Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργασία: Σύστημα διάγνωσης των αναγκών των επιχειρήσεων

Να "κουμπώσει" τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων με τις δεξιότητες και τα επαγγελματικά προσόντα των ανέργων επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας. Θα αποσταλεί στις εταιρίες ειδικό ερωτηματολόγιο.

Εργασία: Σύστημα διάγνωσης των αναγκών των επιχειρήσεων

Διαπιστώνοντας στην πράξη, αυτό που και η μελέτη της ΓΣΕΕ αποδεικνύει, ότι δηλαδή τα προγράμματα που εφαρμόζονται είναι ανεπαρκή για τον περιορισμό ή έστω τη συγκράτηση της ανεργίας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επιχειρεί σε πρώτη φάση τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Με στόχο να σχεδιαστούν νέα προγράμματα και να επανασχεδιαστούν αυτά που αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει, ο υπουργός Εργασίας δημιούργησε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα απευθυνθεί σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Στην αρχή προαιρετικά, θα κληθούν οι επιχειρήσεις να δηλώσουν τις ανάγκες για απασχόληση, για δεξιότητες και συγκεκριμένες ειδικότητες, που θα απορροφηθούν πιο γρήγορα από την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, "η διεύθυνση Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας ορίζεται ως η υπεύθυνη αρχή για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διάγνωσης για τον καθορισμό των αναγκών της αγοράς εργασίας". Για την παρακολούθηση της διαδικασίας δημιουργήθηκε ήδη και επιτροπή.

Ειδικό ερωτηματολόγιο θα αποσταλεί στις επιχειρήσεις, με βάση στοιχεία όπως ο κλάδος δραστηριοποίησης ή ο αριθμός εργαζομένων, τα οποία είναι γνωστά μέσα από το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη".

Οι εργοδότες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως "προβλέπετε ότι θα παρουσιαστεί ανάγκη για νέες θέσεις εργασίας στην επιχείρησή σας τους επόμενους 12 μήνες;" αλλά και να καταγράψουν τις ανάγκες του κλάδου που δραστηριοποιούνται σε ειδικότητες και να τις ιεραρχήσουν με βάση τις πιο επείγουσες.

Παράλληλα, διερευνώνται οι ανάγκες κατάρτισης - επιμόρφωσης του προσωπικού που ήδη απασχολούν και ζητείται από τους εργοδότες να καταγράψουν τις ειδικότητες που διαπιστώνουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε δεξιότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, πρόκειται για μια πρωτοποριακή καταγραφή που θα οδηγήσει και στην πραγματική διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Η λίστα με τις δεξιότητες

1.​Καλή Γνώση και χρήση της Ελληνικής Γλώσσας

2.​Γνώση Ξένων Γλωσσών

3.​Αριθμητική Ικανότητα

4.​Ψηφιακή ικανότητα

5.​Ικανότητα δια βίου μάθησης

6.​Ευελιξία/Προσαρμοστικότητα

7.​Διαπροσωπικές και επικοινωνιακές δεξιότητες

8.​Επίλυση προβλημάτων

9.​Δημιουργικότητα

10.​Εργασία σε ομάδα

11.​Πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα

12.​Επαγγελματικές δεξιότητες

13.​Άλλες δεξιότητες

 

* Το ερωτηματολόγιο προς τις επιχειρήσεις δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v