Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξορκίζει νέο μνημόνιο και δανεικά ο Σαμαράς

Η τακτική των δύο πλευρών με "έπαθλο" την εμπιστοσύνη των πολιτών. Που επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου, ποιοι οι στόχοι της Κουμουνδούρου. Μετωπική σύγκρουση και για την "εξαγορά βουλευτών".

Ξορκίζει νέο μνημόνιο και δανεικά ο Σαμαράς

Τη στρατηγική τους, ενόψει του κρίσιμου επόμενου διαστήματος, ξεδιπλώνουν Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας. Η ατζέντα τους, διαφορετική, ο στόχος τους όμως ίδιος: να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι η πρότασή τους είναι η μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, που θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από το τέλμα.

Λίγα 24ωρα μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ και τις μετρημένες εξαγγελίες, ο πρωθυπουργός, παρά τις διαρροές των Βρυξελλών ότι περιμένουν αίτημα της χώρας μας για νέο πρόγραμμα, θέλησε χθες να στείλει (ξανά) μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η χώρα πλέον στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μόνο.

"Σε λίγο, θα πιστοποιήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς ανάγκη για μνημόνια και νέα δανεικά, ανακουφίζοντας τον ελληνικό λαό από το πρόβλημα της ανεργίας και από την πίεση της φορολόγησης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, παρά τις δυσκολίες, να μεταδώσει ένα κλίμα αισιοδοξίας, ποντάροντας αφενός στις προωθούμενες φοροελαφρύνσεις και αφετέρου στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος στην Ουάσινγκτον στα μέσα Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, με τις τελευταίες του συναντήσεις στο εξωτερικό και τις συνεντεύξεις του σε διεθνή ΜΜΕ, δείχνει να κινείται σε πιο φιλοευρωπαϊκές θέσεις, προχωρώντας, όπως λένε κάποιοι, σε "κυβερνητική στροφή" και ενώ η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θεωρείται πολύ πιθανή. "Σίγουρα, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα μεγάλα ελλείμματα του παρελθόντος", είναι η φράση που επανέλαβε δύο φορές τουλάχιστον την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, ενόψει και της ομιλίας του στη συμπρωτεύουσα το προσεχές Σάββατο, ξεδιπλώνει τη στρατηγική του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να προβεί στην ανακοίνωση πλήθους φιλολαϊκών μέτρων, αλλά σε συγκεκριμένες, κοστολογημένες παροχές. Μεγάλη προσπάθεια μάλιστα γίνεται στην Κουμουνδούρου προκειμένου να βρεθούν και τα σχετικά ισοδύναμα, ενώ αιχμή του δόρατος αναμένεται να αποτελέσει η δέσμευση για επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, σε κάθε ευκαιρία αμφισβητεί τις προθέσεις αλλά και το ρεαλισμό των θέσεων Τσίπρα: "Αν κάποιος θέλει να κηρύξει την επανάσταση, πρέπει να βρει και λεφτά", έλεγε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, ενώ καυστική ήταν σε χθεσινή τοποθέτησή της και η Σοφία Βούλτεψη: "Ο κ. Τσίπρας πήγε στο Κόμο για να τους πει «μην ανησυχείτε και εγώ εδώ είμαι». Τώρα για εσωτερική κατανάλωση λέει ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Πρόκειται βεβαίως για διγλωσσία και διπροσωπία".

Οι δύο πλευρές τις τελευταίες ώρες έχουν ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο αντιπαράθεσης με αφορμή πρόσφατες αιχμές του Νίκου Κωνσταντόπουλου και του Δημήτρη Παπαδημούλη περί προσπαθειών της κυβέρνησης να εξαγοράσει βουλευτές ενόψει προεδρικής εκλογής. "Έχουμε μία πρωτόγνωρη απόπειρα εκβιασμού των βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν μπορεί σήμερα να συκοφαντεί και να υπονομεύει το πολιτικό σύστημα και το κύρος των εκπροσώπων του έθνους", κατήγγειλε χθες ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος (real fm).

Απαντώντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής (Αction 24) κατηγόρησε την κυβέρνηση για "συναλλαγές κάτω από το τραπέζι" και εκτίμησε ότι "ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για ένα νέο '65 προκειμένου να μείνει στην καρέκλα του".

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που σημείωσε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πρόθυμος να "αποκαταστήσει" μελλοντικά όσους βουλευτές ταχθούν κατά της κυβερνητικής πρότασης για την εκλογή προέδρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v