Πληροφορική: «Πονοκέφαλο» προκαλεί το πολιτικό ρίσκο

Στις καθυστερήσεις των πληρωμών του δημοσίου και στο τέρας της γραφειοκρατίας έρχεται τώρα να προστεθεί και ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου για να προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στις εταιρείες του κλάδου. Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς.

Πληροφορική: «Πονοκέφαλο» προκαλεί το πολιτικό ρίσκο

Μπορεί οι εταιρείες πληροφορικής να έχουν πλέον ενισχύσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών τους με δουλειές του ΕΣΠΑ, μπορεί επίσης μια σειρά δημοσίων έργων να έχει ήδη προκηρυχτεί ή να ετοιμάζεται η προκήρυξή της, αλλά τα προβλήματα στον κλάδο κάθε άλλο παρά απουσιάζουν.

«Αναμφίβολα, οι εταιρείες έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα αρκετές να έχουν φύγει ουσιαστικά από την αγορά και κάποιες άλλες να υπολειτουργούν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως και οι υπόλοιπες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα συνεργασιών με το δημόσιο και τις τράπεζες. Και φυσικά, κανένας αυτήν την περίοδο -τώρα που φαίνεται πως κάτι πάει να τρέξει με τα έργα του δημοσίου- δεν επιθυμεί να έχουμε εκλογές, άρα νέες μεγάλες καθυστερήσεις», δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος του κλάδου.

Για τον κίνδυνο καθυστερήσεων λόγω πολιτικού ρίσκου είχε μιλήσει από το καλοκαίρι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Byte Computers Σπύρος Βυζάντιος, ενώ άλλο στέλεχος του κλάδου υποστηρίζει: «Κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση, ή και επιτελείο μέσα στην ίδια την κυβέρνηση, παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις σε όλα τα επίπεδα: στις προκηρύξεις, στις αναθέσεις, στη διαδικασία υλοποίησης. Πηγαίνει όλο το σύστημα πολύ πίσω. Η πολιτική εξουσία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Βέβαια, το πολιτικό ρίσκο δεν είναι το μόνο θέμα που προκαλεί πονοκεφάλους στον κλάδο της πληροφορικής, καθώς το πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει επίκαιρο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι το ελληνικό δημόσιο καθυστερεί πολλούς μήνες να πληρώσει τις εταιρείες για έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικά ζητήματα στον χώρο.

Αναφερόμενος στο θέμα της ρευστότητας, ο οικονομικός διευθυντής της Space Hellas Γιάννης Δουλαβέρης προχώρησε σε μια γενικότερη τοποθέτηση: «Είναι σφάλμα να θεωρούμε ότι ρευστότητα είναι μόνο τα μετρητά που μπορεί να λάβει μια εταιρεία από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν και αυτές τα ζητήματά τους. Αν για παράδειγμα το ελληνικό δημόσιο καθυστερεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, η απώλεια ρευστότητας για μια εταιρεία είναι τελικά σαφώς μεγαλύτερη. Και αυτό γιατί η καθυστέρηση του δημοσίου εμποδίζει πολλές φορές τις τράπεζες να δώσουν στις εταιρείες πληροφορικής αν όχι λεφτά, τουλάχιστον γραμμές πίστωσης. Αν τώρα οι εταιρείες πληροφορικής διέθεταν αυτές τις πιστωτικές γραμμές, τότε θα έπαιρναν μεγαλύτερα περιθώρια αποπληρωμής από τους προμηθευτές τους, άρα πρόσθετη ρευστότητα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το δημόσιο και οι τράπεζες θα πρέπει να συμβάλουν στο να μοχλευθεί το σύστημα και έτσι οι υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις του κλάδου να μπορέσουν να υλοποιήσουν γρήγορα και απρόσκοπτα τα έργα, ό,τι θετικό σημαίνει αυτό για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας».

Υψηλόβαθμο στέλεχος άλλης εταιρείας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που δημιουργούνται από τις καθυστερήσεις των πληρωμών του δημοσίου στις σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων πληροφορικής και των προμηθευτών τους: «Ιδίως στην περίπτωση όπου οι προμηθευτές είναι ξένοι, δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς είναι δυνατόν το ελληνικό δημόσιο να έχει υπογράψει ότι θα καταβάλει προκαταβολικά π.χ. το 20% της αξίας του έργου και αυτό να μην έχει γίνει έξι ή οκτώ μήνες μετά! Άλλοι αμφιβάλλουν για εμάς και κάποιοι άλλοι αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την πορεία του έργου, αναρωτώμενοι τελικά μήπως αυτό καταπέσει. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα κλίμα πίεσης και επιβαρύνσεων προς εμάς».

Τέλος, οι εταιρείες του κλάδου επισημαίνουν και τα προβλήματα γραφειοκρατίας που ταλαιπωρούν τον χώρο ακόμη και για συμβάσεις που τους έχουν ήδη ανατεθεί. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «το χρόνιο αυτό πρόβλημα προκαλεί καθυστερήσεις και κόστος στις εταιρείες και δεν είναι τυχαίο πως σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν τα έργα του δημοσίου κατέληγαν να είναι ζημιογόνα για τις επιχειρήσεις που τα αναλάμβαναν.

Γι' αυτό βλέπετε τώρα πως οι εταιρείες πληροφορικής δεν στριμώχνονται στον ίδιο βαθμό προκειμένου να διεκδικήσουν έργα του δημοσίου, ούτε καν το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο του οικονομικού τύπου, όπως παλιά. Η ουσία είναι πως η γραφειοκρατία αποτελεί μία ακόμη πληγή για τις εταιρείες του κλάδου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v