Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑΝ: Σύσκεψη για την τιμή του ..γάλακτος

Μέσα από «συμφωνίες κυρίων» με τους γαλακτοπαραγωγούς επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει αναίμακτα το θέμα του στόχου μείωσης τιμών στο γάλα. Η αποτυχία του μέτρου επιμήκυνσης και οι σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ.

ΥΠΑΝ: Σύσκεψη για την τιμή του ..γάλακτος

Ευρεία σύσκεψη για την τιμή του γάλακτος και πώς αυτή μπορεί να μειωθεί στο ράφι πραγματοποιείται σήμερα στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η σύσκεψη, που έχει συγκληθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Γεράσιμο Γιακουμάτο και στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της γαλακτοβιομηχανίας και του λιανεμπορίου, γίνεται πέντε μήνες μετά την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ.

Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης στο γάλα και ένα από τα βασικά επιχειρήματα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν ότι μέσω της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής στο ράφι από τις 5 στις 7 ημέρες θα υποχωρούσαν οι τιμές. Μέχρι στιγμής πάντως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ορατό. Αυτό ανοίγει την κερκόπορτα για νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Προκειμένου λοιπόν η κυβέρνηση να μην αναγκαστεί να ανοίξει εκ νέου τον ασκό του Αιόλου και να ξαναζήσει εντός και εκτός του Κοινοβουλίου έναν γαλακτοπόλεμο, που την περασμένη άνοιξη προκάλεσε σοβαρούς κλυδωνισμούς στον κυβερνητικό σχηματισμό, επιχειρεί να κλείσει το θέμα όσο πιο αναίμακτα γίνεται.

Για τον λόγο αυτό επαναφέρει τη γνωστή συνταγή της συμφωνίας κυρίων για να πετύχει μείωση στην τιμή του γάλακτος κατά 5% και να κλείσει τον συγκεκριμένο φάκελο άμεσα.

Χθες πάντως η FrieslandCampina Hellas ανακοίνωσε την απόφασή της να μειώσει τις τιμές του ΝΟΥΝΟΥ Family κατά 5 λεπτά το λίτρο από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι η απόφασή της είναι αποτέλεσμα του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εκτελεί, καθώς τα γάλατα ΝΟΥΝΟΥ Family έχουν σημαντική θέση στο καλάθι της νοικοκυράς και επιπλέον παράγονται στο εργοστάσιό της στην Πάτρα. Η κίνηση αυτή της FrieslandCampina Hellas, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, θα βρει μιμητές και στις άλλες γαλακτοβιομηχανίες, γεγονός που στελέχη του ελπίζουν να επισφραγισθεί στη σημερινή συνάντηση.

Εκτός όμως από το σχέδιο της συμφωνίας κυρίων, ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι από τις αρχές του μήνα είναι και η μείωση του ΦΠΑ σε ένα καλάθι βασικών καταναλωτικών προϊόντων, όπως το γάλα και το ψωμί. Πληροφορίες θέλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης να βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη η οποία έχει στόχο την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων από τη μείωση του φόρου.

Βέβαια για να περάσει ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να έχει το πράσινο φως από την τρόικα και από τις Βρυξέλλες. Μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν στο Euro2day.gr στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει θέσει επισήμως σχετικό αίτημα, ούτε υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών.

Υπάρχει όμως στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Από το βήμα της ΔΕΘ, πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε ούτε λίγο ούτε πολύ τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. 

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε χαρακτηριστικά: «Τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης για τη μείωση της φορολογίας. Πέρα από τα πρώτα βήματα που ήδη αναφέρθηκαν, για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση του φόρου κοινωνικής αλληλεγγύης, κι αυτά που ήδη έγιναν στην εστίαση και στις ασφαλιστικές εισφορές. Μιλάμε για επόμενα βήματα, που αφορούν στη σταδιακή μείωση στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42% σήμερα, στη μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% σήμερα, στη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους...".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v