Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμα 23,5 εκατ. σε 3 μήνες για ανασφάλιστη εργασία

Αυξήθηκε η μαύρη εργασία τον Αύγουστο, ενώ συνεχίστηκε και η επιβολή υψηλών προστίμων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκε πως απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Πρόστιμα 23,5 εκατ. σε 3 μήνες για ανασφάλιστη εργασία

Περισσότερα από 23,5 εκατ. ευρώ πρόστιμα επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις που απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου, ενώ σχεδόν τα 7 εκατ. ευρώ μπήκαν μόνο τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια ελέγχων που έκαναν οι Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ σε συνεργασία με την ειδική υπηρεσία του ΙΚΑ.

Οι έλεγχοι είναι κυρίως δειγματοληπτικοί και έδειξαν πως το 15,86% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφορικού συστήματος Άρτεμις, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως το τέλος Αυγούστου 2014 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 23.149 επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας, 2.557 επιχειρήσεις βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 11,05%).

Σε σύνολο 134.227 εργαζομένων στις επιχειρήσεις όπου διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 3.909 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,91%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, ανέρχονται στο ποσό των 40.589.987 ευρώ.

Ειδικά το διάστημα  1 - 31 Αυγούστου 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι (ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές) με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το ΣΕΠΕ και την ΕΥΠΕΑ, ελέγχθηκαν 2.969 επιχειρήσεις. Εξ αυτών των επιχειρήσεων, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 471 (ποσοστό 15,86%).

Σε σύνολο 15.100 εργαζομένων στις επιχειρήσεις όπου διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 654 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,33%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, ανέρχονται στα 6.976.262 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι υψηλές αυτές κυρώσεις επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφορικών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση, ενώ τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή σε 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ήτοι:

Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες Ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο το θερινό τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2014 ανέρχονται στα 23.590.966 ευρώ και αποτελούν πάνω απο το ήμισυ των συνολικά επιβληθέντων προστίμων (40.589.987 ευρώ) από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι σήμερα. «Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, είτε με τη μορφή της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είτε με τη μορφή άλλων καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης όπως η ψευτομερική απασχόληση και οι αδήλωτες υπερωρίες αποτελεί τη μεγάλη πληγή της ελληνικής αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v