Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και με τους... αναπληρωματικούς στη μάχη για τον ΕΝΦΙΑ

Σήμερα στη Βουλή η ψηφοφορία της τροπολογίας εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων. Αντικατάσταση των "επικίνδυνων" βουλευτών από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αισιόδοξο το Μέγαρο Μαξίμου ότι όλοι τους "θα πράξουν το καθήκον τους".

Και με τους... αναπληρωματικούς στη μάχη για τον ΕΝΦΙΑ

Στην εύκολη και... ανώδυνη επιλογή της αντικατάστασης των "ανταρτών" βουλευτών προσανατολίστηκαν από χθες τα κόμματα της συγκυβέρνησης, μπροστά στον κίνδυνο "ατυχήματος" στη σημερινή ψηφοφορία της τροπολογίας με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Ο σχεδιασμός έγινε πράξη και τη θέση του Νίκου Σηφουνάκη πήρε ο Παναγιώτης Ρήγας

Η δυνατότητα που τους παρέχει για τα θερινά τμήματα η νομοθεσία (με πολλούς πάντως να μιλούν για θεσμική εκτροπή), ως φαίνεται, λύνει τα χέρια στις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα βλέπουν τον έναν μετά τον άλλο τους βουλευτές τους να επιτίθενται στο οικονομικό επιτελείο, καταθέτοντας τις έντονες ενστάσεις τους ακόμα και για τις νέες αλλαγές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός από το μπαράζ των αντιδράσεων, ωστόσο, όπως εκτιμούν, τελικά οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους και δεν πρόκειται σε μια τόσο κρίσιμη φάση για τη χώρα να διακινδυνεύσουν τα πάντα με την αρνητική τους ψήφο, γκρεμίζοντας σε μια στιγμή τις μέχρι τώρα θυσίες των πολιτών.

Καλού κακού, πάντως, στο μυαλό του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου υπάρχει ο "πάγκος" των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων και οι "αναπληρωματικοί" που επιστρατεύονται στη σημερινή ψηφοφορία. Ούτως ή άλλως, οι αλλαγές σε τέτοιες περιπτώσεις είθισται να γίνονται αθόρυβα, δεν ανακοινώνονται και συνηθέστατα ξεχνιούνται και πολύ γρήγορα.

Από την άλλη, και κάποιοι από τους βουλευτές που γκρινιάζουν και απειλούν ότι θα καταψηφίσουν δεν δείχνουν να ενοχλούνται ιδιαίτερα από ενδεχόμενη αντικατάστασή τους, αφού αφενός θα έχουν δημοσιοποιήσει τις αντιρρήσεις και αφετέρου δεν θα προκαλέσουν ουσιαστική ζημιά στο κόμμα τους, καθώς θα κληθεί άλλος να "βγάλει το φίδι από την τρύπα".

Ακόμα και αυτή τη στιγμή, πάντως, κανείς δεν γνωρίζει την οριστική στάση των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία, ακόμα και όσων βρίσκονται στα "κάγκελα", μεταφέροντας το κλίμα που εισπράττουν από την κοινωνία και τους ψηφοφόρους τους. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, οι Γραμματείς των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων θα επιχειρούν το γνωστό σ' αυτές τις περιπτώσεις πολιτικό μασάζ προς τους βουλευτές των κομμάτων τους, ενώ όπου διαπιστωθεί κίνδυνος για καταψήφιση της τροπολογίας, θα εφαρμοστεί το plan B, η αντικατάσταση του... υπόπτου.

Μετά την αντικατάσταση Σηφουνάκη από το ΠΑΣΟΚ, από τον άλλο κυβερνητικό εταίρο, τη ΝΔ, ακόμα είναι άγνωστο τι θα πράξουν ο Λευτέρης Αυγενάκης και η Άννα Καραμανλή. "Εάν η κυβέρνηση δεν ακούσει πραγματικά την κοινωνία, τους φορείς, κυρίως όμως τους κυβερνητικούς βουλευτές και προχωρήσει στην κατάθεση της τροπολογίας ως έχει, χωρίς ουσιαστικές διορθώσεις, φοβούμαι ότι θα υπάρξει και 2ο αυτογκόλ", εκτίμησε ο βουλευτής Ηρακλείου. Η συνάδελφός του της Β' Αθήνας ξέσπασε προχθές το βράδυ στον σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Θεοδωρακόπουλο: "Ξέρετε κύριέ μου ότι οι πολίτες υποφέρουν και ότι αυτά που μας λέτε εδώ δεν θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη; Μας καταστρέφετε με αυτά που κάνετε. Να τα πείτε αυτά στον υπουργό", του είπε, ενώ βουρκωμένη προχώρησε ακόμα περισσότερο, με βαρείς χαρακτηρισμούς προς τον κ. Χαρδούβελη.

Και οι τρεις προαναφερόμενοι πάντως δεν είναι οι μόνοι βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης που, με δημόσιες παρεμβάσεις τους, ζητούν επιπλέον αλλαγές στην τροπολογία. Οι γαλάζιοι Ηλίας Βλαχογιάννης, Ανδρέας Ψυχάρης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Δάνης Τζαμτζής, Αντώνης Μπέζας και Ανδρέας Λυκουρέτζος, καθώς και οι πράσινοι Γιάννης Κουτσούκος, Δημήτρης Κρεμαστινός και Γιάννης Δριβελέγκας διατύπωσαν χθες τις διαφωνίες τους.
Και όλα αυτά, λίγες ώρες μετά την ερώτηση που κατέθεσαν 21 βουλευτές της ΝΔ προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας την αποπομπή του συμβούλου του Νίκου Καραβίτη, ως "δημιουργού" του ΕΝΦΙΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδούβελης, από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι "είναι φυσικό μίας τέτοιας έκτασης φορολογική αλλαγή να προκαλέσει αντιδράσεις", δήλωσε ότι κατανοεί τους βουλευτές που αντιδρούν και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές, διόρθωση των λαθών και αποκατάσταση των αδικιών.

Μαυραγάνης: Βελτιωτική η τροπολογία

«Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων χωρίς να διακυβεύεται η θετική δημοσιονομική πορεία και η αξιοπιστία της χώρας, είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης που θα συνεχίσουμε αταλάντευτα» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε σύντομη παρέμβασή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Μαυραγάνης υποστήριξε, ακόμη, ότι η τροπολογία περιέχει βελτιώσεις και διορθώσεις στρεβλώσεων και επιβεβαιώνει, όπως είπε, ότι από δω και πέρα η συνολική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων θα συνεχιστεί χωρίς να διακυβεύεται η φορολογική ισορροπία.

«Η θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας έχει ξεκινήσει με την επίτευξη και των θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Είναι μια επιλογή της κυβέρνησης στην οποία όλοι μας είμαστε προσηλωμένοι. Συνεπώς, η τροπολογία είναι βελτιωτική, ελαφρύνει από βάρη και σε αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι» κατέληξε ο ο υφυπουργός Οικονομικών.

Αντίθετα έντονα επικριτικός για τον ΕΝΦΙΑ εμφανίστηκε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, προτείνοντας βελτιωτικές αλλαγές. «Είναι μεν θετικό ότι διορθώθηκαν κραυγαλέα λάθη, ωστόσο, φοβάμαι πως όσα μερεμέτια και αν επιχειρηθούν, δύσκολα διορθώνονται οι στρεβλώσεις αυτού του νόμου» τόνισε ο βουλευτής, ο οποίος υποστήριξε: «Τα λάθη του ΕΝΦΙΑ ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής. Έστειλε δυστυχώς ένα λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι ποινικοποιείται η ιδιοκτησία. Μόνο ως έκτακτα μπορούν να γίνου ανεκτά μέτρα τύπου ΕΝΦΙΑ».

Για υπερβολές του ΕΝΦΙΑ έκανε λόγο και η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, αναγνωρίζοντας μεν ότι η τροπολογία είναι βελτιωτική, σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, τονίζοντας ωστόσο ότι «τα έσοδα, πρέπει να αναζητηθούν αλλού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v