Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη εντός, παζάρι εκτός για την κυβέρνηση

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η συζήτηση με την Κριστίν Λαγκάρντ για το χρέος τα δύο νέα στοιχήματα του Μαξίμου. Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή απουσία Σαμαρά. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι εκλογές το 2015.

Μάχη εντός, παζάρι εκτός για την κυβέρνηση

Ένα καυτό πενθήμερο ξεκινά σήμερα για την κυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό, με την κοινοβουλευτική μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης, όσο και στο εξωτερικό με τη δύσκολη διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος. Για την ψηφοφορία της Παρασκευής στη Βουλή στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει σιγουριά ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα αφού θεωρείται πολύ δύσκολο βουλευτής της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει.

Πιο δύσκολα είναι τα δεδομένα για το χρέος, αφού, πέραν των άλλων, φέρονται διχασμένοι και οι ίδιοι οι δανειστές. Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, του οικονομικού επιτελείου αλλά και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μαζί με τον Γκίκα Χαρδούβελη την Κυριακή θα συναντηθούν με την Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου.

Πεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ τελικά θα έρθει ένα βήμα πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις για τον άμεσο τερματισμό της στενής εποπτείας της Ελλάδας από την τρόικα και το ΔΝΤ. Η άμεση έξοδος από τα μνημόνια είναι βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και σε κάθε περίπτωση σχεδιάζεται πριν από την προεδρική εκλογή στο τέλος Φεβρουαρίου, όπως άλλωστε επανέλαβε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Κρίσιμη ημερομηνία για το εν λόγω ζήτημα χαρακτηρίζεται η 8η Δεκεμβρίου, ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup όπου πιθανότατα θα ξεκαθαρίσει η πορεία για τη συζήτηση του χρέους, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, θα ενισχύσει κατά πολύ τα κυβερνητικά επιχειρήματα.

Πριν από το κρίσιμο ραντεβού το Σαββατοκύριακο, βέβαια, προηγείται η μάχη της Βουλής, η οποία αναμένεται να κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ήδη από τις προηγούμενες μέρες έχουν ουσιαστικά προαναγγείλει τις προθέσεις τους. Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα είναι παρών σήμερα, αφού θα βρίσκεται στην Ιταλία για τη σύνοδο κορυφής για την απασχόληση. Η απουσία αυτή μάλιστα έδωσε την αφορμή για μία ακόμη κόντρα με την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό επειδή προκάλεσε τη συζήτηση στη Βουλή και θα λείπει, κι η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη απάντησε «να μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας», «το μάθημά του θα το πάρει από τον πρωθυπουργό για ακόμη μία φορά μέσα στη Βουλή».

Αίσθηση, στο μεταξύ, προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια σύσκεψης με πράσινους υπουργούς, όπου δεν απέκλεισε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2015. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να οργανώσουμε τα ψηφοδέλτιά μας κατά τρόπο εφάμιλλο, με το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και αυτό πρέπει να γίνει ήδη από τώρα για το 2016, αλλά ας είμαστε έτοιμοι και για το 2015», είπε χαρακτηριστικά, τροφοδοτώντας και πάλι την εκλογολογία.

Από το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, λέγοντας ότι το μόνο που ήθελε να δείξει ο κ. Βενιζέλος είναι ότι σε κάθε περίπτωση το κόμμα θα είναι έτοιμο, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v