Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορυφώνεται η κόντρα για τα πλαστά πιστοποιητικά

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρένας Δούρου για την αξιολόγηση των υπαλλήλων των δήμων και των περιφερειών. Σήμερα στη Βουλή η ρύθμιση για τον αυτεπάγγελτο έλεγχο γνησιότητας των πτυχίων όσων μπαίνουν και όσων αποχωρούν από το δημόσιο. Το απόγευμα η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Κορυφώνεται η κόντρα για τα πλαστά πιστοποιητικά

Κόκκινο χτυπά η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και της νέας Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου με αφορμή την αξιολόγηση των υπαλλήλων των δήμων και των περιφερειών. Συνεχίζοντας το αντάρτικο μαζί με 19 δημάρχους που πρόσκεινται ιδεολογικά στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Δούρου διαμηνύει πως αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν με τους επιθεωρητές - ελεγκτές, την ίδια στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση άρνησης των αυτοδιοικητικών αρχών και υπαλλήλων, το υπουργείο δεν θα διστάσει να ζητήσει συνδρομή εισαγγελέα, προκειμένου να ολοκληρωθούν η αξιολόγηση και ο επανέλεγχος των στοιχείων. "Η κάλυψη πλαστογράφων αποτελεί ειδικότητα όσων -επί 40 και πλέον χρόνια- έστηναν το πελατειακό τους κράτος στο δημόσιο", απάντησε η περιφερειάρχης, προκαλώντας τη νέα αντίδραση του υπουργού ο οποίος έκανε λόγο για "κατεργαράκους και απατεώνες, που πρέπει να πάνε σπίτι τους".

Η κόντρα δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, καθώς για σήμερα στις 3 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την αξιολόγηση. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της κ. Δούρου και το αν θα δώσει συνέχεια στο ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σήμερα σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή ρύθμιση, με την οποία καθιερώνει τη διαδικασία του υποχρεωτικού και αυτεπάγγελτου ελέγχου της γνησιότητας όλων των αναγκαίων δικαιολογητικών για κάθε νέο διορισμό ή πρόσληψη. Αυτό αφορά όλους τους υπαλλήλους, τόσο τους τακτικούς όσο και αυτούς ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε όλο το Δημόσιο και για όλους τους τρόπους πρόσληψης. Η ρύθμιση θα αφορά και τους ήδη υπηρετούντες υπαλλήλους που μετατάσσονται, μεταφέρονται ή παραιτούνται από την υπηρεσία τους.

Όπως αναφέρει κορυφαία πηγή του υπουργείου, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση "εξασφαλίζουμε την αξιοκρατία κατά την επιλογή αλλά και την υπηρεσιακή εξέλιξη των υπαλλήλων του δημοσίου και καταπολεμούμε το φαινόμενο στη ρίζα του, δημιουργώντας διαδικασίες και δομές που δεν θα επιτρέψουν την επανάληψή του". Με την πρωτοβουλία αυτή, ο έλεγχος για κάθε δημόσιο υπάλληλο θα γίνεται τουλάχιστον μία φορά είτε μπαίνοντας είτε αποχωρώντας από την υπηρεσία του, κι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναζητά τρόπο ώστε να αποφευχθεί η ατιμωρησία όσων παρανομούν.

Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο της εξίσωσης των μισθών των νεοπροσληφθέντων στο Δημόσιο με αυτούς του ιδιωτικού τομέα φέρονται να μελετούν τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Βάσει του συγκεκριμένου σεναρίου, υπάρχει η σκέψη δημιουργίας νέου εισαγωγικού κλιμακίου για τους πρωτοδιοριζόμενους στο Δημόσιο, που θα εξαρτάται από τον τίτλο σπουδών, χωρίς πάντως να συζητείται η μείωση του μισθού των ήδη υπηρετούντων σε αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v