Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Παραβιάζεται το δικαίωμα του καταστηματάρχη

Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή επιβάλλεται λόγω της μεγάλης ανάγκης που έχει η χώρα για ανάπτυξη του τουρισμού και για αύξηση της αποδοτικότητας της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου υποστηρίζει η Alpha Bank. «Όχι» σε ανεξέλεγκτες παροχές.

Alpha: Παραβιάζεται το δικαίωμα του καταστηματάρχη

H πιστοληπτική ικανότητα και οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα καταποντιστούν και πάλι αν η χώρα οπισθοδρομήσει σε πρακτικές ανεξέλεγκτου φουσκώματος της εγχώριας ζήτησης με παροχές προς τους πάντες και με εκθεμελίωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της. Όπως αναφέρει χαρακτηριστική η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και αυτό φαίνεται από:

* Την Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελλ. Δημοσίου από την S&P, στο «Β» με σταθερές προοπτικές από «B-» με σταθερές προοπτικές

* Την αγορά εργασίας, όπου τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού (ΕΕΔ) της ΕΛΣΤΑΤ για το 1ο εξάμηνο 2014 δείχνουν σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας, αλλά και αξιοσημείωτη αύξηση της απασχόλησης σε μηνιαία και σε ετήσια βάση τον Μάιο και τον Ιούνιο.

* Στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας, που συνέβαλε στην πτώση του ΑΕΠ στο 1ο 6μηνο 2014 κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα, φαίνεται ότι καταγράφονται τώρα αξιοσημείωτες ενδείξεις σταθεροποίησης στα πολύ χαμηλά επίπεδα επενδύσεων και συναλλαγών που διαμορφώθηκαν κατά το 2013 και στο 1ο 6μηνο 2014.

Η διαδικασία της σταθεροποίησης με προοπτική ανάκαμψης φαίνεται ότι αρχίζει από τον τομέα των αδειών οικοδομών που αποτελούν προπορευόμενο δείκτη για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων και, ειδικότερα, στις επενδύσεις σε ακίνητα μερικούς μήνες αργότερα. Ο όγκος των νέων αδειών οικοδομών που εκδόθηκαν στο 5μηνο Φεβρ.-Ιουν.2014 σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 11,3% σε ετήσια βάση (Μάιος 2014: +10,34% σε ετήσια βάση, Ιούν.2014: +52,7% σε ετήσια βάση, 2ο 3μηνο.2014: +17,4% σε ετήσια βάση), έναντι της πτώσης της κατά -39,2% στο 5μηνο Φεβρ.-Ιουν.2013. Η ανάκαμψη στον όγκο των αδειών οικοδομών θα σηματοδοτήσει και την ανάκαμψη των επενδύσεων σε οικοδομές. Συνολικά, αναμένεται τώρα ότι η πτώση των επενδύσεων σε οικοδομές θα είναι στο -22,0% το 2014 ως σύνολο και ότι θα μετατραπεί σε θετική αύξηση, άνω του 10%, το 2015. Έτσι, οι επενδύσεις σε κατοικίες που θα διαμορφωθούν περί τα €2,8 δισ. (1,7% του ΑΕΠ) το 2014 (σε πραγματικές τιμές 2005), μπορεί να αυξηθούν στα €3,2 δισ. (1,9% του ΑΕΠ) το 2015, από €26,1 δισ. (12,4% του ΑΕΠ) το 2007 και €17,3 δισ. (8,2% του ΑΕΠ) το 2008.

Οι Κυριακές

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Alpha Bank στο θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Όπως σημειώνει έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα κανένας καταστηματάρχης δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανοίξει το κατάστημά του ποτέ την Κυριακή για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του, ακόμη και αν αυτή η απαγόρευση συνεπάγεται σημαντική οικονομική και ηθική ζημία.

Θα πρόκειται για την τέλεια εναρμονισμένη πρακτική με την οποία η εξυπηρέτηση των πελατών και ο ανταγωνισμός σε έναν πολύ σημαντικό και κρίσιμο (λόγω του τουρισμού) παραγωγικό κλάδο της χώρας περιορίζεται, λόγω αντιρρήσεων συνδικαλιστικών φορέων. Αυτές οι αποφάσεις, οι οποίες στις ευνομούμενες χώρες εμπίπτουν στη βασική αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην Ελλάδα επιβάλλονταν μέχρι τώρα με νομοθετικές ρυθμίσεις από το ίδιο το Κράτος. Τώρα δε που το Κράτος προσπαθεί να καταργήσει τα πολυάριθμα εμπόδια στον ανταγωνισμό που το ίδιο έχει θεσπίσει, οι ενδιαφερόμενοι εξασφαλίζουν τη συνέχιση της προστασίας τους.

Απαγορεύεται πλέον ρητά σε οποιοδήποτε καταστηματάρχη να ανοίξει το κατάστημά του και την Κυριακή, ή μόνο κατά την Κυριακή, ή μόνο στις 5-ημέρες από την Τετάρτη έως την Κυριακή (χρησιμοποιώντας ως ρεπό την Δευτέρα και την Τρίτη), ή και στις 7-ημέρες της εβδομάδος όπου το Σάββατο και την Κυριακή θα εργάζονται ο ιδιοκτήτης με τα δύο παιδιά του και Δευτέρα – Παρασκευή θα εργάζονται τέσσερις εργαζόμενοι με τον ιδιοκτήτη μόνο να επιβλέπει, ή απαγορεύεται ρητά οποιοσδήποτε άλλος λειτουργικός συνδυασμός στον οποίο θα συμπεριλαμβανόταν και η Κυριακή που θα μπορούσε να επινοήσει η επιχειρηματική δεινότητα του επιχειρηματία – καταστηματάρχη.

Για παράδειγμα, η απελευθέρωση της λειτουργίας των Φαρμακείων το Σάββατο δεν σημαίνει ότι όλα τα Φαρμακεία είναι ανοικτά το Σάββατο. Είναι, ωστόσο, πολύ περισσότερα ανοικτά την ημέρα αυτή από ότι ήταν στην περίοδο της «απαγόρευσης». Έτσι, τόσο ο καταναλωτής εξυπηρετείται πολύ καλύτερα, όσο και οι καταστηματάρχες εκείνοι που θεωρούν ότι επιχειρηματικά αποδίδει η λειτουργία τους το Σάββατο ανοίγουν το Φαρμακείο τους και την ημέρα αυτή, με κύρια επιδίωξη την εξυπηρέτηση των πελατών τους και την αύξηση των εσόδων της επιχείρησής τους.

Το ίδιο συμβαίνει με τα ΤΑΞΙ, σημειώνει η Alpha Bank. Πολλά από αυτά λειτουργούν την Κυριακή πολύ περισσότερες ώρες από ότι τις άλλες ημέρες. Γιατί; Διότι έχουν διαπιστώσει ότι με αυτό το πλάνο λειτουργίας τους η απόδοσή τους είναι μεγαλύτερη. Άλλοι ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι στο ΤΑΞΙ δεν εργάζονται ποτέ το Σάββατο και την Κυριακή διότι εργάζονται 10-13-ωρες την ημέρα από την Δευτέρα έως την Παρασκευή. Άλλοι εργάζονται με άλλο σχεδιασμό λειτουργίας. Ο καθένας έχει το δικό του επιχειρηματικό σχέδιο. Η απόδοση δε της επιχείρησής του είναι μαθηματικά βέβαιο ότι εξαρτάται από το βαθμό κατά τον οποίο εξυπηρετεί τους πελάτες της.

Όπως προκύπτει και από πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο αριθμός των καταστημάτων που άνοιξαν τελικά την Κυριακή στις ανωτέρω τουριστικές περιοχές που επιτρεπόταν η λειτουργίας τους με βάση την ανωτέρω απόφαση, ήταν «μικρός». Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας ούτε ο κύκλος εργασιών, ούτε τα κέρδη όσον άνοιξαν παρουσίασαν καμιά ιδιαίτερη αύξηση. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών απάντησε ότι με το άνοιγμα την Κυριακή οι συνολικές πωλήσεις τους μειώθηκαν. Επομένως, αν κάποιοι που άνοιξαν κάποια Κυριακή δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση επιπλέον του αυξημένου κόστους λόγω αυτού του εγχειρήματος (ή, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΣΕΕ είχαν μείωση στις πωλήσεις τους και αύξηση του κόστους λειτουργίας τους), προφανώς δεν θα ανοίξουν την επόμενη (ες) Κυριακή (ες). Επομένως, από πουθενά δεν προκύπτει ηθική ή οικονομική ζημιά γι’ αυτούς που άνοιξαν την Κυριακή, ούτε γι’ αυτούς που δεν άνοιξαν.

Με την απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή παραβιάζεται κατάφορα το δικαίωμα του καταστηματάρχη που βλέπει ευκαιρίες εξυπηρέτησης των πελατών του και αύξησης των εσόδων του με τη λειτουργία του και κατά την Κυριακή, ιδιαίτερα αν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή σε περίοδο μεγάλης αύξησης του τουρισμού. Είτε με αργία σε κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδος ή όχι.

Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή επιβάλλεται λόγω της μεγάλης ανάγκης που έχει η χώρα για ανάπτυξη του τουρισμού και για αύξηση της αποδοτικότητας της λειτουργίας του κλάδου του λιανικού εμπορίου που αποτελούν πολύ σημαντικούς κλάδους για τη χώρα που συμβάλλουν, ή μπορεί να συμβάλουν, στην έξοδο της χώρας από την κρίση και στην επάνοδο της απασχόλησης σε ανοδική πορεία, υποστηρίζει η Alpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v