Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΚΑ: Πρόγραμμα επιδότησης για μετατροπή λέβητα σε αερίου

Πρόγραμμα που θα επιδοτεί την μετατροπή λέβητα ώστε να δέχεται φυσικό αέριο, ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ. Έως 30 Απριλίου η διορία για αιτήσεις. Άλυτο το πρόβλημα με την αλλαγή καυσίμου στις πολυκατοικίες, προανήγγειλε ρύθμιση ο Μανιάτης.

ΥΠΕΚΑ: Πρόγραμμα επιδότησης για μετατροπή λέβητα σε αερίου

Πρόγραμμα επιδότησης για την μετατροπή λεβήτων αυτόνομης και κεντρικής θέρμανσης σε λέβητες φυσικού αερίου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Το πρόγραμμα θα επιδοτεί με ποσά από 1.000 έως 5.500 ευρώ το κόστος μετατροπής καυστήρα ή λέβητα, ενώ αφορά αποκλειστικά τις περιοχές που λειτουργούν οι τρεις ΕΠΑ, δηλαδή Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Δικαιούχοι συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι όσων τα ακίνητα βρίσκονται σε οδούς με τιμή ζώνης έως 2.500 το τ.μ., χωρίς άλλο εισοδηματικό κριτήριο.

Το πόσο που θα διατεθεί για επιδότηση ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό και τους αρμόδιους των τριών ΕΠΑ, στο πρόγραμμα θα εντάσσονται αυτομάτως, όσοι καταθέτουν αιτήσεις για σύνδεση στις ΕΠΑ από σήμερα 25 Σεπτεμβρίου έως και 30 Απριλίου, ενώ για την ένταξη θα τηρείται αυστηρά η προτεραιότητα κατάθεσης της αίτησης.

Σύμφωνα με το υπουργό, από το πρόγραμμα αυτό μπορούν να ωφεληθούν έως και 30.000 νοικοκυριά (όχι συνδέσεις).

Πάντως, σε εκκρεμότητα θα συνεχίσει να παραμένει το πρόβλημα με την απαίτηση της εξασφάλισης πλειοψηφίας 50% συν ένα, των μεριδίων μιας πολυκατοικίας, προκειμένου να εγκριθεί η αλλαγή του καυσίμου σε μια πολυκατοικία.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση και υπάρχει πρόθεση να λυθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αντιρρήσεις από την ομοσπονδία ιδιοκτητών.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός ανέφερε ότι το θέμα αυτό θα προβλεφθεί σε νομοθετική ρύθμιση. Αυτή θα τεθεί για διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και τα κόμματα και εν τέλει θα αποφασίσει η Βουλή.

Πάντως η μη επίλυση του προβλήματος αυτού, προκαλεί προβλήματα στην περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, ενώ το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις πολυκατοικίες στις οποίες μέρος των ενοίκων δεν πληρώνει το κόστος θέρμανσης με αποτέλεσμα να μην ανάβει καθόλου ο καυστήρας. Ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές, με το σημερινό καθεστώς , δεν μπορεί ένοικος να εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση στο διαμέρισμα του, χωρίς τη συμφωνία του 50% συν έναν των ιδιοκτητών.

Τέλος σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι ακόμη και σε μεγαλύτερη κρίση στη ροή αερίου, λόγω Ουκρανίας, κανένα νοικοκυριό δεν θα μείνει χωρίς θέρμανση εφόσον έχει φυσικό αέριο, όπως και σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. Για όλες τις κοινωνικές υποδομές, είπε ο υπουργός, έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να μη διακοπεί η ροή αερίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v