Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι ελαφρύ «κούρεμα» του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα

Οι σχεδιασμοί του ΥΠΟΙΚ για τον προϋπολογισμό του 2015. Οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις και τα νέα δεδομένα. Στο 2,3% του ΑΕΠ ο στόχος, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο.

Στο τραπέζι ελαφρύ «κούρεμα» του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα

Πιο κοντά στο 2,5% του ΑΕΠ παρά στο 3% φαίνεται πως θα είναι η πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2015 αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015.

Παρότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών κρατούν κλειστά χαρτιά αναφορικά με τις προβλέψεις και τους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού, παραπέμποντας σχεδόν μονολεκτικά στην κατάθεσή του την ερχόμενη Δευτέρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βάλει στο προσχέδιο πρόβλεψη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,3% το επόμενο έτος.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

1. Στο μνημόνιο, η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ το 2015.

2. Στο Μεσοπρόθεσμο το οποίο έχει ψηφιστεί στη Βουλή, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά για το 2015, η πρόβλεψη που διατυπώνεται είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,5%.

3. Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι το 2015 η έκτακτη εισφορά θα είναι μειωμένη κατά 30% σε πρώτη φάση και κατά 20% στη συνέχεια. Είναι δεδομένο άλλωστε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά τη λήψη πρόσθετων μέτρων, έχει να διευθετήσει το ζήτημα της μερικής μισθολογικής αποκατάστασης των ενστόλων -που δεν είχε προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο- και θέλει να προχωρήσει σταδιακά σε περισσότερες φοροελαφρύνσεις.

Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι απολύτως βέβαιο ότι η δέσμευση του μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 3% δεν επιτυγχάνεται χωρίς νέα μέτρα.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο που θα καταθέσει θα προβλέπει ότι με τα σημερινά δεδομένα το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 θα διαμορφωθεί στο 2,3% του ΑΕΠ. Από εκεί και πέρα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης αν θα αλλάξει και ο στόχος του μνημονίου για πλεόνασμα 3%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v