Το σχέδιο των τραπεζών για «φρέσκα» δάνεια

Οι κινήσεις για παροχή νέων πιστώσεων σε επιχειρήσεις-καταναλωτές. Πόσα νέα δάνεια θα δώσουν το 2014. Γιατί αναμένεται από τον Απρίλιο να «ανασάνει» η αγορά. Πώς θα κατανεμηθούν οι χορηγήσεις ανά τομέα. Μέσω ΕΣΠΑ 1 στα 2,5 επιχειρηματικά το 2015.

Το σχέδιο των τραπεζών για «φρέσκα» δάνεια

Αναιμική είναι η εκταμίευση νέων δανείων τόσο προς ιδιώτες όσο και προς τις επιχειρήσεις, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, τα νέα δάνεια για το σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης θα διαμορφωθούν στα 2,5 το ανώτερο 3 δισ. ευρώ. Καλύτερη, όμως, εκτιμούν οι τραπεζίτες, αναμένεται να είναι η νέα χρονιά, το 2015, οπότε οι νέες «καθαρές» εκταμιεύσεις δανείων (σ.σ. που δεν αφορούν αναχρηματοδοτήσεις) εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 7 δισ. ευρώ, το ανώτερο τα 8 δισ., ποσό στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «το 1 στα 2,5 επιχειρηματικά δάνεια που θα δοθούν το 2015 προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα στηρίζεται στη μερική χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ».

Στο ερώτημα εάν τα 5 δισ. ευρώ που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πριν από λίγες εβδομάδες θα κατευθυνθούν προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μέσω δανείων, τα κορυφαία τραπεζικά στελέχη απαντούν: «Στην παρούσα φάση, δηλαδή για τους επόμενους επτά μήνες δεν πρέπει να συνδέονται οι χορηγήσεις νέων δανείων με τα κεφάλαια που πήραμε από την ΕΚΤ».

Προσθέτουν μάλιστα ότι «τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν προς τις αναδιαρθρώσεις των προβληματικών δανείων, άρα δεν μιλάμε για νέα δάνεια, ενώ μέρος τους θα αξιοποιηθεί για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις επικείμενες εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου».

Από την άνοιξη του 2015

Εφόσον η οικονομία συνεχίσει την πορεία προς την ανάκαμψη και δεν υπάρξουν πολιτικές αναταράξεις, οι τραπεζίτες εκτιμούν πως «η ρευστότητα, κυρίως προς τις επιχειρήσεις μικρές, μεσαίες, μεγάλες, θα αρχίσει να γίνεται αισθητή με οφέλη για την αγορά και την πραγματική οικονομία από τον Απρίλιο του 2015». Μέχρι τότε επισημαίνουν ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στη διαχείριση των προβληματικών δανείων και τα ποσά όσον αφορά τις εκταμιεύσεις νέων χορηγήσεων θα είναι ικανοποιητικά, σε βαθμό που «η αγορά θα τα νιώσει».

Με βάση τις προβλέψεις τους για το 2015 η αριθμολογία των νέων εκταμιεύσεων δανείων θα κινηθεί ως εξής:

* Στον νευραλγικό τομέα της επιχειρηματικής πίστης, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί ζητούμενο για την αναθέρμανση της οικονομίας, εκτιμάται ότι θα δοθούν νέα δάνεια 5 δισ. ευρώ.

* Στη στεγαστική πίστη, η οποία σημειωτέον συνδέεται με ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, καθώς η ύφεση δημιούργησε ένα τεράστιο στοκ απούλητων ακινήτων, εκτιμάται ότι το 2015 θα εκταμιευθούν νέα στεγαστικά δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

* Χαμηλότερα, αλλά ενδεικτικά της επανεκκίνησης των χορηγήσεων αναμένεται να είναι τα νέα δάνεια που εκτιμάται ότι θα δοθούν στην καταναλωτική πίστη, η οποία αποτελεί το πιο προβληματικό κομμάτι των χορηγήσεων. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2015 θα εκταμιευθούν 500 εκατ. ευρώ νέα καταναλωτικά δάνεια, με αιχμή την αγορά αυτοκινήτου...

«Πράγματι τα ποσά είναι μικρά, ωστόσο το 2015 θα υπάρξει διπλασιασμός των νέων εκταμιεύσεων. Σε ποσοστιαία βάση η αύξηση θα είναι σημαντική, καθώς ξεκινάμε το 2014 με μικρά νούμερα σε πραγματικά ποσά», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας δίνοντας το στίγμα σχετικά με το πώς θα κινηθεί η τραπεζική αγορά την επόμενη χρονιά.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα περίοδο, τα ποσά των νέων δανείων (σ.σ. όχι αναχρηματοδοτήσεις και αναδιαρθρώσεις) που είχαν εκταμιευθεί μέχρι τον Αύγουστο ανέρχονται συνολικά σε 125 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 30 εκατ. αφορούσαν νέα στεγαστικά δάνεια, 35 εκατ. ευρώ δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και 60 εκατ. προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι νέες εκταμιεύσεις δανείων δεν καλύπτουν ακόμη τις τυχόν διαγραφές δανείων, ούτε τις αποπληρωμές με αποτέλεσμα η πιστωτική επέκταση να παραμένει αρνητική. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v