αν η χώρα «έχει κάποιο πρόγραμμα με την ΕΕ», η γενική διευθύντρια του Ταμείο έρχεται, με σαφώς ποιο έμμεσο τρόπο, να ταχθεί υπέρ της ίδιας άποψης.
Παράλληλα, βέβαια, επισήμανε την ικανοποίηση της για την σημαντική βελτίωση που έχει επιτευχθεί από δημοσιονομικής άποψης.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την θέση της από δημοσιονομική σκοπιά» σημείωσε η κ. Λαγκάρντ. «Αλλά πιστεύουμε επίσης ότι για να προχωρήσει μπροστά και για να επιτύχει ένα σταθερά ικανοποιητικό αποτέλεσμα, η χώρα θα ήταν κατά την άποψη μας σε καλύτερη θέση αν είχε μια προληπτική στήριξη» τόνισε.
«Οπότε μιλάμε για μια εξέλιξη της σχέσης, αλλά πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την χώρα για να προχωρήσει μπροστά και με τις δικές της δυνάμεις. Οπότε είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό» πρόσθεσε.
Η παγκόσμια οικονομία
Στον «κορμό» της ομιλίας της, η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι οι ρυθμιστές της οικονομικής ζωής του πλανήτη πρέπει να πάρουν «πιο σοβαρά» της μεταρρυθμίσεις, αλλιώς κινδυνεύουν να δουν τις οικονομίες τους «κολλημένες στην λάσπη» μιας μέτριας ανάπτυξης με υψηλά χρέη και ανεργία, προέβλεψε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι διαβλέπει αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, καθώς η Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες θα εγκαταλείπουν την παροχή ρευστότητας και θα προχωρούν στην «ομαλοποίηση» του κόστους δανεισμού.
Δήλωσε επίσης ότι καλωσορίζει τα πρόσφατα σχέδια του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, να αγοράσει τιτλοποιημένα χρεόγραφα για να τονώσει την οικονομία, αλλά τόνισε ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει παραπάνω κινήσεις, αν δεν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές.