Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτακτη σύσκεψη με τρόικα για τα «κόκκινα δάνεια»

Νέα συνάντηση με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια. Ενιαία λύση για επιχειρήσεις και νοικοκυριά ζήτησαν οι δανειστές σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ. «Άγνοια» δηλώνει το ΥΠΑΝ. Επισπεύδεται η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Στα 2/3 της αντικειμενικής οι πλειστηριασμοί.

Εκτακτη σύσκεψη με τρόικα για τα «κόκκινα δάνεια»

Νεα συνάντηση με την συμμετοχή των Γκίκα Χαρδούβελη, Νίκου Δένδια και Χρήστου Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους της τρόικας έγινε σήμερα το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών. Αντικείμενο η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» για την οποία σήμερα υπήρξε «εμπλοκή» δεδομένου ότι από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίχθηκε ότι οι δανειστές ζητούν λύση πακέτο, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσε άγνοια. 

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Με συμφωνία στις διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας μεταξύ των οποίων και οι πλειστηριασμοί ακινήτων με τιμή εκκίνησης τα δύο τρίτα της αντικειμενικής αξίας, συγκλίσεις αλλά και με πολλά ανοιχτά θέματα για τον νέο κύκλο διαπραγμάτευσης στις αρχές Νοέμβρη μετά τα στρες τεστ των τραπεζών ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος των συζητήσεων με την τρόικα.

Στο τελευταίο ραντεβού του Οκτώβρη, παρόντες στο υπουργείο Οικονομικών ήταν πέραν του Γκίκα Χαρδούβελη, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας και Κυριάκος Πιερρακάκης.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε τη συνεργασία εποικοδομητική, αναδεικνύοντας τη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων όπου η τρόικα επέμενε για τιμή εκκίνησης στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, γεγονός που στις σημερινές συνθήκες της αγοράς ακινήτων θα οδηγούσε σε ξεπούλημα.

Η διαδικασία που συμφωνήθηκε προβλέπει πρώτη τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής, στη συνέχεια υπό προϋποθέσεις η τιμή μπορεί να υποχωρεί στο μισό (αναμένονται διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης) και στη συνέχεια, αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το μεγάλο πρόβλημα σήμερα στην αγορά ακινήτων μετά την κάθετη πτώση είναι πως δεν υπάρχουν τιμές αγοράς, γεγονός που προκαλεί προβλήματα και στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση αγοραίων και αντικειμενικών αξιών.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει συσταθεί ειδική επιτροπή προκειμένου να δημιουργήσει βάση δεδομένων με τις τιμές αγοράς έως το 2016.

Πηγές του υπουργείου διαψεύδουν το ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα, όπως είχαν αναφέρει δημοσιεύματα το προηγούμενο διάστημα, επιβεβαιώνει όμως ότι καταβάλλεται προσπάθεια για επίσπευση της διαδικασίας εξορθολογισμού των αντικειμενικών αξιών.

Οι ρυθμίσεις

Στη διάρκεια των συναντήσεων η τρόικα κατέστησε σαφές ότι θα ήθελε να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση, με ρύθμιση πακέτο, τόσο για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων όσο και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία.

Η θέση της κυβέρνησης ήταν ότι πρέπει να δοθούν αμέσως κάποιες λύσεις-ανάσα. Τελικά, με βάση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επέδειξε δεκτικότητα στο να υπάρξει two step process, οι αλλαγές δηλαδή να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις.

Σε αυτό το σενάριο, πιθανότερο φαίνεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και να ακολουθήσει η παρέμβαση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Οι ακριβείς χρόνοι δεν ξεκαθαρίζονται, όπως και το πώς θα αποφασίσει κάποιος να ρυθμίσει τα χρέη προς Εφορία και Ταμεία ενώ θα εκκρεμεί η κατάθεση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια, στα οποία θα υπάρχει πρόβλεψη και για τα χρέη προς το Δημόσιο.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ανάπτυξης, ουδέποτε έως τώρα η τρόικα έθεσε στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Δένδια ζήτημα ρύθμισης «πακέτου» στα κόκκινα δάνεια. 

O ίδιος ο Νίκος Δένδιας μιλώντας αργότερα σε εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών υποστήριξε ότι έχει γίνει πολλή δουλειά γύρω από το θέμα των κόκκινων δανείων και ότι η τρόικα είναι θετική, παρότι δεν κατέστη εν τέλει δυνατό να υπάρξει άμεσα νομοθέτηση των μέτρων. Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: "το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια έχει χαρακτηριστεί κατ' επανάληψη από την τρόικα, ως ένα εξαιρετικό νομοσχέδιο, όμως για παράγοντες άλλους η τρόικα, μας καθυστερεί να νομοθετήσουμε».

Το προσχέδιο

Στο μέτωπο του προϋπολογισμού, φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά να κλείσουν με το τελικό κείμενο για τον προϋπολογισμό του 2015. Αρχικά καταγράφεται ικανοποίηση της τρόικας για το γεγονός ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μπήκε στο 2,9%, μια ανάσα από το 3% που προέβλεπε το μνημόνιο, ενώ ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι η τρόικα δεν ανέφερε κανένα νούμερο αναφορικά με δημοσιονομικό κενό για το 2015. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα το κάνει με την επιστροφή της.

«Τα τεχνικά κλιμάκια ψάχνουν τα νούμερα μέχρι να κλείσει ο προϋπολογισμός για να έχουμε το τελικό Ο.Κ.», είπε το συγκεκριμένο στέλεχος.

Τέλος σε ερώτηση αναφορικά με τη δυνατότητα της χώρας να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές η δήλωση κορυφαίου παράγοντα έχει και πολιτική διάσταση: «Η αγορά είναι μεγάλη, φτάνει να την πείσεις ότι είσαι αξιόπιστος και δεν γυρνάς πίσω στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Στο θέμα της εξόδου από το μνημόνιο, τέλος, έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση «είμαστε σε συζητήσεις αλλά όχι με την τρόικα εδώ. Η έξοδος από το μνημόνιο μπαίνει από την ίδια τη ζωή, υπό την έννοια ότι στο τέλος του χρόνου τελειώνουν τα χρήματα από την ευρωζώνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v