Επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. από Πανγαία και Grivalia Properties

Ο Α. Καρυτινός τόνισε ότι η Εθνική Πανγαία προωθεί επενδύσεις 1 - 1,5 δισ, ευρώ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Από την πλευρά του ο Πάρις Βάρφης δήλωσε χθες πως η Grivalia σχεδιάζει επενδύσεις περί τα 200 εκατ.

Επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. από Πανγαία και Grivalia Properties

Θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ οι επενδύσεις που προωθούν οι διοικήσεις των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) Εθνική Πανγαία και Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties) για την επόμενη τριετία, όπως υποστήριξαν χθες ανώτερα στελέχη τους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Prodexpo.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Πανγαία Αριστοτέλης Καρυτινός, η εταιρεία προωθεί επενδύσεις περί το 1 - 1,5 δισ, ευρώ όχι μόνο στην Ελλάδα, καθώς και στην Ιταλία και άλλες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ο οικονομικός διευθυντής της Grivalia Properties Πάρις Βάρφης δήλωσε χθες πως η εταιρεία (βασικός μέτοχος της οποίας είναι η καναδική Fairfax) σχεδιάζει επενδύσεις περί τα 200 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία.

Για το θέμα της εισαγωγής της Εθνική Πανγαία στο χρηματιστήριο ο κ. Καρυτινός επισήμανε πως είναι ιδιαίτερης σημασίας το timing. Στο πληροφοριακό δελτίο για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της MIG Real Estate αναφέρεται πάντως πως η εταιρεία θα εισαχθεί στο Χ.Α. εντός του προσεχούς εξαμήνου. Πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε στην άντληση κεφαλαίων περί τα 240 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει προχωρήσει σε επενδύσεις περί τα 250 εκατ. ευρώ.

Για το θέμα του Αστέρα Βουλιαγμένης, αν και αφορά την Εθνική Τράπεζα και όχι την Εθνική Πανγαία, ο κ. Καρυτινός υποστήριξε πως είναι η πρώτη σημαντική συναλλαγή στην Ελλάδα που προωθείται με βάση το νέο χωροταξικο πλαίσιο (του ΕΣΧΑΔΑ) και γι' αυτό και πληρώνει "το κόστος του πρώτου" με την καθυστέρηση που παρατηρείται. Τόνισε, πάντως, πως η συμφωνία βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης, καθώς αναμένεται η έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ο επικεφαλής της Εθνική Πανγαία θεωρεί πως ο Αστέρας θα αποτελέσει "πιλότο" για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς παραχώρησης σημαντικών ακινήτων από το δημόσιο, Ως προς τις αποδόσεις, στα γραφεία αυτή την στιγμή κυμαίνονται μεταξύ 8- 8,5%, στα εμπορικά ακίνητα στο 6,5%- 6,75% και στα logistics σε επίπεδα πάνω από 11,5%- 12%.

Ο κ. Βάρφης υποστήριξε πως την τελευταία περίοδο η Grivalia έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 210 εκατ. ευρώ, ενώ το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είναι συγκεντρωμένο αυτή την στιγμή σε χέρια θεσμικών επενδυτών (Fairfax, Wellington και Fidelity).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v