Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέντρο Διαμεσολάβησης αποκτά το ΒΕΘ

Τη δημιουργία Κέντρου Διαμεσολάβησης, το οποίο θα λειτουργήσει άμεσα στις εγκαταστάσεις του επιμελητηρίου, αποφάσισε το Δ.Σ. του ΒΕΘ. Παράλληλα, ζητά επίσπευση των διαδικασιών λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ Θεσ/νίκης, την οποία εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Κέντρο Διαμεσολάβησης αποκτά το ΒΕΘ

Ένα νέο, πρωτοποριακό, εργαλείο για τα δεδομένα της Ελλάδας, ετοιμάζεται να θέσει στην υπηρεσία των μελών του, και όχι μόνο, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Ο λόγος για τη δημιουργία Κέντρου Διαμεσολάβησης, το οποίο θα λειτουργήσει άμεσα στις εγκαταστάσεις του επιμελητηρίου.

Στόχος του Κέντρου Διαμεσολάβησης θα είναι η επίλυση διαφορών. Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του ΒΕΘ.

«Η διαμεσολάβηση, ρίχνει γέφυρες... προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ο θεσμός της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστος, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές, και κυρίως τις αγγλοσαξονικές χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ» τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας: «Το Κέντρο Διαμεσολάβησης φιλοδοξεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις απέναντι σε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που παραμένει δύσβατο αλλά και χρονοβόρο».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διαμεσολάβηση αποτελεί μία εναλλακτική μέθοδο, με την οποία τα αντιμαχόμενα μέρη, μέσω μιας κοινά αποδεκτής διαδικασίας και σε ουδέτερο τόπο, με την παρουσία και την απαραίτητη βοήθεια ενός τρίτου προσώπου της επιλογής τους, τον διαμεσολαβητή, καταλήγουν σε μια κοινά αποδεκτή επίλυση της διαφοράς τους μέσω μιας συμφωνίας που θα ικανοποιεί τα συμφέροντά τους.

Το Κέντρο Διαμεσολάβησης, θα λειτουργεί στον τέταρτο όροφο του ΒΕΘ, με διαμεσολαβητές, που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις και είναι διαπιστευμένοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων θα παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες:

- Πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τη φύση της διαμεσολάβησης και των διαδικασιών.

- Διαχείριση των διαφορών που παραπέμπονται σε διαμεσολάβηση, μέσω της διοικητικής και τεχνικής οργάνωσης των διαδικασιών.

- Βοήθεια στα ενδιαφερόμενα μέρη σε ότι αφορά στην επιλογή διαμεσολαβητών από τον κατάλογο πιστοποιημένων διαμεσολαβητών που θα τηρείται στο Κέντρο Διαμεσολάβησης.

- Θα αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη και τον διαμεσολαβητή, με σκοπό τη διασφάλιση της βέλτιστης επικοινωνίας και της αποτελεσματικότερης διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι το ΒΕΘ, όντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στο θεσμό της διαμεσολάβησης, τον Ιούνιο του 2012, ίδρυσε σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης, το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης.

Επίσπευση για τη λειτουργία ΝΕΡΙΤ Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του χθεσινού διοικητικού συμβουλίου, συζητήθηκε και το θέμα της λειτουργίας καναλιού της ΝΕΡΙΤ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μετά και την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της 79ης ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της οποίας ανέφερε ότι «προχωράμε, στη στελέχωση και την πλήρη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακού Περιεχομένου της Νέας Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη», το διοικητικό συμβούλιο του ΒΕΘ ζητά την επίσπευση της διαδικασίας.

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποκτήσει εκ νέου τη δική της, ηχηρή φωνή, ενισχύοντας παράλληλα με τον τρόπο αυτό την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας» σχολίασε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας: «Αναμένουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα του προγράμματος που θα παράγεται από τη ΝΕΡΙΤ Θεσσαλονίκης θα είναι αντίστοιχο -και γιατί όχι και καλύτερο- από εκείνο της ΕΡΤ 3».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. του ΒΕΘ ελήφθη απόφαση για τη σύνθεση επιτροπής, η οποία θα καταθέσει προτάσεις για την αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v