Την ακύρωση των διαγωνισμών για τα σκουπίδια ζητεί η Δούρου

Νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική προωθεί η νέα περιφερειακή αρχή, όπως αναφέρεται σε επιστολή της Ρένας Δούρου προς τους δημάρχους. Προτεραιότητα η ακύρωση των εν εξελίξει διαγωνισμών για τις 4 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και η εκπόνηση νέου σχεδίου.

Την ακύρωση των διαγωνισμών για τα σκουπίδια ζητεί η Δούρου

Αμεσης προτεραιότητας θεωρείται από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου «η ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που προωθούνταν από την προηγούμενη διοίκηση για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ, με φαραωνικά έργα, εγγυημένες μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων», κλπ.

Όπως αναφέρεται σε προχθεσινή επιστολή της κας Δούρου προς τους δημάρχους της Αττικής, με την οποία τους ζητεί να εκπονήσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, «πρόκειται για επιζήμιους σχεδιασμούς που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες (μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών) και θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, την περιοχή του Θριασίου».

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί (στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους) τέσσερις διαγωνισμοί για την κατασκευή αντίστοιχων μονάδων σε Φυλή, Ανω Λιόσια, Γραμματικό και Κερατέα.

Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους περί τα 400 εκατ. ευρώ που προβλέπεται πως θα κατασκευαστούν μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως και άλλα περίπου 10 έργα ανά την Ελλάδα. Το σχέδιο προβλέπει πως οι ανάδοχοι θα κατασκευάσουν και θα λειτουργούν τις μονάδες, ενώ θα αμείβονται με βάση προσυμφωνημένη τιμή ανά τόνο απορριμμάτων που θα περνούν την πύλη των εργοστασίων επεξεργασίας.

Η Ρένα Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν ταχθεί από την αρχή κατά του σημερινού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική το οποίο προέκυψε έπειτα από 30 χρόνια επεξεργασιών, σκανδάλων και απειλών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βαριά ημερήσια πρόστιμα. Από την επιστολή της κας Δούρου προς τους δημάρχους δεν προκύπτει σαφώς το νέο μοντέλο που επιθυμεί η περιφέρεια. Θεωρεί, όπως πως «οφείλουμε να προχωρήσουμε οργανωμένα και συστηματικά, σε μια όλο και μεγαλύτερη διαχείριση των ΑΣΑ (σ.σ. των απορριμμάτων) σε αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις. Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε ένα σύστημα σε επίπεδο μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων ή και μεμονωμένων δήμων, ενταγμένων οργανικά και λειτουργικά στο ευρύτερο περιφερειακό σχέδιο».

Η περιφέρεια «απευθύνεται σήμερα στους δήμους για να κάνουν το πρώτο βήμα: α) για την εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων και β) για την ανάπτυξη των τοπικών δράσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επανάχρησης». Η νέα περιφερειάρχης θεωρεί πως «η συνδρομή των δήμων καθίσταται απαραίτητη μέσα από: Την κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης ως το τέλος του 2014, με στόχους και δράσεις για το 2015, την έναρξη καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης για την παραγωγή και διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο δήμου προκειμένου να δημιουργηθεί μια διασυνδεδεμένη βάση δεδομένων για όλους τους ΟΤΑ, τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια».

Από την πλευρά της, η νέα Περιφερειακή Αρχή δεσμεύεται να αναπροσανατολίσει τα σχετικά κονδύλια, με σκοπό να στηριχτούν οι τοπικές δράσεις των ΟΤΑ.

Οσοι θεωρούν πως πρέπει να προχωρήσουν οι εν εξελίξει διαγωνισμοί με ΣΔΙΤ επισημαίνουν πως η χωματερή της Φυλής είναι ήδη κορεσμένη και σε δύο χρόνια πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως υποδοχέας σκουπιδιών. Οι ίδιοι τονίζουν πως η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει βαριά ημερήσια πρόστιμα τα οποία (με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση) θα καταβληθούν από τις περιφέρειες και τους δήμους, δηλαδή τους πολίτες μέσω αύξησης δημοτικών τελών.

Η άλλη πλευρά επισημαίνει πως ο υφιστάμενος σχεδιασμός δε λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες κοινοτικές οδηγίες για αύξηση της ανακύκλωσης, διαχωρισμό απορριμμάτων στην πηγή, κλπ, προς όφελος των εργολάβων που διεκδικούν τις τέσσερις μονάδες.

Στους σχετικούς διαγωνισμούς συμμετέχουν όλοι οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας. Η περιφέρεια Αττικής έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στους διαγωνισμούς καθώς οι υπηρεσίες της θα κληθούν να δώσουν σειρά εγκρίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v