Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχονται κίνητρα για προσέλκυση καταθέσεων

Τι προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι διευκρινίσεις Χαρδούβελη για τα κυβερνητικά σχέδια. Προτεραιότητα η προσέλκυση κεφαλαίων από ναυτιλία, εξαγωγικές επιχειρήσεις και ο επαναπατρισμός καταθέσεων από ιδιώτες.

Έρχονται κίνητρα για προσέλκυση καταθέσεων

Πρωτοβουλίες για τον επαναπατρισμό και την προσέλκυση νέων καταθέσεων προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας και τόνωσης της αγοράς.

Μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων προαναγγέλλοντας ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των καταθέσεων του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Συνέδεσε δε το θέμα με την ολοκλήρωση, τους επόμενους μήνες, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «συστηματική προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων».

«Πρέπει να σκεφτούμε διάφορους τρόπους» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης σημειώνοντας «κάτι πρέπει να κάνουμε, να φερθούμε λίγο έξυπνα, κάτι που έχουν κάνει και άλλες χώρες».

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε μια μικρή πρόγευση του κυβερνητικού προσανατολισμού θέτοντας ως πεδία στόχευσης α) τον επαναπατρισμό καταθέσεων που έφυγαν κατά τη διάρκεια της χρήσης β) τον επαναπατρισμό κεφαλαίου κίνησης επιχειρήσεων και γ) την προσέλκυση καταθέσεων από ελληνόκτητες εταιρείες ποντοπόρου ναυτιλίας.

«Μέσα στην κρίση πολλοί φοβήθηκαν ότι θα ξυπνούσαν ένα πρωί και η τράπεζα θα ήταν κλειστή. Πήραν τα χρήματά τους και τα έστειλαν έξω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης. Ταυτόχρονα απευθυνόμενος στους παρόντες επιχειρηματίες τους ενθάρρυνε να επαναφέρουν τα κεφάλαια που διακρατούν στο εξωτερικό ως κεφάλαιο κίνησης για χρηματοδότηση των εξαγωγών τους.

«Πολλοί Έλληνες που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα είναι «κουμπωμένοι», όπως και πολλοί ξένοι που θα ήθελαν να φέρουν τα χρήματά τους. Χρειάζεται να γίνει μία συστηματική προσπάθεια προσέλκυσης κεφαλαίων στη χώρα. Η Ελλάδα πάσχει από ρευστό, όχι μόνο από ρευστότητα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος επισήμανε ότι δεν επιτρέπεται «να έχουμε το 20% των πλοίων διεθνώς και ο πλούτος αυτός να είναι εκτός Ελλάδας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v