Ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής θα ζητήσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως είπε σε δημοσιογράφους η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής (τη Δευτέρα), η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.
Επίσης, έκανε γνωστό ότι η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.
Αν η κυβέρνηση καταθέσει την πρόταση τη Δευτέρα, η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη και η ψηφοφορία, εκτός απροόπτου, θα γίνει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Ωστόσο υπάρχει και ένα ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Βουλής, η συζήτηση να ξεκινήσει την ίδια μέρα, δηλαδή Δευτέρα και η ψηφοφορία να γίνει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Αναφορικά με την απόφαση να ζητηθεί από την κυβέρνηση ψήφος εμπιστοσύνης ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωσε χαρακτηριστικά: Η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει θεσμική σταθερότητα».
Σε ερώτηση αν η κίνηση αυτή θα «τεστάρει» τους 180 βουλευτές, που απαιτούνται για την προεδρική εκλογή, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι «Δεν έχει καμία σχέση. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί υποχρεωτική συναίνεση, προβλεπόμενη από το σύνταγμα. Μέσα στις διαπραγματεύσεις που περνάμε, μέσα στις δυσκολίες που περνάμε και θα τις περάσουμε, η κυβέρνηση έχει απέναντί της μια έλλειψη σοβαρότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν λέγανε συνέχεια ότι θα κάνουμε εκλογές; 'Όχι όλα θα γίνουν όπως λέει το σύνταγμα και όπως είναι το σωστό και πρέπον» .
Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε πως «οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο.Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα».
Η κυβέρνηση εμφανίζει «σημάδια κατάρρευσης υπό το βάρος της παταγώδους αποτυχίας της και της κοινωνικής κατακραυγής. Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από μία απονομιμοποιημένη Βουλή», ήταν το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει το κουράγιο να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το μνημονιακό καθεστώς που έχει συμφωνήσει με την κυρία Μέρκελ», αναφέρουν πηγές του κόμματος και επαναλαμβάνουν το αίτημα για άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Η δήλωση της Σ. Βούλτεψη
Κατά τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίστηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:
1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.
2. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.
ΔΗΜΑΡ: Ομολογία αδυναμίας η απόφαση για ψήφο εμπιστοσύνης
Η απόφαση της Κυβέρνησης να ζητήσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή επιδιώκει να συσπειρώσει τους βουλευτές των κομμάτων που τη συγκροτούν και να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις, αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.
Η "φυγή προς τα εμπρός" που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο - με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα και την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης- δεν είναι λύση. Είναι ομολογία αδυναμίας.
ΚΚΕ: Καμία ανοχή στην κυβέρνηση
Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία αναμονή, καμία ανοχή στην κυβέρνηση και τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρει το ΚΚΕ.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αμείωτη συνέχιση και κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.
Ο λαός χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του, να πάρει μαζικά μέρος στους αγώνες, με ισχυρό ΚΚΕ παντού, ανέφερε το ΚΚΕ για την ψήφο εμπιστοσύνης που ανήγγειλε η κυβέρνηση.