Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΦΙΑ: Στο χαμηλό συντελεστή μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα

Tα μικρά τουριστικά καταλύματα και τα μικρά ενοικιαζόμενα που είναι ατομικές τουριστικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν όπως και τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα με το χαμηλό συντελεστή και όχι ως κατοικίες. Ποια καταλύματα εξαιρούνται.

ΕΝΦΙΑ: Στο χαμηλό συντελεστή μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα

Δεκτό έγινε από το υπουργείο Οικονομικών το αίτημα των ξενοδόχων για ευνοϊκότερη μεταχείριση των μικρών ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων, όσον αφορά στην εφαρμογή του ΕΦΝΙΑ.

Για το θέμα επισκέφθηκε το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη, η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία του μετέφερε το αίτημα του ΣΕΤΕ πριν ολοκληρωθεί η σημερινή συζήτηση και η ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή.

Μάλιστα η κ. Κεφαλογιάννη παρέδωσε και τη σχετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία, τα μικρά τουριστικά καταλύματα και τα μικρά ενοικιαζόμενα που είναι ατομικές τουριστικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν όπως και τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα με το χαμηλό συντελεστή και όχι ως κατοικίες. Εξαιρούνται οι βίλες και τα σπίτια που έχουν λάβει το σχετικό σήμα από τον ΕΟΤ και ενοικιάζονται για ένα με δυο μήνες το χρόνο.

Με τις επιστολές τους ο ΣΕΤΕ και ΞΕΕ προς τον υπουργό Οικονομικών είχαν αναφέρει ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, στα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που είναι ατομικές επιχειρήσεις, επιβάλλεται πολλαπλάσιος ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά από μια ατομική ξενοδοχειακή επιχείρηση με ετήσιο τζίρο 80.000 ευρώ, της ζητούν να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 50.000 ευρώ, καθώς την εξομοιώνουν με τα σπίτια.

Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο 4.000 από τις 9.800 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και κάμπινγκ της χώρας είναι ατομικές-οικογενειακές επιχειρήσεις.

Οι λεπτομέρειες για την συνολική εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, θα γίνουν γνωστές το επόμενο διάστημα με ερμηνευτικές εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v