Ύστερα από 10 χαμένα χρόνια και πέντε διαγωνισμούς οι οποίοι ματαιώθηκαν μετά από προσφυγές των ενδιαφερομένων, η πολιτεία φαίνεται να βρήκε τον τρόπο να αποκτήσει η χώρα ανιχνευτικά συστήματα ελέγχου (x-ray scanners) τα οποία θα βοηθήσουν στην προσπάθεια πάταξης του παραεμπορίου.Αυτό θα γίνει με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η Διυπουργική Eπιτροπή θα συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου και πριν το τέλος του έτους θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και θα εγκατασταθούν τα πρώτα 10 συστήματα στο δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Το σύστημα, με συνολικό προϋπολογισμό μεταξύ 30 - 40 εκατ. ευρώ θα εγκατασταθεί στα λιμάνια και τις μεγάλες πύλες εισόδου της χώρας και θα αφορά και αυτοκινούμενη τεχνική υποστήριξη προκειμένου να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι φυσικοί έλεγχοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μόνο από τα καπνικά προιόντα εκτιμάται ότι θα μπουν στα δημόσια ταμεία 650 με 700 εκατ. ευρώ
Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νιότης Μηταράκης η προτεινόμενη σύμπραξη έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των εντεινόμενων ενεργειών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τον περιορισμό των σχετιζόμενων με αυτό διαφυγόντων εσόδων.
Το έργο, όπως είπε ο ίδιος θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και ο ιδιώτης ανάδοχος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή, προμήθεια, θα είναι υπεύθυνος για τη μακροχρόνια καλή λειτουργία του συστήματος για 12 έτη. Θα αμείβεται στη βάση της λειτουργικότητας του συστήματος από το ελληνικό δημόσιο.
Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κα. Κατερίνα Σαββαϊδου ανέφερε: «Με την υλοποίηση του έργου των αυτοκινούμενων ανιχνευτικών συστημάτων ελέγχου μέσω ΣΔΙΤ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ενισχύσει το οπλοστάσιό της για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Η αύξηση του ποσοστού διενεργούμενων μη παρεμβατικών ελέγχων επί των διακινούμενων φορτίων θα οδηγήσει στη μείωση των δομών παραβατικότητας, στον περιορισμό των διαφυγόντων εσόδων του Δημοσίου, στη βελτίωση του ρυθμού διεκπεραίωσης των τελωνειακών διαδικασιών, καθώς και στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας με θετικό αντίκτυπο στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας.»