Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνύματα με πολλούς παραλήπτες από Σαμαρά

Στα τέλη του 2014 τελειώνουν τα μνημόνια, είπε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση της ΝΔ. Η παρουσία των Καραμανλή και Μητσοτάκη και το προσκλητήριο «εθνικού συναγερμού ενότητας». Οι αιχμές προς υπουργούς, οι φοροελαφρύνσεις και τα σκληρά διλήμματα.

Μηνύματα με πολλούς παραλήπτες από Σαμαρά

Η χθεσινή παρουσία των τριών εν ζωή προέδρων της ΝΔ –δύο πρώην, του Κώστα Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του νυν, Αντώνη Σαμαρά- στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών από μόνη της και μόνο μαρτυρούσε πολλά.

Ο στόχος του πρωθυπουργού, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, να αποτυπωθεί και εμπράκτως η βούλησή του για ενότητα και συσπείρωση της ΝΔ είχε ως ένα βαθμό επιτευχθεί. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και άλλα ιστορικά στελέχη της παράταξης, όπως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Πέτρος Μολυβιάτης και ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο επί πολλά έτη στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη που απουσίαζαν από την εκδήλωση της Χαλκιδικής την περασμένη εβδομάδα, καθώς και πλήθος κόσμου που δεν χώρεσαν στο χώρο της εκδήλωσης και αρκέστηκαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του κ. Σαμαρά από οθόνες έξω από το κεντρικό αμφιθέατρο.

Υπό τις ευλογίες του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που, με βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, χαιρέτιζε την εκδήλωση, πολλά ήταν τα μηνύματα που έκρυβε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Χρησιμοποιώντας μόνο μία φορά την ονομασία της Νέας Δημοκρατίας και πάρα πολλές τον όρο «Νέα Ελλάδα», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή καθώς και στους δύο πρώην αρχηγούς της παράταξης. Από την άλλη, δεν μπήκε, όπως αναμενόταν, σε ονοματολογία όσον αφορά το γενικό προσκλητήριο «εθνικού συναγερμού ενότητας» και συστράτευσης στην κοινή προσπάθεια εξόδου από την κρίση. «Να ανοίξουμε τις καρδιές μας για να χωρέσουν όλοι εκείνοι που θέλουν να συμπορευτούν μαζί μας», τόνισε, ενώ μίλησε και για άλλους «που δεν είναι εδώ απόψε, αλλά το μυαλό, η ψυχή τους και η συναίσθηση του χρέους είναι μαζί μας».

Ο Αντώνης Σαμαράς για πρώτη φορά πήρε δημοσίως θέση και για τους υπουργούς και τα στελέχη του κόμματός του που αποστασιοποιούνται από κεντρικές κυβερνητικές επιλογές: «Υπάρχουν βουλευτές ακόμη και υπουργοί που αντί να στηρίζουν την προσπάθεια, παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Αντί να διορθώσουν τα λάθη, σπεύδουν να διαφημίσουν τη διαφωνία τους. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα στήριξε δύσκολες αποφάσεις, είναι κρίμα να υπάρχουν έστω και λίγες εξαιρέσεις, στον κόσμο δεν αρέσει αυτό», τόνισε.

Το τέλος των μνημονίων και οι φοροελαφρύνσεις

Ο πρωθυπουργός τόνισε για μία ακόμη φορά πως οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2016, επανέλαβε ότι τα μνημόνια θα τελειώσουν στα τέλη του 2014 και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η οικονομία θα βελτιώνεται συνεχώς και περισσότερο, με απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε γνωστό ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα περιλαμβάνει την μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%, την μείωση 30% της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση. Ακόμη, θα περιλαμβάνεται, όπως είπε, ρύθμιση για αύξηση των δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο, χωρίς όμως να προσδιορίσει τον αριθμό τους, ενώ ανακοίνωσε την προώθηση ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάκαμψη από αυτό το τρίμηνο και μείωση της ανεργίας, ενώ υπογράμμισε τις εκτιμήσεις ξένων οίκων σύμφωνα με τις οποίες την επόμενη διετία θα δημιουργηθούν 300.000 θέσεις εργασίας. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του για πολλούς που «μάτωσαν περισσότερο από άλλους και πόνεσαν και πονούν. Μακάρι να υπήρχε άλλος δρόμος. Όμως, να ξέρουν ότι δεν θα πω ότι πέτυχα αν δεν αποκαταστήσω στα πρόσωπά τους την κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο Γιώργος Παπανδρέου και τα εκλογικά διλήμματα

Αυτή τη φορά, ο κ. Σαμαράς δεν επεφύλασσε νέα κόντρα με το σημερινό ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το ποιο από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης είναι η «Δημοκρατική Παράταξη», όπως είχε κάνει πριν από μία εβδομάδα, ωστόσο και πάλι άφησε τις αιχμές του κατά του Γιώργου Παπανδρέου. «Εμείς δεν μοιράζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν», τόνισε, βάζοντας στο... παιχνίδι και τον ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας τον, χωρίς σε καμία στιγμή να τον ονοματίσει, ότι ουσιαστικά επαναφέρει σήμερα το συγκεκριμένο σύνθημα.

Ιδιαίτερη έμφαση, θυμίζοντας τις προεκλογικές περιόδους του 2012 αλλά και του περασμένου Μαΐου, ο πρωθυπουργός έδωσε στα διλήμματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, αλλά και οι βουλευτές ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή, για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης αλλά και για την προεδρική εκλογή:

«Σταθερότητα, φυγή προς τα μπρός και άλμα προς το αύριο ή επιστροφή στο παρελθόν. Ο έλληνας πονάει, οργίζεται αλλά πίσω δεν πάει. Εδώ που φτάσαμε πίσω δεν υπάρχει», ανέφερε. «Φωτογράφησε», μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «υπάρχουν κι εκείνοι που υποκρίνονται, που φόρεσαν χαμόγελο ηθοποιού, σταυρό χριστιανού και ρούχα Ευρωπαίου. Δεν μπορώ να τους εμπιστευτώ».

Συνταγματική αναθεώρηση

Τις επόμενες εβδομάδες, προανήγγειλε ο κ. Σαμαράς, θα ξεκινήσει η πρωτοβουλία για την Συνταγματική Αναθεώρηση. «Ως τον Ιούνιο του 2016 που λήγει η θητεία αυτής της Βουλής, θα έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη φάση. Και στην επόμενη Βουλή θα ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση για να εφαρμοστεί το νέο Σύνταγμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», τόνισε, αφήνοντας, επ' ευκαιρίας αιχμές κατά της αντιπολίτευσης για «παιχνίδια με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v