Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζυμώσεις στα κόμματα με φόντο τις... κάλπες

Επιχείρηση «πανστρατιά» στη ΝΔ. Η αριστερή στροφή του Φώτη Κουβέλη και οι επαφές του Πάνου Καμμένου με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η επίθεση του Σταύρου Θεοδωράκη στον ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια Καρατζαφέρη να βρει χώρο δράσης.

Ζυμώσεις στα κόμματα με φόντο τις... κάλπες

Έντονες είναι οι διεργασίες στα κόμματα τόσο της συγκυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους στις επόμενες εθνικές εκλογές. Παρόλο που η εικόνα του χρόνου διενέργειάς τους είναι ακόμα θολή, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, οι ζυμώσεις -τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο- βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, κι η κάθε παράταξη αναζητά την καλύτερη θέση εκκίνησης στον δρόμο προς τις (πιθανές) κάλπες.

Στη Ν.Δ. οριστικοποιήθηκε χθες η παρουσία του Κώστα Καραμανλή και στις δύο εορταστικές εκδηλώσεις για τα σαράντα χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, ενώ σε αυτήν της Αθήνας θα δώσει το "παρών" και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Στόχος της Συγγρού είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα πανστρατιάς και συστράτευσης όλων των δυνάμεων της κεντροδεξιάς, στην προσπάθεια απεμπλοκής από τα μνημόνια και της έναρξης της πορείας στη μεταμνημονιακή εποχή. Θα παραστούν επίσης πολλά ιστορικά στελέχη της γαλάζιας παράταξης, όπως ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και ο Σταύρος Δήμας. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να αναδείξει τον ρόλο της Ν.Δ. ως της μόνης υπεύθυνης δύναμης που κινείται σε αυτό το ιδεολογικό πεδίο και θα απευθυνθεί, μέσα από ανοιχτό προσκλητήριο, σε μεσαία κυρίως στελέχη να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την κυβερνώσα παράταξη.

Στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν την επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου από τις ΗΠΑ, ώστε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της ηγετικής ομάδας για τη σωτηρία του πάλαι ποτέ πανίσχυρου κόμματος.

Τη στροφή προς τα... αριστερά επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά χθες ο Φώτης Κουβέλης. Σε συνέντευξη τύπου στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος της υπό "μηχανική υποστήριξη" ΔΗΜΑΡ, επιζητώντας και αυτός τρόπο πολιτικής επιβίωσης, έδειξε και πάλι την "ελαφρά" μετακίνησή του προς την Κουμουνδούρου. Ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι προσκολλημένος σε ανεδαφικές και δογματικές απόψεις, μετακινείται σε ρεαλιστικότερες και μετριοπαθέστερες θέσεις σε σχέση με το παρελθόν. Φράση που ερμηνεύεται ουσιαστικά ως κλείσιμο του ματιού στον Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη μέρα, την ίδια ώρα που έχουν αποχωρήσει από την Αγίου Κωνσταντίνου τα περισσότερα στελέχη που αντιδρούσαν σε μια τέτοια εξέλιξη.

Επαφές με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης -πλην της Χρυσής Αυγής- προανήγγειλε, εξάλλου, και ο Πάνος Καμμένος. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες με αφορμή τις προτάσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τα κόκκινα δάνεια, αποκάλυψε ότι τα επόμενα 24ωρα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον ανεξάρτητο βουλευτή και επικεφαλής της Ένωσης για την Πατρίδα και το Λαό Βύρωνα Πολύδωρα. Πρόθεσή του να ζητήσει τη στήριξή τους στη συγκεκριμένη πρόταση, κάνοντας λόγο "για μια δοκιμασία που πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε μαζί. Θέλουμε να συσπειρώσουμε τις πατριωτικές δυνάμεις από τα δεξιά, από το κέντρο και από την κεντροαριστερά".

Ως την εναλλακτική μορφή στο πολιτικό σύστημα παρουσιάζει το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης, που χθες έβαλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας του με το ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και με αφορμή την κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την αξιολόγηση, είπε: "Η παρέα των προσώπων της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με ανθρώπους του παλιού συστήματος του ΠΑΣΟΚ έχει αλλοιώσει τα αριστερά τους αντανακλαστικά. Η κ. Δούρου και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να πρωταγωνιστούν στον έλεγχο των πλαστών πιστοποιητικών", τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναζητά κενό χώρο στο πολιτικό γήπεδο για να τον καλύψει με τον ΛΑΟΣ. Παρά τις φήμες, τελικά δεν θα παραστεί στις δύο εκδηλώσεις της Ν.Δ., ωστόσο, σε κάθε ευκαιρία, θέτει το ζήτημα συνεργασίας των δύο κομμάτων, μπροστά στον κοινό εχθρό, τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί, όπως λέει, να αλλάξει πολιτική ο Αντώνης Σαμαράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v