Τσίπρας: Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις, καταθέσαμε σχέδιο

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης υπερασπίστηκε ο Τσίπρας κάνοντας λόγο για αναπτυξιακή λογική. Ζήτησε εκλογές «χθες» για ουσιαστική διαπραγμάτευση με ΕΕ. Όχι σε νέα δάνεια. Κλειδί η ενίσχυση της ζήτησης. Τι είπε για Σαμαρά, ΠτΔ και Λαγκάρντ.

Τσίπρας: Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις, καταθέσαμε σχέδιο

Δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές το πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου.

«Κόκκινη γραμμή η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν το διαπραγματευόμαστε. Από εκεί και πέρα έχουμε μια λογική επανεκκίνησης», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι κομβική και ο χρόνος είναι κρίσιμος. «Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι πιστωτές, χωρίς η χώρα να διεκδικήσει. Αυτό θα είναι μια ιστορική χαμένη ευκαιρία για τη χώρα. Γι’ αυτό ζητάμε εκλογές ‘χθες’».

«Τις θέσεις μας τις έχω διατυπώσει σε όλους στην Ευρώπη. Στον Μάριο Ντράγκι αλλά και σε διεθνή φόρα. Κανείς δεν μου είπε ότι είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου». Τόνισε δε ότι στον κεντρικό τραπεζίτη "είπα περισσότερα από αυτά που είπα εδώ εχθές". Αναρωτήθηκε αν οι ευρωπαίοι θα έκαναν μια συμφωνία για το χρέος με τη σημερινή κυβέρνηση που δεν έχει την στήριξη του ελληνικού λαού ή με αυτή που θα προκύψει μετά τις εκλογές που αναμένονται το Μάρτιο του 2015.

Αναφορικά με την κριτική περί παροχολογίας που ακολούθησε την χθεσινή ομιλία του στο Βελλίδειο, όπου και παρουσίασε το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, σημείωσε:

«Είναι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει να μιλούν κάποιοι για παροχές. Είναι παροχή να υπάρχει σχέδιο για να μην πεθαίνουν από την πείνα οι άνθρωποι; Είναι παροχή η δωρεάν σίτιση ή το δωρεάν ρεύμα για τους άπορους που προβλέπουμε; Ή μήπως είναι παροχή να ξεφύγουμε από τη ζούγκλα του ΕΝΦΙΑ; Δεν μοιράσαμε υποσχέσεις. Κατασχέσαμε σχέδιο με αναπτυξιακή λογική. Έχουμε βυθιστεί σε ύφεση και αποπληθωρισμό που ανακυκλώνει την κρίση.»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν διατυπώσαμε το πρόγραμμα που θα θέλαμε αλλά αυτό που μπορούμε, κοστολογημένα».

Σημείωσε δε ότι αύξηση του κατώτατου μισθού έγινε και στη Γερμανια και ήταν προϋπόθεση της προεκλογικής συμφωνίας της Μέρκελ με SPD. «Δεν άκουσα κανέναν να λέει ότι θα βγάλει τη Γερμανία από την Ε.Ε. Αυτές οι απόψεις και οι ιδεοληψίες ξεπερνιούνται σε όλη την Ευρώπη. Ας είμαστε σοβαροί και να κοιτάξουμε τι γίνεται σήμερα δίπλα μας. Παραδέχονται όλοι ότι στην Ελλάδα έγινε λάθος. Θα αποτιμηθεί αυτό το λάθος ή θα το συνεχίσουμε;

Κλειδί η ενίσχυση της ζήτησης

Ο κ. Τσίπρας καυτηρίασε την στάση της κυβέρνησης στο μέτωπο της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι «δεν θα βρέξει ανάπτυξη». Σημείωσε δε ότι κλειδί για να επιστρέψει η χώρα σε αναπτυξιακούς ρυθμούς είναι η ενίσχυση της ζήτησης αλλά και η τόνωση της απασχόλησης.

«Όταν θα δώσουμε τη δυνατότητα να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ή να επιστρέψει το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους, τα λεφτά αυτά θα πέσουν κατευθείαν στην οικονομία, θα τονωθεί η ζήτηση και θα εισπράξει και το κράτος από το ΦΠΑ. Οι 300.000 άνεργοι που θα βρουν δουλειά θα καταναλώσουν το εισόδημα, δεν θα το αποταμιεύσουν, θα το καταναλώσουν και θα προκύψουν έσοδα και για το Δημόσιο», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το αν θα προχωρήσει σε νέο δανεισμό για να χρηματοδοτήσει το σχέδιο, σημείωσε ότι η λύση «δεν είναι δάνεια πάνω στα παλιά δάνεια. Η λύση είναι στην ανακατανομή των πόρων, όπως περιγράφεται στο πρόγραμμά μας». Υπογράμμισε ότι ο νέος δανεισμός δεν αποτελεί λύση καθώς η χώρα έχει συσσωρεύσει δάνεια, έχει πέσει στην ύφεση, το ΑΕΠ συρρικνώνεται και το χρέος ανεβαίνει σε πρωτοφανή επίπεδα εν καιρό ειρήνης.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης στηρίζεται σε αναδιανομή πόρων και την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Δεν είναι η λογική μας ότι κάπου υπάρχουν τα λεφτά και θα τα βρούμε. Η λογική μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος από την αξιοποίηση των πόρων και την επιστροφή στην ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στο Δημόσιο και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρχει λογοδοσία από τους δημόσιους λειτουργούς για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Ο Σαμαράς

Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο πρωθυπουργός, με ενδιαφέρει το τι κάνει σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ηταν λακωνικός αναφορικά με το θέμα του ΣΔΟΕ και τις αναφορές περί πολιτικών εκβιασμών, λέγοντας «ότι ήταν να πούμε το είπαμε».

Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν ενδιαφέρεται να βγάλει Πρόεδρο. Θέλει να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας για να συνεχίσει να εφαρμόζει το καταστροφικό του σχέδιο», ενώ τόνισε ότι δεν είναι ώρα για ονόματα, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από την νέα βουλή, θα πρέπει να συγκεντρώνει την ευρύτατη δυνατή συναίνεση.

Τόνισε ότι επιθυμεί ισχυρή πλειοψηφία στη βουλή στις επόμενες εκλογές και έκανε λόγο για ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο θα υπάρχουν και εκπλήξεις. Θα επιδιώξουμε συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις ακόμη και εάν έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, πρόσθεσε, αποκλείοντας ωστόσο μια συνεργασία με "τα κόμματα που μας έφεραν σε αυτή τηνκατάσταση". 

Φοροδιαφυγή και offshore

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι απειλήθηκε όταν μίλησε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα «συγκλονιστική». Θύμισε ότι η ίδια έχει δώσει λίστα με φοροφυγάδες στην ελληνική κυβέρνηση και αναρωτήθηκε ποια είναι αυτή η μαφία που κυβερνά τον τόπο και γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι έλεγχοι στη συγκεκριμένη λίστα. Προσέθεσε δε ότι και ο ίδιος έχει δεχτεί απειλές. «Μου είχαν πει, 'έλα να μας βρεις να μας φορολογήσεις'. Αυτός που μου το είπε είναι τώρα στη φυλακή», και υπογράμμισε ότι έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη.

Αναρρωτήθηκε «ποιο είναι αυτό το λόμπι που μπλοκάρει τους ελέγχους ενώ έχει αποτρέψει και την δημιουργία συστημάτων εισροών - εκροών στα καύσιμα» και σημείωσε ότι «Αυτό το λόμπι θα τελειώσει με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». 

Τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει ένα μητρώο των offshore εταιριών, «να δούμε τι ακίνητα έχουν. Αφού προχωρήσουμε με το έργο της ειδικής επιτροπής, να προχωρήσουμε και στην άμεση εκταμίευση φόρων. Αν δεν θέλουν να πληρώσουν, δεν μπορεί να έχουν περιουσία σε ελληνική γη», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν.».

Τέλος, αναφορικά με τη ΝΕΡΙΤ, σημείωσε ότι υπάρχει σχέδιο για ανασυγκρότηση σε νέα βάση. «Δεν θα είναι μια ΕΡΤ που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση. Θα ελέγχεται από την κοινωνία και θα διοικείται από τους ανθρώπους της», σημείωσε.

Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Ερωτηθείς για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φορολογήσει κανέναν με πλαστές αξίες. Σημείωσε ότι θα γίνει προσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες ώστε η φορολόγηση να είναι δίκαιη ενώ ξεκαθάρισε ότι έτσι, δεν θα φορολογηθεί η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας, εκτός περιπτώσεων μεγάλου πλούτου.

Σημείωσε δε ότι «από τα 3,6 δισ. που υπολογίζουν να εισπράξουν από τον ΕΝΦΙΑ, εμείς από την κατάργησή του και την υιοθέτηση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και του φόρου μεταβίβασης, υπολογίζουμε απώλεια 2 δισ. ευρώ».  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v