Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταμεία: Στήνεται νέο ηλεκτρονικό δίχτυ για τα χρέη

Νέα απόφαση προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία καθώς για μία ακόμη φορά η διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών φόρου και του ΦΠΑ με τα χρέη προς τα ταμεία κόλλησε στην αδυναμία των πληροφορικών συστημάτων. Καίγεται για τα 150 εκατ. το Υπ. Εργασίας.

Ταμεία: Στήνεται νέο ηλεκτρονικό δίχτυ για τα χρέη

Με την έκδοση καινούριας υπουργικής απόφασης και τη δημιουργία νέας βάσης δεδομένων οφειλετών που θα κουμπώνει στα πληροφορικά συστήματα των εφοριών και των ταμείων επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να δώσει λύση στην εμπλοκή που παρατηρείται στον συμψηφισμό των χρεών προς τα ταμεία με τις επιστροφές φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ.

Η απόφαση αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς τα ταμεία περιμένουν την είσπραξη 150 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία συμψηφισμών, ενώ η αδυναμία ηλεκτρονικών ελέγχων προκαλεί καθυστέρηση και στην επιστροφή φόρων σε μισθωτούς, αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχους που δεν χρωστούν πουθενά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ΚΥΑ θα προβλέπει τη δημιουργία νέας Βάσης Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Εισφορών. Υπεύθυνη για τη δημιουργία της βάσης αυτής θα είναι η εταιρεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της κοινωνικής ασφάλισης ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Σε πρώτο στάδιο, το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει ένα αρχείο δικαιούχων επιστροφής φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ, το οποίο θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ.

Στην περίπτωση των δικαιούχων επιστροφής που έχουν οφειλές και κατά συνέπεια θα υποστούν συμψηφισμό, η λίστα θα διανεμηθεί στις κατά τόπους ΔΟΥ. Οι εφοριακοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στη νέα διαδικτυακή εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, στην οποία θα έχουν καταχωριστεί ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και οι ασφαλισμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξαρτήτως αν αυτές έχουν ρυθμιστεί ή όχι.

Σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα δημιουργηθεί μηχανισμός online ενημέρωσης της βάσης αυτής, η οποία μέχρις ότου ολοκληρωθεί θα επικαιροποιείται ανά δεκαπενθήμερο.

Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος της εκάστοτε ΔΟΥ θα αποκτά πρόσβαση στη Βάση Συμψηφισμού Ασφαλιστικών Οφειλών της ΗΔΙΚΑ, θα καταχωρίζει στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του δικαιούχου επιστροφής και θα βλέπει όλα τα στοιχεία του (είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε εταιρεία), το ποσό της οφειλής, τα ταμεία στα οποία χρωστάει, τους λογαριασμούς IBAN στους οποίους θα κατατεθεί το παρακρατηθέν ποσό προς συμψηφισμό, την πιθανή κατανομή του ποσού σε περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία (εάν χρωστάει σε πολλούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης) καθώς και το ποσό που απομένει μετά τον συμψηφισμό για επιστροφή, εφόσον υπάρχει.

Το υπουργείο Οικονομικών θα αποδίδει τα παρακρατούμενα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ταμείων και θα αποστέλλει ημερησίως, στις αρμόδιες διευθύνσεις και στην ΗΔΙΚΑ, ηλεκτρονικό αρχείο με τα αποδιδόμενα ποσά ανά ΑΦΜ.

Με την καταχώριση των εντολών μεταφοράς του ποσού και τη διασταύρωσή τους από το ημερήσιο αρχείο του υπουργείου Οικονομικών θα ολοκληρώνεται ο συμψηφισμός και το σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα αφαιρεί από τις συνολικές οφειλές τα συμψηφισθέντα ποσά. Τα ταμεία με τη σειρά τους θα ενημερώνουν τα πληροφορικά τους συστήματα για το νέο υπόλοιπο του οφειλέτη και τελευταίοι θα ενημερώνονται οι δικαιούχοι, ηλεκτρονικά και αυτοί, με e-mail, μέσω δηλαδή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαθέτει το taxis.

Με τη νέα αυτή υπουργική απόφαση, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογούμενων που μάταια αναμένουν επιστροφές φόρου εισοδήματος, ενώ θα δοθεί και το πράσινο φως και για την είσπραξη περίπου 150 εκατ. ευρώ από τα ταμεία, και κυρίως από τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

Είναι ενδεικτικό πως παρότι ο νόμος έπρεπε να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο το ψηφιακό αρχείο οφειλετών που δημιουργήθηκε από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) δεν κούμπωσε με το πληροφορικό σύστημα των εφοριών, με αποτέλεσμα να έχουν προχωρήσει λιγότεροι από 100 συμψηφισμοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v