Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα για ενίσχυση ανταγωνισμού κλάδου πετρελαίου

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε στις 20/3/2007 την απόφασή της σχετικά με τα μέτρα και τις προτάσεις ενίσχυσης του ανταγωνισμού στον κλάδο αγοράς και εμπορίας πετρελοειδών. Τι προβλέπει για Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil. Στα 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης τα πρόστιμα.

Μέτρα για ενίσχυση ανταγωνισμού κλάδου πετρελαίου
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε στις 20/3/2007 την απόφασή της σχετικά με τα μέτρα και τις προτάσεις ενίσχυσης του ανταγωνισμού στον κλάδο αγοράς και εμπορίας πετρελοειδών.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβάλλει τα παρακάτω μέτρα:

Α) Υποχρεώνει τις εγχώριες εταιρίες διύλισης με την επωνυμία Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil να τιμολογούν τα πετρελοειδή που προορίζονται για την εγχώρια αγορά (βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης) σε γνωστή τιμή κατά την ημερομηνία παραγγελίας, αρχής γεννομένης 30 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως.

Β) Υποχρεώνει τις εγχώριες εταιρίες διύλισης με την επωνυμία Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil να γνωστοποιήσουν την παρούσα απόφαση στις εταιρίες εμπορίας με τις οποίες κάθε μία συναλλάσσεται στην ελληνική αγορά πετρελοειδών εντός 30 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως.

Γ) Υποχρεώνει τις εταιρίες εμπορίας πετρελοειδών που χορηγούν εκπτώσεις (τιμολογίου, απολογιστικές, υποστηρικτικές, κ.α.) στη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων εθνικής εμβέλειας στον τρόπο χορήγησης των (τήρηση αρχών αναλογικότητας και διαφάνειας), αρχής γεννομένης 30 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως.

Δ) Υποχρεώνει τις εταιρίες εμπορίας πετρελοειδών που χορηγούν εκπτώσεις να γνωστοποιούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τα κριτήρια, καθώς και τους όρους και τις λοιπές προϋποθέσεις, βάση των οποίων χορηγούνται οι διάφορες εκπτώσεις προς τους πρατηριούχους, αρχής γεννομένης 30 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως.

Ε) Υποχρεώνει τις εταιρίες εμπορίας πετρελοειδών να αναγράφουν το ποσό (ευρώ/ λίτρο) έκπτωσης στα εκδιδόμενα από αυτές τιμολόγια πώλησης, αρχής γεννομένης 30 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως.

Στ) Υποχρεώνει τις εταιρίες εμπορίας πετρελοειδών να γνωστοποιούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το μηχανισμό τιμολόγησης και κάθε αλλαγή αυτού που εφαρμόζουν στις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας και τους λοιπούς αγοραστές των, αρχής γεννομένης 30 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις (υπό α, β, γ, δ, ε, στ), η Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλεί επιβολή χρηματικής ποινής 10.000 ευρώ κάθε μία από τις εταιρίες και για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης από την παρέλευση του ανωτέρου προβλεπόμενου χρόνου συμμόρφωσης.

* Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v