Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες Λαγκάρντ-Τσίπρα

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες της διευθύντριας του ΔΝΤ αλλά και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για απειλές από φοροφυγάδες, διέταξε ο Άρειος Πάγος.

Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες Λαγκάρντ-Τσίπρα

Έρευνα για τις καταγγελίες Λαγκάρντ, σύμφωνα με τις οποίες δέχτηκε απειλές από Έλληνες όταν μίλησε για φοροδιαφυγή στη χώρα, διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Στην έρευνα θα συσχετιστούν και ανάλογες καταγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επίσης θα κληθεί προς κατάθεση στο πλαίσιο της έρευνας που θα γίνει από την Εισαγγελία Εφετών.

Η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αναφέρει τα εξής:

«Σας διαβιβάζουμε φύλλα ημερήσιων και εβδομαδιαίων εφημερίδων, καθώς και δημοσιεύματα ηλεκτρονικού τύπου και παρακαλούμε, εν όψει του περιεχομένου των -δηλώσεις Κριστίν Λαγκάρντ και Αλέξη Τσίπρα- να αναθέσετε σε εισαγγελικό λειτουργό από τους υπηρετούντες στην υπηρεσία της οποίας προϊστασθε, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως στα πλαίσια της οποίας να ενεργηθούν οι αναγκαίες και πρόσφορες ανακριτικές πράξεις, προκειμένου να διακριβωθεί αυτεπαγγέλτως εάν τελέσθηκαν διωκόμενα εγκλήματα και τιμωρούμενα στην Ελλάδα κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους, καθ' όσον αφορά τις δηλώσεις της προαναφερομένης διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».   

Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου απέστειλε επιστολή στη διευθύντρια του ΔΝΤ, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αναφορές της, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στους Financial Times, για απειλές κατά της ζωής της, όταν μίλησε για το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, προκειμένου οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στις κατά νόμο ενέργειες.

Ο κ. Αθανασίου σχολίασε σχετικά: «Όφειλα να κάνω και έπραξα αυτό που επιβάλλει η νομική και ηθική τάξη. Έχει δύο σκέλη η ενέργεια αυτή: Το πρώτο είναι αν πράγματι υπήρξε απειλή να προστατευτεί ο απειλούμενος, στη συγκεκριμένη περίπτωση η κ. Λαγκάρντ. Αν όμως δεν υπήρξε, θα πρέπει να διερευνηθεί για να προστατευτεί και το πολιτικό σύστημα, αλλά και ο νομικός πολιτισμός μας». Και πρόσθεσε: «Εφόσον υπήρχε μία καταγγελία η οποία ειπώθηκε σε συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ στους Financial Times οφείλαμε να την ερευνήσουμε. Και ενδεχομένως να προστατευτεί και η ίδια αν πράγματι υπάρχουν απειλές. Έτσι λοιπόν, αφού συζήτησα με τον πρωθυπουργό αποφασίστηκε να γίνει αυτό που έγινε».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ανάλογες απειλές που δέχτηκε και εκείνος. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναρωτηθεί γιατί δεν έχει κινηθεί δικαστική έρευνα.

Μέσω Facebook oι απειλές

«Tα σχόλια περί απειλών από φοροφυγάδες αφορούσαν μηνύματα Ελλήνων στα κοινωνικά δίκτυα...», διευκρίνισε αργότερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στον ΑΝΤ1.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v