Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μπλόκο» ασφαλιστικών Ταμείων στις επιστροφές φόρου

Η δραματική υστέρηση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και τα ελλείμματα που διευρύνονται και θέτουν σε κίνδυνο την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων, "ξεμπλόκαρε" τη διαδικασία συμψηφισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι στόχοι του Υπ. Εργασίας.

«Μπλόκο» ασφαλιστικών Ταμείων στις επιστροφές φόρου

Με στόχο την είσπραξη 150 εκατ. ευρώ εντός του 2014, ξεκινούν από σήμερα κιόλας, οι διαδικασίες συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με επιστροφές φόρου ή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η διαδικασία θα ακολουθηθεί το ακέραιο, όπως προβλέπεται από το νόμο 4254 του 2014 και την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, παρά αντιδράσεις που ήδη καταγράφονται.

Η έναρξη της διαδικασίας είχε προβλεφθεί για τον Ιούλιο του 2014, όμως υπήρξε "τεχνική αδυναμία" στις διασταυρώσεις μεταξύ του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), των ταμείων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Κι ενώ η αρχική σκέψη ήταν, το μέτρο να μετατεθεί για την 1η Ιανουαρίου 2015, η "δυστοκία" στην είσπραξη των εσόδων τόσο από ληξιπρόθεσμες, όσο και από τις τρέχουσες οφειλές, οδήγησε στην απόφαση για "ξεπάγωμα" των διαδικασιών.

Μετά από συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν άμεσα, από σήμερα, οι διαδικασίες για το σύνολο των ασφαλιστικών οργανισμών πλην ΟΓΑ με στόχο την είσπραξη 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, για τον ΟΓΑ, ο συμψηφισμός θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο καταβάλλονται αποζημιώσεις προς τους αγρότες μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πρέπει να αποστέλλει ανά 15 ημέρες στο ΚΕΑΟ, το ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος. Το ΚΕΑΟ, σε συνεργασία με τα ταμεία, θα πραγματοποιούν διασταυρώσεις και θα στέλνουν στο υπουργείο Οικονομικών τα χρεωστικά υπόλοιπα για κάθε αριθμό φορολογικού μητρώου ασφαλισμένου, ανά ταμείο. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται χρεωστικό υπόλοιπο, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα ενημερώνει τις ΔΟΥ, μέσω του TAXIS, εντός 5 ημερών, και αυτές θα προβαίνουν άμεσα σε παρακράτηση του ποσού προς συμψηφισμό.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο 4254 του 2014, τα ταμεία παρακρατούν τα οφειλόμενα ποσά από τις πάσης φύσεως καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο, τους φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Α.Ε. του δημόσιου τομέα, κατ' ανώτατο όριο μέχρι το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές του κάθε ταμείου, και όχι το σύνολο των εισφορών.

Υστέρηση στα έσοδα

Η δραματική υστέρηση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων ήταν ο βασικός λόγος για την ενεργοποίηση της διάταξης παρ' ότι αρχικά είχε αποφασιστεί να μην "τρέξει" ο συμψηφισμός εντός του 2014.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 51,13% των οφειλετών του ΟΑΕΕ, που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 12 δόσεων (πάγια ρύθμιση) σταμάτησαν να πληρώνουν.

Αντίστοιχα, εκτός βγήκαν και 4 στους 10 οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση της Νέας αρχής. Συγκεκριμένα, από τους 48.222 οφειλέτες του ΟΑΕΕ που εντάχθηκαν στην «πάγια» ρύθμιση για χρέη ύψους 186,3 εκατ. ευρώ, οι 24.658 από αυτούς (ένας στους δύο) «έχασαν» τη ρύθμιση «Εκτός ρύθμισης» έχουν μείνει και 18.447 οφειλέτες (43,4%) από τους συνολικά 24.045 που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση με τις πολλές δόσεις, για ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν από το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v