Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη «χαρακωμάτων» για τις φοροελαφρύνσεις

Αλλαγή κλίματος βλέπει η κυβέρνηση με τις μειώσεις σε πετρέλαιο, έκτακτη εισφορά και ΕΝΦΙΑ. Όλο το βάρος του Μαξίμου στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. «Άνθρακες ο θησαυρός», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάχη «χαρακωμάτων» για τις φοροελαφρύνσεις

Το χαρτί των φοροελαφρύνσεων σκοπεύει να παίξει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, με στόχο την αλλαγή του δυσμενούς κλίματος. Σε συνέχεια των σχετικών ανακοινώσεων που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη, το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε αποσαφήνιση των εξαγγελιών και όπου είναι δυνατόν στην επίσπευση της εφαρμογής τους.

Ήδη για σήμερα το απόγευμα προγραμματίζεται η κατάθεση στη Βουλή των βελτιώσεων στον ΕΝΦΙΑ που πιθανότατα θα συμπεριλαμβάνει και έκπτωση έως 20% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ στο φως βγήκαν και οι προθέσεις για τη σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, μία από τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός, συζητήθηκε εκτενώς σε χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν αποκλείεται τελικά να υιοθετηθεί, είναι η μείωση να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και να είναι της τάξης του 30%, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα μειωθεί κατά 20% επιπλέον. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η σταδιακή κατάργηση του μέτρου έως το τέλος του 2016.

Όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, «η κοινωνία είναι δεδομένο ότι βρίσκεται στα όριά της, ωστόσο είναι σίγουρο ότι με τις πρωτοβουλίες μας θα πάρει βαθιά ανάσα. Και σίγουρα δεν θα κρίνει κάθε μία χωριστά τις ελαφρύνσεις, αλλά όλες μαζί συνολικά. Και εκεί είναι σίγουρο ότι θα γίνει αντιληπτή η διαφορά, αλλά και η τεράστια προσπάθεια που κάνουμε», σημειώνει. Από την άλλη, συνεχίζει η ίδια πηγή, «τα χρήματά μας είναι συγκεκριμένα. Δεν υπάρχει τρόπος να δανειζόμαστε πλέον, κάτι που όλοι το έχουν καταλάβει, οπότε δεν μπορούμε να τάζουμε... λαγούς με πετραχήλια, όπως συνέβαινε παλαιότερα». Όλο το βάρος του κυβερνητικού επιτελείου ρίχνεται πλέον στην προετοιμασία του προσχεδίου του προϋπολογισμού, όπου θα αποτυπωθεί, όπως λένε, και εμπράκτως η πορεία της χώρας βάσει του οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση, όπως τον περιέγραψε το Σάββατο ο κ. Σαμαράς.

Ένα από τα σημεία που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αναδείξει στην επιχειρηματολογία της είναι η έλλειψη σχεδίου από την απέναντι πλευρά, αυτή της αντιπολίτευσης και δη του ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν δεν κυβερνάς, φαντασιώνεσαι όποιον προϋπολογισμό θέλεις. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ειδικά σε αυτήν την αντιπολίτευση, που δεν έχει αφήσει κανέναν δυσαρεστημένο», δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο που έδωσε από το Βελλίδειο ο πρωθυπουργός.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αποφασισμένος να «σηκώσει το γάντι» και να συγκρουστεί μετωπικά με την κυβέρνηση στο ζήτημα της οικονομίας, επιχειρεί να αποδομήσει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες μία προς μία και ετοιμάζεται για την αντιπρότασή του που θα κάνει γνωστή το απόγευμα του Σαββάτου από τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Σε άτυπη ενημέρωσή της προς τους δημοσιογράφους, η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει «άνθρακες το θησαυρό των «φοροελαφρύνσεων» Σαμαρά», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υπερφορόληγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και ακίνητων περιουσιών.

«Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή πολιτικής. Πρέπει να υπάρξει μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα αναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους μας τους όρους», τόνισε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας: «Το πρόγραμμα της τρόικα θέλει ετησίως να παράγονται πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% ώστε να αποπληρώνονται οι τόκοι των δανείων. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και υπό αυτούς τους όρους δεν μπορεί να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v