Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Η ανάκαμψη στηρίζεται σε γερές βάσεις

Την εκτίμηση ότι έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο ώστε η οικονομία να μπει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης το 2015, διατυπώνει η Alpha Bank. Ποιοι είναι οι πυλώνες. Το «μπόνους» από τις χορηγήσεις.

Alpha Bank: Η ανάκαμψη στηρίζεται σε γερές βάσεις

Το 9μηνο του 2014 που μόλις έληξε χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακές ευνοϊκές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τονίζει η Alpha Bank. Η εκπληκτική πορεία του τουρισμού και των εξαγωγών αγαθών, η ανάκαμψη των επενδύσεων εκτός των κατοικιών και επίσης η ανάκαμψη των εισπράξεων από τη ναυτιλία (μετά από 5-έτη πτωτική πορεία) και η σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης για τρία συνεχόμενα 3μηνα επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης από το 2014 και τη προοπτική για σημαντική ανάπτυξή της από το 2015 – με ταχεία μείωση της ανεργίας και ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας.

Γενικότερα, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται τώρα σε γερές βάσεις και ειδικότερα:

α) Στην ήδη σημαντική και επιταχυνόμενη αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου εκτός των επενδύσεων σε κατοικίες που ήδη αυξήθηκαν κατά 8,2% στο 2ο 3μηνο 2014.

β) Στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 5,4% στο 1ο 6μηνο 2014 και που αναμένεται να αυξηθούν με υψηλό ρυθμό και στο 3ο 3μηνο 2014 με βάση την ανωτέρω αναλυθείσα εντυπωσιακή ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και με τη σημαντική αύξηση των εσόδων από την ναυτιλία και από τις εξαγωγές αγαθών και λοιπών υπηρεσιών στο 3μηνο αυτό.

γ) Στη σταθεροποίηση και την επικείμενη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία ενισχύεται ουσιαστικά και από τη μεγάλη αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας στο 8μηνο 2014. Επισημαίνεται, η αύξηση των μισθών στο σύνολο της οικονομίας (εκτός του πρωτογενή τομέα και των δραστηριοτήτων των νοικοκυριών) κατά 1% στο 1ο 6μηνο 2014 (σε στοιχεία διορθωμένα για την επίπτωση της εποχικότητας).

δ) Στην ελαχιστοποίηση της πτώσης και τελικά στην σταθεροποίηση και της δημόσιας κατανάλωσης.

Όπως επισημαίνεται, αν είχε στοιχειωδώς σταθεροποιηθεί και η αγορά ακινήτων, ακόμη και στα υπέρμετρα χαμηλά επίπεδα του 2013, τότε θα είχε σημειωθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά ποσοστό άνω του 0,5% σε ετήσια βάση ήδη από το 2ο 3μηνο.2014 και θα είχε επίσης αποφευχθεί η περαιτέρω μείωση της απασχόλησης στον τομέα των κατασκευών το 2014.

Ωστόσο, και στον τομέα αυτό αναμένεται μικρότερη πτώση σε ετήσια βάση και των επενδύσεων σε κατοικίες στα επόμενα 3μηνα του 2014 (μετά την πτώση τους κατά -41,9% στο 1ο 6μηνο.2014) και η ανάκαμψη αυτών των επενδύσεων από τις αρχές του 2015.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η ανάκαμψη το 2014 και η υψηλή ανάπτυξη της οικονομίας από το 2015 ενισχύονται και από την αναμενόμενη μετατροπή σε θετικό πρόσημο της τραπεζικής πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας από το 1ο 3μηνο 2015.

Σημειώνεται ότι η τραπεζική πιστωτική επέκταση σημείωσε πτώση κατά -3,5% τον Αύγ. 2014 (από -3,7% τον Ιούλ.2014). Ωστόσο, η πτώση της συνολικής πιστωτικής επέκτασης, λαμβάνοντας υπόψη και τη χρηματοδότηση των μεγάλων
επιχειρήσεων με έκδοση επιχειρηματικών ομολόγων, είναι ήδη πολύ χαμηλότερη και συμβάλλει στη σταδιακή ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία ως σύνολο. Στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης από το 1ο 3μηνο 2015 αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά και η παρατηρούμενη σταθερή πορεία επαν-εισροής και αύξησης των ιδιωτικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, η οποία συνεχίζεται από τον Φεβρ 2014 και η οποία επιταχύνθηκε τον Αύγ 2014.

Αν αυτή η πορεία δεν διαταραχθεί αναίτια, τότε είναι βέβαιο ότι η τραπεζική πιστωτική επέκταση μπορεί να αποτελέσει και πάλι βασικό παράγοντα χρηματοδότησης των υγιών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, αλλά και των νοικοκυριών και παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας από το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v