Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου τα... ραντεβού του ΣΥΡΙΖΑ

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους, η στενή παρακολούθηση και οι αιχμές από την κυβέρνηση (από το Μαξίμου). Στα "κάγκελα" η Αριστερή Πλατφόρμα που περιμένει ακόμα επίσημη ενημέρωση από την ηγεσία.

Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου τα... ραντεβού του ΣΥΡΙΖΑ

Η «κυβερνητική» στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και οι επαφές -φανερές και μυστικές- που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους (τους οποίους μάλιστα μέχρι πρότινος «πυροβολούσε») έχουν κινητοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα και συνεργατών του με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας Γεργκ Άσμουσεν και τον Μάριο Ντράγκι τον περασμένο Ιούνιο, καθώς και η προχθεσινή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επίσκεψη στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, μόνο αδιάφορα δεν λαμβάνονται, και το πρωθυπουργικό γραφείο παρακολουθεί στενά τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Γνωρίζουν καλά ότι αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια της Κουμουνδούρου να εμφανίσει τον Αλέξη Τσίπρα ως ισότιμο συνομιλητή των εταίρων, αναβαθμισμένο, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τα κέντρα εξουσίας και έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Και παρόλο που, όπως λένε, οι κινήσεις αυτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ελάχιστα πιστευτές γίνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε κάθε ευκαιρία επιχειρούν να αποδομήσουν την εν λόγω στρατηγική.

«Είναι άλλη μια ιδιωτική επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, αν κατάλαβα καλά. Έχουν μαζευτεί πολλές οι άτυπες και οι ιδιωτικές επισκέψεις», δήλωσε χθες στα Παραπολιτικά FM η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ακόμα πιο επιθετικός ήταν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, επίσης χθες, αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη των κ. Δραγασάκη και Σταθάκη στο Βερολίνο. «Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τους Γερμανούς, τους πάντες, και τώρα άρχισε την κωλοτούμπα, είναι πολύ λογικό να μη θέλει να επισημοποιήσει τις δεσμεύσεις που πάει να πάρει», ανέφερε στο Mega. Από το ίδιο κανάλι, ο Γιώργος Σταθάκης, που ετοιμάζεται να παραστεί στο ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 10 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την προαναφερθείσα συνάντηση. «Δεν έχω να πω τίποτα. Δεν ήταν επίσημη συνάντηση. Δεν υπάρχει καμιά δύσκολη θέση. Δεν διαπραγματεύεσαι. Δεν είχε αντικείμενο», σημείωσε λακωνικά.

Οι επισκέψεις αυτές, πάντως, αλλά και γενικότερα οι τελευταίες πρωτοβουλίες της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αποτελέσει αντικείμενο και εσωκομματικής κριτικής, με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να βρίσκεται στα «κάγκελα», περιμένοντας ακόμα επίσημη ενημέρωση από τον Αλέξη Τσίπρα. Το θέμα τέθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, παραπέμφθηκε για αργότερα, τελικά δεν συζητήθηκε ούτε στη χθεσινή συνεδρίαση και, όπως αποφασίστηκε, ο γραμματέας Δημήτρης Βίτσας θα ενημερώσει τα στελέχη σε ξεχωριστές συναντήσεις τις επόμενες ημέρες. Η Πλατφόρμα πάντως επιμένει να κατηγορεί την ηγεσία για "μη συλλογική λειτουργία του κόμματος", ενώ έχει διατυπώσει και σοβαρές ενστάσεις για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Από την πλευρά τους στην Κουμουνδούρου δείχνουν να θέλουν αφενός να οικοδομήσουν μια νέα σχέση με τους διεθνείς οργανισμούς και τα κέντρα πολιτικής και οικονομικής επιρροής και αφετέρου να καθησυχάσουν τον ξένο παράγοντα ότι δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο είτε κατά τη διάρκεια των εκλογών είτε μετέπειτα.

Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε του ταξίδι στο εξωτερικό ή σε συνέντευξή του σε ξένο ΜΜΕ επιμένει να διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν και πρωτίστως για το ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v